in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Upor – tovarištvo – svoboda

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 08:05, 27.04.2016

Linijski politični manager, predsednik DZ, zapaža bistvo slovenskega naroda v uporu, tovarištvu in svobodi. Praznik 27. aprila praznujemo prav zaradi udejanjenja teh vrednot pred 75 leti.

Vendar med ljudmi se danes pripoveduje drugače, ljudje so se predvsem bali drug drugega – tako kot danes. Žalostno je, da vrednot upora, tovarištva in svobode ne živimo, zgolj praznujemo jih, kot bi se spominjali nečesa nepreklicno preminulega v nostalgiji prazničnih govorov.

Nesrečno dejstvo, da se upor udejani v vojni s pomočjo tovarištva zaradi pričakovane svobode, je kar spregledan. Vojna je namreč ubijanje, vojaki ubijajo, zato so tam. Kot prostovoljci ali mus-prostovoljci – v vseh vojnah se strelja v hrbet tiste, ki se ustavijo in nočejo naprej nad imaginarnega sovražnika v političnih glavah.

Danes, ko menimo, da živimo v miru, ni dosti drugače, še bolj je treba paziti na zaledje, na svoj hrbet. Upor je sprejemljiv, če se narod upre nasprotnim silam, jih je pa iz dneva v dan težje definirati, preobleke in parole se v hipu spremene v bližnji okolici.

Tovarištvo je zaželeno in sprejemljivo le do trenutka, ko tovarišev tovariš ne dvigne preveč glave, dokler si ne opomore preveč v svoji stiski. Potem v trenutku postane nasprotnik in tovariš poišče novega nemočnega tovariša.

Svoboda je danes bolj kot kdajkoli v zgodovini stvar dometa duha. Ljudje nismo v stanju razpolagati s tistim, kar dobimo, ker nam postopoma vse zmolzejo nazaj, ostane le za skromno ‘drek štukanje’.

V dneh do kurjenja prvomajskih kresov, pripadajočih čevapov in pirov, se bodo vrednote stopnjevale do občutenja svobode ali vsaj v pričakovanju svobode. Revščine pa ni več moč spregledati, ni je mogoče odpraviti, zato svobode naroda ni moč obljubiti.

Danes bi upor pomenil novo vojno in vračanje v stare zamere, zato bi bilo bolj prav promovirati inovativnejše načine udejanjanja svobode in tovarištva. Žal slednje pogojuje vsaj dovoljenje politkomisariata za sprejemljivost hotenj po svobodi in tovarištvu.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor Stric Marč

27.04.2016 @ 11:33

Vsak čas ima svoje vrednote. Ko je skupnost ( klan, rod, pleme , država) ogrožena, prevladujejo druge vrednote. V vojnih časih se je uspešen poslovnež, ki je izkoristil poslovno priložnost, imenoval vojni dobičkar, ki se ni mogel izogniti srdu ljudstva.
Že Machiavelli je pisal, da so v miru in blagostanju cenjene drugačne lastnosti, kot v kriznih-vojnih časih.zato so upor-tovarištvo. svoboda le parole iz neke druge zgodbe iz davnih časov.

avtor Pohajalka

28.04.2016 @ 07:52

Morda si kdo želi vzpostaviti vojno stanje s ponavljanjem vojnih parol?

V vojnah gre za prerazporeditev virov in sredstev v prvi vrsti – očitno še ni vse pokradeno narodu.

Preprost recept uspešnega vladanja je narod spreti med seboj, pa vladar dela ravno kar hoče. Potem pa še pasje procesije, mantre in podobni obrazci. Se mi zdi, da je Machiavelli to zapisal bolj učeno in samo ponavljam po svojih besedah.

lp

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |