in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Famozna afera s slovenskim medom

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , — pohajalka ob 07:31, 30.12.2015

‘Slovenski med je varen’ je trditev, ki jo poslušamo že celo zadnjo polovico decembra od vseh pristojnih državnih služb. Sumničenja o nevarnem slovenskem medu pa ostajajo in ta ostaja neprodan pri slovenskih čebelarjih. Gospodarska škoda na račun medijskega šova ge. Bizjakove in g. Brvarja je huda, o osebni odgovornosti pa obadva nič.

Posplošene deklaratorne izjave na račun seznama kupcev, ki jim je čebelarska trgovina g. Debevca z Vrhnike pošiljala različne izdelke po pošti in dvajsetih odvzetih in pregledanih vzorcev medu, ki ustrezajo zakonskim določilom o varni hrani v Sloveniji, je ugled izgubilo okroglih deset tisoč slovenskih čebelarjev. Kje je bila pristojne državna inštitucija zadnjih deset let? Kdo je bil tisti, ki je lakomno toleriral prodajo neregistriranega sredstva ves ta čas in kaj (koliko!) je imel od tega?

Burleska se je zgodila zaradi nedovoljene prodaje neregistriranega sredstva za zatiranje varoze. Naivni potrošnik verjame, da država tako ščiti njegovo zdravje, ampak se moti. Seveda je potrošnik zaščiten po zakonski regulativi, a ozadja so finančna, potrošnikova varnost pa se zgodi v sledovih kot stranski učinek večjega greha – neplačevanja davkov in izgube tržnega deleža NVI, ki se je izkazala za neučinkovito pri rednem oskrbovanju čebelarjev s sredstvi proti varozi.

Svoj piskrček so pristavili nešteti kompetentni ali pa tudi ne čebelarji, strokovnjaki in nestrokovnjaki, medijske zvezde ali tisti, ki si močno žele postati medijske zvezde, pa si privoščijo obilje petih minut medijskega nastopa.

Na koncu bo moral seveda vsak zase zavzeti stališče in razmisliti o svojem bodočem ravnanju. Prvi so čebelarji, ki potrebujejo učinkovito sredstvo za tretiranje varoze po sprejemljivi in primerljivi ceni, da bodo čebelje družine preživele in darežljivo dajale svoje medene pridelke še človeku. Končno se bo morala zgoditi veterinarska oskrba kot pritiče zdravstvenemu varstvu čebel. Zdravje in s tem preživetje čebeljih družin je pač v pristojnosti veterine.

Totalno bedasto je, da veterinar prodaja sredstva za zatiranje varoze kot navaden štacunarski pomočnik najnižjega ranga – ker mora. Sama registracija sredstva še ne zagotavlja učinkovitosti tretiranja, če ga NVI ni zmožen imeti na lagerju, ne daje nikakršnih zagotovil in v resnici niti ni preizkušeno pri nas, učinkovitost pa pomeni preživetje, samo preživetje čebelje družine pomeni, odstranitev parazita na nivo, ki zagotavlja preživetje.

Varoza traja v naši državi nepolno četrto desetletje, pa še vedno ni učinkovitega sredstva za zatiranje varoj, ki bi ne puščal nikakršnih ostankov, varnega za čebelarja, ki ga tretira, varnega za čebele in varnega za potrošnika, ki mu pripada varna hrana.

Druga pomembna skupina so potrošniki medu, na drugem mestu so zato, ker morajo najprej biti čebele, ki bodo prinašale med, med mora najprej biti, potem šele pride kupec ponj.

Tudi kupci, potrošniki slovenskega medu bodo morali zavzeti osebno stališče o zaupanju v slovenske čebelarje, v med, ki ga proizvedejo slovenske čebele, v državne inštitucije, ki so se aktivirale preko svojih zaposlencev v vsesplošno gonjo. Vse stvari, dogodki in aferice so povezane, se prepletajo in se zgodijo z razlogom.

Očitno dejstvo je, dosti reda je treba narediti, dela bo veliko, če bo volja. Debevec je bil le sprožilec dogodkov, ki kažejo na celo množico predolgo nerešenih problemov.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor stricmarc

30.12.2015 @ 20:20

Kolikor sem razumel, je šlo predvsem za to, do so čebelarji kupovali registrirana zdravila na črnem trgu, kjer so cenejša kot pri pooblaščenih prodajalcih ( veterinarske postaje). V splošni histeriji zdrave hrane so novinarji naredili udarno vest in intervjulari strokovnjake, ki so nabijali in strašili ljudi. Vsako zdravilo je strup v določenih koncentracijah. Vendar pa so bili le v redkih vzorcih medu zaznane povečane vsebnosti zdravil ne preko še dovoljenih koncentracij.
Skratka, vihar v kozarcu vode!
Je pa seveda ključni problem, kako kmetom, živinorejcem in čebelarjem zagotoviti zaščitna sredstva po konkurenčnih in dostopnih cenah? podoben problem je bil tudi pri mleku z afero kloramfenikol, ki je bil pri nas dolgo v uporabi (pa smo veseno preživeli) in je bil tudi učinkovit. Zato so ga kmetje kupovali na Madžarskem in se s tem izognili stroškov veterinarja.

avtor Pohajalka

31.12.2015 @ 06:32

Hm, še malo bolj zapleteno je. Dostopnost preparatov je slaba, seznam registriranih preparatov objavi še pred koncem zime nacionalni veterinarski inštitut, naročila zbere področna čebelja veterinarka še preden mine kritično obdobje zimskega odmiranja čebeljih družin (čebelar ne ve, koliko bo potreboval), večinoma preko čebelarskih društev, vključeni v društva pa niso vsi slovenski čebelarji, ko je tretiranje (poletno, zimsko) pa preparatov ni mogoče dobiti zlahka ali pa sploh ne.

Nabava preparatov na veterinarskih postajah je šele letos zgolj teoretična, prideš, pa nimajo.

Menim, da je čzs včeraj objavila korektno in razumljivo izjavo za javnost. Seveda pa ni nobena reč samo bela ali samo črna …

Senzacija je povzročila škodo čebelarstvu in zlorabila javnost po utečeni formi.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |