in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Vlada varčuje preko pogodb

Zapisano pod: Domovina, Slovenija Tagi: , , — pohajalka ob 08:13, 8.01.2015

Delo je potrebno opraviti ne glede na krizo, ne glede na varčevanje, zujf in politično etiko. Za pogodbe, dražje od 7.500 evrov je vlada lani odštela dobrih 133 mio, naročniki avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb so ministrstva, organi v sestavi in vladne službe.

Najbolj zapravljivo ministrstvo je ministrstvo za infrastrukturo, kjer se že sicer sučejo visoki denarji, lani je zapravilo slabih 620 .000 evrov gotovega denarja.

Vlada nima redno zaposlenih kadrov, ali pa jih nima dovolj, ali pa obilice dela ne zmorejo zaradi povečanega obsega dela na področju pravnega svetovanja pri zadolževanju in v zagovoru pred arbitražo, vzdrževanja programske opreme, obnavljanja licenc in nadgradnje informacijskih sistemov (na finančni upravi in centrih za socialno delo), nadalje so še elektrika, zavarovanja, zdravstveni pregledi, čiščenje, vzpostavljanje prevoznosti cest po naravnih nesrečah, sanacije mostov, študije razne in poštne storitve.

V nadaljevanju štrlijo iz ‘ne zmoremo sami’ stroški generalnega sekretariata vlade za vilo Zlatorog, kjer se je varčevalo tako, da se je nabavilo novo kuhinjo, notranjo in kopalniško opremo, oblazinjeno pohištvo, zavese in tudi dokumentacijo za ureditev okolice, kar je zneslo za dvoje stanovanj v Ljubljani, dobrih 152.000 evrov.

Zunanje ministrstvo je izven delokrogov delovnih mest adaptiralo veleposlaništvo v Moskvi za dobrih 171.000 evrov, za vzdrževanje gradu Jable pa plačalo dobrih 105.000 evrov.

Ministrstvo za izobraževanje je plačalo po pogodbah Mercatorju 12.000 evrov za reprezentanco v prostorih ministrstva in za eno večerjo in tri kosila za 50 oseb 6.200 evrov, 24.000 evrov za označevanje objektov za slovenske športnike v Sočiju.

Stvar debate je takšna varčevalna politika vlade, ali so zneski morda previsoki, morda celo nepotrebni, saj vlada politično utemeljuje prikrajšave državljanov s krizo. Vladne malhe pa očitno niso še prazne, korita funkcionirajo, saj so prečekirani le večji zneski, zneski nad 7.500 evrov. Zgodba iz ‘evrček na evrček palača’ bi dala večjo sliko vladne potrošnje, dokaz, da gre praznjenje korit tako še učinkoviteje, so marmorne bančne palače.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor Stric Marč

8.01.2015 @ 10:25

Vlada je imela lastno ekipo za razvoj informatike, pa jo je raje privatizirala. Zato danes plačuje stroške po najemni pogodbi. Tudi raznih Pogačarjev, ki so dali zgradbe v najem državi, je kolikor hočeš. V to smo se zagnali samo zaradi Kresalove.Navsezadnje pa kot funkcionar ali minister lažje dobiš kakšen dodatek na plačo od privatne firme,. ki si ji zrihtal pogodbeni posel.
Tema ,ki si jo odprla, je zelo aktualna, perča in v skladu s trendi privatizacije.

avtor lordwales

8.01.2015 @ 18:50

Vlada ne varčuje, varčujemo pa državljani. Bolj kot zunanji in notranji dolg nas navadne državljane skrbi mali zaslužen Evro.

avtor pohajalka

14.01.2015 @ 07:54

Stric Marč, hvala za pikico na i.
S privatiziranjem sicer povsem vladnih zadolžitev, je krasno odločati na najvišjih državnih nivojih: deli in vladaj.

avtor pohajalka

14.01.2015 @ 07:56

Lordwales, v polno si zadel žebljico na glavico: državni, narodni dolgovi nas direktno ne zadevajo, saj na njihov obseg in odplačevanje državljani nimamo vpliva. Posledično nas pa useka kjer najbolj boli, po naših žepih.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |