in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Uklonilni zapor

Zapisano pod: Domovina, Slovenija Tagi: , — pohajalka ob 17:26, 17.12.2014

Imeli smo uklonilni zapor in ljudje so se čudili: ne morem plačati globe, grem v zapor, in še vedno moram plačati globo, čeprav še vedno ne morem, nimam.

Takole uklanjanje smo imeli: Uklonilni zapor je pravni institut, ki lahko traja največ 30 dni. Sprejet je bil leta 2005 in že od samega začetka veljavnosti je hudo buril duhove, seveda tistih, ki jih je zakon uklanjal. Uvedli so ga kot odgovor na problem neučinkovitosti pri izterjavi denarnih kazni, izrečenih v postopkih o prekrških, ki je bila v prvi vrsti posledica plačilne nediscipline. Plačilno disciplino je država uvajala pri malih prekrškarjih (cca 60 mio letno), saj globe in kazni velikim prekrškarjem ni problem plačati, plačevati. Zakon predvideva, da se storilca prekrška, ki deloma ali v celoti ne plača globe v določenem roku, prisili k plačilu tako, da se mu določi uklonilni zapor. Z izvršitvijo uklonilnega zapora pa obveznost plačila globe ne preneha, torej ga je prekrškar v vsakem primeru dolžan poravnati. Preračunljivost tistih, ki so se z ‘raje grem v zapor, pa naj me država futra’ hoteli izogniti plačilu, jim ni uspelo. Tako je bilo še pred nekaj dnevi.

Zdaj je ustavno sodišče določbe uklonilnega zapora razveljavilo v celoti. Postopek za oceno ustavnosti je začelo na zahtevo varuha človekovih pravic. Odločeno je, da se ustavijo vsi postopki odločanja o uklonilnem zaporu, ki do objave odločitve ustavnega sodišča še niso bili končani, v primerih, kjer je bil postopke o uklonilnem zaporu že končan, pa se uklonilni zapor ne izvrši, oziroma se njegovo izvrševanje ustavi. Nekateri uklanjani pridejo domov.

Podlaga, po kateri je ustavno sodišče tako odločilo, pa ni protiustavnost izpodbijanega ukrepa uklonilnega zapora, ampak gre za neskladnost z ustavo med pogoji in ureditvijo postopka, kot so predpisani za izrekanje uklonilnega zapora, ker ne dajejo v zadostni meri jamstev, ki jih zagotavlja ustava.

Na kratko to pomeni, da je urejanje uklonilnega zapora nedopustno posegajoče v človekove pravice ali temeljne svoboščine. Uklonilni zapor je bil nekaterim odrejen, čeprav niso imeli možnosti za plačilo globe, drugi so bili nemočni, da bi se v postopku izognili prestajanju uklonilnega zapora ipd.

Sodišča bodo zdaj pač laže podelala zaostanke, s prerazporeditvijo tistih zaposlenih, ki so pisali odločbe neplačnikom glob. Morda jih celo prerazporedijo na izterjavo slabih kreditov, kar bi bila nedvomno odlična rešitev za državo in državljane, pa še odpuščati ne bi bilo treba. Da bi pa nosil odgovornost za narobe zakon zakonodajalec, tisti, ki je tak zakon napisal, to je pa v naši pravni državi narobe pričakovati.

Uklanjani pa morda zdaj lahko od države izterjajo odškodnino in plačajo globo.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor stricmarc

17.12.2014 @ 18:51

Mislim, da je prav razsodilo ustavno sodišče. Uklonilni zapor je pravzaprav dodatna kazen za zamudo pri plačevanju glob in problem je v tem, da prekomerno polni naše zapore, saj uklonilci predstavljajo že 1/3 vseh zapornikov. Prava pot je učinkovita izterjava, tudi z odprodajo premoženja dolžnika po hitrem postopku. Morda je smiselna tudi zaporna kazen, da človek odsluži denarno kazen, vendar morajio v tem primeru veljati pravila, da zapornik mora delati in na takšen način odplačati kazen. Temu se je včasih reklo: Je bil obsojen na prisilno delo.

avtor Pohajalka

17.12.2014 @ 19:25

Jaz se težje opredelim ali je prav prej ali zdaj, saj je zdaj v špilu bolj tehnika kot pravičnost, recimo, da se uklanjani zagovarja v postopku ali pritoži na odločbo.
Na prisilno delo bi bilo verjetno učinkoviteje za družbo poslati resnične kriminalce, hude dolžnike – ne pa take, ki imajo premoženja za dve malici ali pa še toliko ne.
Pa še pomisleke imam o prisilnem delu, kaj bi delali uklonilci, saj še služb ni za vse, ki bi radi delali. Se naglo lahko zruši ‘družbena zgradba’ …
No, jaz res ne vem, kako in kaj bi bilo bolj prav.

avtor stricmarc

17.12.2014 @ 20:43

Pohajalka, prisilno delo so poznali v vsej zgodovini človeštva, pa tudi ni bilo služb.Zaposlitveno možosti so bile na galejah za delo galjotov in v kamnolomih. malo karikiram. Vendar pa dejstvo, da predstavlja !/3 zapornikov uklonilci, tudi ni zanemarljivo. Že tako so zapori prenatrpani po EU standardih.

avtor POHAJALKA

18.12.2014 @ 07:00

Ob odgovoru sem imela v mislih sodobno suženjstvo, ko ljudje nimajo možnosti stalnega zaslužka, ko ljudje delajo za majhen denar, ki jim ne omogoči preživetja, slednje vidim kot sodobno prisilno delo. Zato moj odklonilen odnos do naslovne teme in prisilnega dela.
Ti imaš zelo prav, pa še naslovne teme se bolje držiš kot jaz, ki se pustim speljati.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |