in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Čigavi bodo otroci slovenske prihodnosti?

Zapisano pod: Domovina, Ljudje, Slovenija Tagi: , , , — pohajalka ob 21:28, 15.12.2014

Socialistično udarna združena levica je udarila žebljico na glavico: v parlamentarni postopek je vložila novelo zakona o družinskih razmerjih in zakonski zvezi, bistvo novele pa je odprava diskriminacije med raznospolno in istospolno usmerjenimi osebki.

Žebljica na glavici so otroci, pravzaprav pravica vseh vrst parov do otrok, ne glede na spol, poročenost ali neporočenost, torej pravica, ki ni samoumevno dana od narave nikomur. Baje je med nami približno četrtina takšnih, ki imajo težave pri ‘pridobivanju’ dobrine ‘moj otrok’ in jim do izpolnitve želje po lastnem otroku pomaga javna medicina, žal ne vsem enako uspešno.

Ja, zanka je v otrocih, v pravici do lastnega otroka. Tik pred božičem, ki naj bi bil tudi pri nas družinski praznik, je vprašanje pravice do posvojitve otroka prav primerna tema za razpravo v parlamentu. Še ne dolgo nazaj pa je bil referendum tisti, ki pravnega položaja istospolnih partnerjev ni izenačil na področju skupnih posvojitev otrok.

Če je stališče slovenskih državljanov še odklonilno do izenačitve posvojitvenih pravic, bo Cerar znova izgubil nekaj javne podpore. Predsednik vlade pogumno podpira, tudi njegova stranka SMC popolnoma in v celoti podpira pravice vseh, gejev in lezbijk, biseksualcev in transseksualcev, SMC in Cerar tudi ne bosta nasprotovala izenačitvi pravic istospolnih, čeprav v zakonu še ni urejano vprašanje posvojitev otrok.

Se pa Cerar in njegova SMC še nista izjasnila o tem, kateri predlog zakona bo šel v obravnavo, predlog ZL ali njegov. Najprej se bosta posvetovala, Cerar in njegova smc, sprejela oceno glede podpore ZL, sprejela oceno ev. sprememb, morda celo pride predsednik vlade s kakšnim čisto novim predlogom, kaj od vsega naštetega pa bo, je predsedniku vlade težko napovedati. Ampak on in SMC podpirata lgbt, njihove pravice, tudi pravice do otrok.

Ministrica Kopač Mrakova je jasnejša, tudi bolj politična je, saj napoveduje dva zakona koalicije, tako bi ne obšli referenduma o družinskem zakoniku. Enega že imajo, tistega o partnerski skupnosti, za katerega ministrica napoveduje njegov sprejem že v kratkem. Politika, temelj za spremembo zakonodaje na tem področju je po njenem koalicijska pogodba, ki je Cerar tokrat v zvezi s posvojitvami otrok ni omenjal.

Nekoč bomo seveda dobili zakon o družinah, ki bo urejal vse od kraja, tudi vse tisto, kar v padlem družinskem zakoniku še ni bilo predvideno. Gre za koristi otrok po dolgem in počez, za vprašanja rejništva, skrbništva, ukrepov družinske politike. Teh slednjih se predlog ZL ne dotika.

ZL pravi ja, predsednik vlade pravi ja, njegova smc pravi ja, čeprav bosta oba še ocenjevala, se vendar da pričakovati pozitivno stališče, pristojna ministrica pravi ja (za dva zakona), referenduma ne bo (in referendumske volje tudi ne), torej politične volje je obilo, otrok pa itak ne bo nihče spraševal. Ne prej ne potlej.

Za razliko od Cerarja, ki bi izdeloval politične ocene predvsem v svoji stranki, bi ministrica razpravljala o posvojitvah znotraj koalicije, ker vidi zakon kot stvar politične volje.

Zna pa biti nerodno in morda v resnici ne izraz politične volje, zgolj stranski učinek sicer nediskriminatornega zakona, če se bosta lahko nekoč v bližnji prihodnosti potegovala za pravico do posvojitve recimo dva moška, oče in sin, ki se bosta seveda zakonito opredelila za družino. Ker ne bo posebej zapisano, da ne smeta biti v krvnem sorodstvu, ne bo starostnih omejitev, ne bo … Velika odgovornost čaka parlamentarce, narediti morajo tako, da bo za otroke dobro poskrbljeno v družinah.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor stricmarc

16.12.2014 @ 12:52

Zadrega je precejšna. Večina je do istospolno usmerjenih tolerantna,čeprav so pred dobrimi petdeseteimi leti homoseksualce zapirali, metali iz služb in jih marginalizirane tudi kriminalizirali. Seveda pa niso vsi za popolno izenačenje zakonccev v procesu posvojitev. Večinska stranka, če hoče ohraniti večino, pač mora tudi taktizirati, da si ohrani volilno telo. Zato bo skušal Cerar ostati sodoben in istočasno ohraniti simpatije katoliške sredine. Ta tema ni izrazito leva, čeprav jo zastopajo predvsem leve stranke, ki jim zaradi šibkosti še ni potrebno koketirati s sredino. Nas pa je tudi nekaj zadrtih levičarjev, ki mislimo, da se problem homoseksualcev preveč popularizira.

avtor lordwales

16.12.2014 @ 14:29

Bodo otroci svetle prihodnosti, upamo da vsi, enaki, enakopravni. Ne glede na starše!

avtor Pohajalka

17.12.2014 @ 16:44

Stric Marč, na vseh življenjskih področjih prihaja do sprememb, kar je bilo včeraj grešno, je danes všečno in obratno. Od ene skrajnosti h drugi in nazaj.

Zdaj otroci niso zgolj pripadajoča življenjska dobrina, celo politični material so postali. Ja, ta tema res ni samo leva, desni jo pokrivajo že dolga stoletja.

avtor Pohajalka

17.12.2014 @ 16:48

Lordwales, ne bo šlo, otroci nikoli niso bili enakopravni in po moje bodo vedno manj. Nimajo enakih možnosti, ker ne prihajajo iz enakih okolij in enako opremljeni. Mislim konkretno med seboj, odrasli pa včasih še na svoje ne gledajo enako, ne morejo, ker so eni otroci bolj, drugi manj iz istega gnezda. Z nekaterimi otroci starš živi skupaj, z drugimi ne, v primeru več razmerij.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |