in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Z dušo in telesom v nebesa

Zapisano pod: Domovina, Ljudje, Slovenija Tagi: , , , — pohajalka ob 06:25, 15.08.2014

je odšla pred približno dvema tisočletjema našega časa tista, ki je brezmadežno spočela odrešenika sveta. Devica Marija, brezmadežna, božja mati, bila je dobesedno zraven, soudeležena, ko je beseda meso postala. Da se je fizično telo skupaj s fluidno dušo vzelo v nebesa, so se ta morala opredmetiti v fizično obliko, torej so mnogo bliže našemu umevanju kot bi si želelo dogmatično katolištvo.

Kajti tako je to, da katoličani verjamejo in verujejo, da je Jezus Kristus božji sin, verujejo v brezmadežno spočetje, v odrešenje sveta. Obstajajo tudi vzporedne teorije zarote, vendar na praznični dan, ko se je žensko telo z dušo vred pretočilo v zračna nebesa nad nami, pomisleki niso na mestu. Zaradi tega dogodka, enkratnega v zgodovini človeštva, imamo danes dela prosti dan. Slovenski kristjani na današnji dan množično romajo na Brezje, Ptujsko goro in Sveto goro.

Versko resnico, da je potem, ko je brezmadežna mati božja, večna devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo, proglasil papež šele leta 1950. Dogma velja v RKC, vera v Marijino vnebovzetje pa je bila močno razširjena tudi prej v številnih drugih krščanskih cerkvah. Praznik Marijinega vnebovzetja je razglasil že papež Sergij I. Leta 1626 je Rubens naslikal prečudovito sliko Marijinega vnebovzetja.

Ne vemo, ali je Marija umrla in bila potem obujena in v nebesa vzeta s svojim poveličanim telesom, ali pa ji je bilo prihranjeno trpljenje smrti in je bila vzeta v nebesa direktno. Tudi ni znano, da je bila gor vzeta po svoji ali božji volji, za vekomaj ali pride znova nazaj – skupaj z njim, ko bo znova prišel v svoji slavi sodit žive in mrtve. Tudi Marijina vseživljenjska brezmadežnost ni povsem razjasnjena, saj naj bi imel Jezus tudi brate in sestre.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor Nataša

15.08.2014 @ 07:07

Kako pa vemo, da so nebesa gor? A ni ta trditev še iz časov, ko so ljudje verjeli, da je zemlja ploščata?

avtor Pohajalka

15.08.2014 @ 08:45

Jaz sklepam zaradi nebesno modre, da so tudi nebesa tam.
Upam, da zdaj, ko vemo, da je zemlja okrogla, niso nebesa znotraj! Nebesna modrina je še vedno atmosfera zgoraj.

lp :D

avtor stricmarc

15.08.2014 @ 11:31

Tisto o bratih in sestrah je RKC že večkrat pojasnila. Gre za nazivanje in ne za krvno sorodstvo. Stari kristjani so se klicali z brati in sestrami, kar je še danes običaj v cerkvenih obredih. Pojem zgoraj in spodaj pa razumem bolj na idejni, duhovni ravni. Zgoraj je nekaj dobrega ( splaval si na površje, imaš visok položaj, lansiral si se med zvezde…), Spodaj pa je nazadovanje, je nekaj slabšega ( padel si iz položaja, padel si s konja). Zato je razumnjivo, da so nebesa zgoraj in pekel spodaj.

avtor Pohajalka

15.08.2014 @ 12:35

Ja, pa še vroče je spodaj, ni dobra lokacija za nebesa. Jaz tudi pojem ‘nebesa’ jemljem bolj v duhovnem pomenu, kot nekaj dobrega, prijetnega za po smrti. nekako ljubša mi je misel o breztežnem lebdenju zgoraj, kot pa ležati kot kamen zdolaj.

Bratje in sestre … ne gre le za nazivanje, oz. gre za nazivanje v razlagi rkc. Protestantje recimo oporekajo Marijinemu vseživljenjskemu devištvu prav zato, ker naj bi rodila več otrok. Lahko pa seveda verjamemo, da Jožef svoje žene Marije nikoli ni ’spoznal’ sploh, v svetopisemskem pomenu.

lp

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |