in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Žensko za slovensko komisarko

Zapisano pod: Domovina, Slovenija Tagi: , , , — pohajalka ob 13:28, 30.07.2014

Vabljiv položaj, predvsem zaradi dobre plače in ob velikodušno povrnjenih stroških, razplamteva komisarske strasti že izven Slovenije: bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi želel kot komisarsko kandidatko iz Slovenije premierko Alenko Bratušek.

Neuradna novica iz Bruslja bo povzročila spet nova pogajanja pri nas doma, saj je kandidatov že cela čreda. Se tehtnica znova nagiba k Bratuškovi? Morda, ker Juncker vztraja pri svojih ženskih kvotah, Bratuškovo pa menda namerava ustoličiti za podpredsednico. Doslej je menda med kandidati premalo žensk.

Vsi imamo lahko svoje mnenje okrog izbire, kdo prej, kdo sploh, kaj dobe tisti, ki ne bodo izbrani … zadnja beseda pa bo … evropska! Če Juncker ne bo imel dovolj žensk – Evropski parlament je že napovedal, da komisarske ekipe ne bo potrdil, če v njej ne bo vsaj toliko žensk kot v sedanji, torej devet – bo moral nekatere predloge zavrniti in pozvati k novim.

V Bruslju ob tem znova izpostavljajo, da lahko članice predlagajo več kandidatov ali kandidatk, kot je to storil tedanji luksemburški premier Juncker v času oblikovanja ekipe Romana Prodija, in končno izbiro prepustijo predsedniku komisije.

Erjavec lahko reče, da ne bo v koaliciji, če ne bo dobil komisarske službe, ker mu vodenje parlamentarcev ne diši preveč. Potem pa bo, kar bo.

Cerar lahko reče, da hoče Potočnika, ampak odločitev ni v njegovih rokah, ostaja mu le želja, da bi odločal preko vrste.

  • Share/Bookmark
 

5 komentarjev

avtor Stric Marč

30.07.2014 @ 15:13

Sedaj že deluje foušija. Prvi EU poslanci s Potočnikom vred so kar po tiho prišli v Bruselj. Ker nisi odgovoren vladi oz. državi, pač pa le svoji stranki, lahko za solidne novce mandat prevedriš. Če šef EU želi Bratuškovo, mu jo dajmo. Navsezadnje bo v njegovih očeh zaželjena komisarka lažje kaj izboksala za Slovenijo.Saj veste kako to gre.Naša dobra gesta ne bo čisto zastonj. Njegovo besedo in naklonjenost pa bomo še kako potrebovali. Tu Cerar ni velik,da ne sprevidi potencialne koristi za njegovo vlado.Potočnik je bil izrazzito brezbarven tip in se zato ni nikomur zameril. Celo na listih popularnosti je bil v samem vrhu.

avtor jin

30.07.2014 @ 15:34

Od kdaj pa je Potočnik človek SMC? Nimajo svojega kandidata, ali so ga kar posvojili?

Sicer pa, vrednost Alenke Bratušek bi lahko bila pri Junckerju mnogo višja, kot je v Sloveniji. Ne le zaradi ženskih kvot, ampak zato, ker je delala to, kar so ji predpisovali, to je reševanje bank, začetki privatizacije, poskus uvedbe nepremičninskega davka. Tako na hitro tudi podatki za časa njene vlade niso tako slabi. Gospodarska rast na koncu pri 1,9%, število zaposlenih pri 800000 in nezaposlenih pi 120000.

avtor pohajalka

1.08.2014 @ 19:33

Stric Marč, se kar strinjam. Ženske v Sloveniji običajno pridejo do dobro plačanih služb zelo težko.

Nad Erjavcem recimo se malokdo zgraža, pa vsi vemo, da bi šel tudi on rad po večji denar.

lp

avtor pohajalka

1.08.2014 @ 19:53

Jin, številke je mogoče presukavati do onemoglosti, moč je prikazati tudi bolje, kot je v resnici. Ampak evropski red bo pač vpeljan tudi pri nas, zlepa ali zgrda.

lp

Mellie

avtor Mellie

18.08.2014 @ 23:56

Lahko samo rečem, da se z vašimi komentarji strinjam. Ker berem to z zamikom, se nam je vmes “zgodila” Cerarjeva zamera; nemoren se znebiti vtisa, da mu to prišepetava Brglez!
Zakaj ne zmoremo malopragmatičnosti in damo cesarju (Junckerju), kar je cesarjevega (Alenko), saj jo očitno ceni! Če bodo zdaj zaradi blatenja iz logov slovenske desnice in Cerarjeve nečimrnosti v briselj poslali koga drugega, verjetno ne zasedel tako močnega položaja.
Cerar je s svojim predlogom bolj razočaral kot ne. Zdaj se pojavljajo že druga imena (Anton Rop), ki jih bodo hoteli vsiliti. Ne rečem, da je Rop slab kandidat, ampak Juncker hoče Alenko! As simple as that!

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |