in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Obdobje kontemplacije

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 06:50, 14.06.2014

Kar smo povedali o meji, smo povedali, zdaj so na potezi arbitri, da poglobljeno razmislijo, med seboj razglabljajo o slovensko-hrvaški meji, vsi pa upamo, da so sposobni kontemplacija in introspekcije, za globoko vživetje v mejni spor.
Da se le ne bodo odmaknili pregloboko in preveč poglobljeno v svet filozofske kontemplacije, s poglabljanjem v nedoumljivo. Državna meja je namreč predvsem materialna stvarnost sodobnega sveta. Do tukaj je moje, tam naprej je šele tvoje … pljuvaj po svojem.

Ustna obravnava v Haagu je zaključena, Slovenija in Hrvaška sta končali vsaka svojo rundo argumentov. Naši izražajo zadovoljstvo nad svojim opravljenim delom zadnjih štirih let, razsodbo v mejnem sporu pa lahko arbitri sklenejo z večino, torej vsaj trije glasovi od petih.

Delo arbitrov je, njihova naloga je določitev kopenske in morske meje:

- v skladu spravili mednarodnega prava
- s pravičnostjo
- z načeli dobrih sosedskih odnosov pa še o stiku Slovenije z odprtim morjem
- z uporabo relevantnih morskih območij.

Mi in naši sosedje bomo čez leto dni dobili razsodbo ‘brez odlašanja’, obrazložitev arbitrarne odločitve, zemljevid in podroben opis poteka meje na kopnem in na morju.

Pisno poročilo arbitražnega sodišča o ustni obravnavi pa vendar pride v javnost v naslednjih dneh, v njem pa bodo podrobneje opisana stališča obeh strani.

Ločeni stališči obeh držav sta v danem trenutku pomembnejši od volilnih programov slovenskih političnih strank; slednji bodo držali predvidoma do izvolitve v parlament, potem pa ne bo denarja za projekte in jim ne bo treba delati. Stališči do državne meje imata daljši rok trajanja, vsaj do odločitve arbitrov, ki bodo svojo odločitev črpali prav iz njih.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor Stric Marč

14.06.2014 @ 18:43

Mislim, da bo reštev blizu sporazumu Račan-Drnovšek.

avtor Pohajalka

15.06.2014 @ 11:13

Ja, najbrž imaš prav. Je pa res, da prej ko se tole konča, ceneje bo za slovensko in hrvaško stran.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |