in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

O Janši: kar se je Janezek naučil, to Janez zna

Zapisano pod: Domovina, Slovenija Tagi: , — pohajalka ob 17:49, 5.05.2014

Veliko modrosti je v starih rekih, v katerih je zbirana ljudska modrost v dolgih časovnih obdobjih. Spreminjajo se politike, ljudje, a navada se nosi dalje kot železna srajca – saj se že dolgo ve, da je navada prav to, železna srajca.

Ljudje funkcioniramo po utečenih možganskih vijugah, naj bo miselnih, kariernih, v življenjskih vlogah – v preživetju življenja samega. Punca ima rada tisto svojo barabo, pa če jo poba vsak dan sproti pretepe za nazaj in za naprej. Še kar drži se ga. Prej se bo nasilni tip spremenil kot pa žrtev. Čeprav, no, tudi zanj ljudska modrost pravi, da se pijanec spreobrne, ko se v jamo zvrne (velja tudi za barabe). Zasvojenost postane odnos njiju dveh.

V vlogi žrtve je nekaj veličastnega za vse čase, in ko enkrat človek to izkusi, ne more več brez te vloge – pa ne vloge same po sebi, ker je treba trpeti in žrtvovati, ampak v rezultatih, v dodani vrednosti na karieri, politični na primer.

Najprej se začne nenamerno, ko človek pač nekaj zašuštra slučajno in nehote, pa tisto izpade kot podtalna protidržavna dejavnost. Če zna speljati krivdo na svobodonaroduinnepriznajemovajsud, postane mladenič narodni mučenik in s to apanažo rekrutira male barabe za svojo stranko. Iste sorte tiči skupaj čivkajo, tako to gre. Vedno je dosti ljudi, ki imajo kaj proti ’tistim tam gor’.

Ko je enkrat Janezek stopil na pot opozicionizma in diverzij proti možnim nasprotnikom enkrat v prihodnosti (za vsak slučaj, saj ga ni junaka brez greha), je postal zasvojen in vse bitje in žitje narodnega junaka je izpolnjevalo stanje žrtve. In temu ne bo konca, če se vsake toliko doloži kakšno poleno ali dve na ogenj nove republike in osvoboditelja.

Le vprašanje časa je, da takšen narodni junak potegne (pre)kratko in pristane znova v zaporu, čeprav je pričakovati, da bo Patria-obsodba razveljavljenja, gre verjetno le za vprašanje časa in sodne instance. Dolgoročno bo učinek za Janšo primerljiv s procesom proti četverici in Depalo vasjo, tudi takrat je Janša več pridobil kot izgubil. Preverjeno zanesljivo karierno politično napredovanje.

Seveda je pa nujno, da gre Janša malo sedet, da ohrani mučeniško in žrtveno vlogo za generacijo, ki ni doživela ali pa se ne spominja Roške, pa jo želi rekrutirati. Večina Slovencev in Slovenk verjame v teorije zarote in je zaljubljenih v njihove žrtve.

Torej ne moremo in ne znamo biti Slovenci brez Janše in Jankovića. Pa Kučana, no, naj mu bo, čeprav je možakar odsviral svoje melodije.

Da gre pa Janša sedet, ni naključje, da prav zdaj. Zdaj so okoliščine prikladne za vse akterje v aferi, politiko in male barabe.

  • Share/Bookmark
 

3 komentarjev

avtor Stric Marč

6.05.2014 @ 16:47

Bo držalo!

avtor pohajalka

4.06.2014 @ 18:52

Hvala, stric Marč!

Mellie

avtor Mellie

30.06.2014 @ 19:35

Podpišem!

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |