in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Skaženost zdravstva

Zapisano pod: Slovenija Tagi: , — pohajalka ob 06:17, 24.03.2014

Zadnje dni se pojavljajo zamisli, da naj bi – po še ne polnem mesecu na položaju – s funkcije zdravstvene ministrice odstopila Alenka Trop Skaza. Ne le zaradi pritiska javnosti, da se ne spodobi kasirati provizij farmacevtskih velikanov, slovenski podružnici MSD in Pfizer sta namreč ministrici v zadnjih petih letih plačali 1.500 in 1.300 uradnih evrov neto, GSK pa še ni razkril izplačil.

Alenka Trop Skaza sama od sebe in niti na poziv ni hotela razkrivati svojih financ s področja strokovnih predavanj za farmacevtsko industrijo. Tudi v širšem svetovnem področju je velikokrat že prihajalo do navzkrižja interesov pri zdravnikih. Farmacevti zdravnike motivirajo z denarjem, potovanji ali drugačnimi darili, vse zato, da bi ti promovirali in predpisovali njihove medikamente. Američani so že leta 2012 obtožili (preko svojega regulatorja trga) Pfizerja podkupovanja na Hrvaškem.

Del vrednosti proizvodov, ki jih kupi zdravniška ustanova, se prelije nazaj k zdravniku v obliki nagrad ali konkretnega denarja. Zdravstvene ustanove in zdravniki v njih po vsem svetu dofinancirajo svoje plače preko farmacije. Tudi sodni postopki se dogajajo, a farmaciji to pomeni pač povečan strošek prodaje, če se jim ne uspe izogniti izplačilom odškodnin in kazni. Višji strošek pa se vkalkulira v ceno zdravil in zdravstvene opreme, pa je krog sklenjen.

Ministrici dodaten zaslužek pri farmaciji ni sporen, odstop je v igri zaradi financiranja podjetja njenega moža, ki se napaja iz javnih sredstev, kot ministričen mož pa na javni denar ne bi smel več računati. Trop Skazova je bila do zasedbe ministrskega mesta tudi prokuristka v moževem podjetju. Po supervizorju je Klima Ptuj realizirala do sedaj osem mio dohodka v poslih z državo.

UKC ima urgentne težave, ki jih je mogoče odpraviti vsaj deloma z novimi zaposlitvami, saj so že ogrožena življenja na ljubljanski urgenci. Sveža sredstva iz evropskih trgov za novo zadolžitev je že najavljeno, tudi za financiranje zdravstva. Financiranje obresti je pač drago in likvidnost proračuna tudi.

Da bi zdravniki delali zastonj, recimo kot prostovoljci, pa ni zapisano. Slabi časi ali kriza se polovično tiče zdravstva, le v kvotah pacientov, ki so ‘obdelani’ ali pa ne, odvisno od razpoložljive proračunske kvote.

Še dobro, da je bolnik pripravljen vse požreti in vse plačati za svoje zdravje, zato je dilema zdravstvene ministrice zlahka rešljiva brez dileme.

Medtem ko nekateri predstavniki vlade in vladne koalicije v neuradnih pogovorih pomenljivo namigujejo, češ da si svetovalci za kadrovska vprašanja premierke Bratuškove v tem hipu že diskretno ogledujejo potencialne kandidate za novo ministrico ali novega ministra (tiste, ki bil lahko Trop Skazovo nasledili na čelu zdravstevnega resorja in bi bili že spet sprejemljivi predvsem za Pozitivno Slovenijo), se je vlada skrivnostno zavila v molk, pa tudi ministrica za zdaj o tem še ni govorila oziroma ni želela spregovoriti.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor lordwales

27.03.2014 @ 22:08

Provizije farmacevtskih družb za ats so mala malca, napram njenim ostalim dohodkom.

Hvala bogu že odstopila.

avtor pohajalka

5.05.2014 @ 17:52

Odstopila, ja. Ampak nekaj štale je pa le uspela narediti, kadrovske, pa še prste je dala zraven kakšnega čudnega predpisa.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |