in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Denar k denarju tišči

Zapisano pod: Slovenija Tagi: — pohajalka ob 08:29, 16.03.2014

Medtem, ko vsi državljani naivno verjamemo, da je denarja zmanjkalo ali pa ga vsaj zmanjkuje, priplužijo na beli dan vsake toliko velike vsote, ki jih pokasirajo podizvajalci javne uprave, nemalokrat gre za večmilijonske denarje. Krivično so na udaru zaposleni v javni upravi, ki delajo in dobijo plačo po redni pogodbi o zaposlitvi, pozablja pa se na pogodbe, ki odnašajo iz javne uprave velik denar. Žal slovenska fovšija ne cilja na pravo tarčo, da bi lahko rekli, da je v vsakem slabem tudi kaj dobrega.

Odvetniki vedo, kje je denar, to je znano vsaj od odvetnika Senice dalje, ki je uporabnikom javnega denarja v obdobju cca zadnjih deset let obračunal in seveda pokasiral kar slabega dva mio evrov. Razvpit pa odvetnik Senica niti ni zaradi velikih vsot denarja, pa tudi državni denar ni edino, kar je odvetnik prislužil ta čas.

Apetiti po državnem denarju postajajo velikanski. Kdor more, bo našel upravičenje, da se priključi. Tudi v primeru, ko vsi govorijo ‘ne maramo te zraven’, se najde pravna podlaga, da bo apetitu zadoščeno in zaposlitev tudi v razburkanih kriznih časih zagotovljena skupaj s plačo (in dodatki, bonitetami, posebnim varstvom, privilegiji …).

Seveda gre za Štefanca, ki je ‘pridelal’ razvpitost še pred nastopom svoje zaposlitve na mestu predsednika KPK. Po obsegu številk zaslužka iz proračuna ni povsem primerljiv s Senico, je pa kavelj v zanimivi primerjavi strukture državnih prihodkov obeh odvetnikov.

Štefanec je od države v cca zadnjih desetih letih pokasiral le slabih 124 tisoč evrov, od te vsote največ od majhnega okrožnega sodišča v Murski Soboti, končni izplen pa znese le 4 tisoč evrov manj kot pri Senici na velikem okrožnem ljubljanskem sodišču. Štefančeva odvetniška pisarna služi na primerih, ki jih dobiva od sodišča po uradni dolžnosti. Sedaj upa na financiranje po plačah za odbobje prihodnjih šestih let.

Na tiskovni konferenci je Štefanec povedal, da on v Murski Soboti ‘ni preveč poznan odvetnik’, zato mu morda ustreza plača predsednika Komisije za preprečevanje korupcije cca 2.220 evrov neto. Prihodkov svoje odvetniške pisarne v zadnjih treh letih ni pripravljen javno razkriti, za kar mora obstajati drugačen razlog, kot je oni, da je po prevzemu funkcije dolžan KPK razkriti le svoje premoženjsko stanje, finančnega poslovanja svoje odvetniške pisarne pa ne.

Transparentnost poslovanja ima več obrazov. Če je mogoče pridobiti podatke denarnih tokov iz proročuna pri Supervizorju, morda resnično ne potrebujemo komisije … Tudi etika in morala se spreminjata v času in prostoru.

  • Share/Bookmark
 

5 komentarjev

avtor Stric Marč

16.03.2014 @ 11:12

Morda je res čas, da se protikorupcijska gonja spravi v normalne okvirje. Klemenčič je zastavil tako na široko, da bo slehernik obtožen korupcije< ker je učitelju poslal koline, zdravniku viski, sestri za hitrejši sprejem kavo… Vedno poudarjam, da je govorjenje o ničelni toleranci le vzpodbujanje strasi, saj jo nismo v stanju realizirati. Še v zaporih nimamo dovolj prostora. Sam se zavzemam za ukrepe, ki jih država hoče in tudi zmore realizirati. V nasprotnem primeru pa lahko vsakdo postane žrtev represarije, če le pade v mlin oblasti. Odlična priložnost za ustrahovanje!
Zato je morda čas, da neki nekarizmatični in neambiciozni pravnik ( ki si ne postavlja spomenika in nima političnih pričakovanj) umiri žogico.

avtor lordwales

18.03.2014 @ 22:08

Zrni enega štefana, malo na sprehod, pa bo minilo.
Še vedno bolje Štefanec kot šef, s eti ne zdi?

Meni se!

avtor Pohajalka

21.03.2014 @ 07:48

Stric Marč, ta nekarizmatični in neambiciozni pravnik ima gotovo svojo računico, da želi opravljati takšno delo. Iskanje napak, obračunavanje. In močno si želi spadati k svojim.

Kot se je pokazal v odnošajih z javnostmi, ni iz takšnega testa, da bi zmogel umiriti katerokoli žogico.

avtor Pohajalka

21.03.2014 @ 07:50

Lordwales, ko vse drugo odpove ali odpade, seveda paše ob ‘dol sesti’ še tisti štefan ali več njih …

V bistvu pa imaš zelo prav: se bodo že zmenili brez mene in to tako, kot bo njim pasalo, ne meni.

avtor lordwales

21.03.2014 @ 09:44

Zmenili se bodo, mi pa se bomo dalje menili.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |