in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Ojej! Kam naj grem v soboto?

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , — pohajalka ob 06:30, 26.02.2014

Dejstvo je, da se je res težko odločiti že za pustni kraj, kaj šele o šemljenju. Bi bilo morda dovolj le sneti masko, jo je treba zamenjati, izdelati ali kupiti? Bo bolj veselo na Ptuju ali v Cerknici?

Praznovanje pusta sega v naših krajih prav v predkrščansko dobo, izročilo so prevzeli (plonkali) Rimljani in si naredili obilo praznikov, ob katerih so se tudi maskirali. Maska je skoraj tako kot današnji vzdevki na blogih – človek si lahko privošči veliko več norca delanja iz ljudi okrog sebe kot sicer.

Slovenija je v maskah bogata deželica in višek pustnega dogajanja je na dveh krajih in dveh maskah: Ptuj in Cerknica – kurent in coprnica.

Ptuju in kurentu vlada bolj moški princip – veliko in dolgih kocin, glasnost velikih zvoncev, visoke gradnje na glavah, neutrudno poskakovanje, rdeče hlače – kdo bi lahko ob pustu spregledal ali preslišal naše starodavne kurente? Kdo bi si ga ne želel dotakniti?

Po starih verovanjih naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad, domnevno je izvor povezan z ilirskokeltskim izročilom. Kurenti pridejo zaradi dokončanja zime in jih potlej ni več na plano do naslednjega vabljenja pomladi in preganjanja zime. Ružijo le nekaj dni v letu.

Cerknici letos niti vremenska ujma ni šla do živega, imajo svoje pustno Žabje leto in vse coprnice pridejo na coprniški zbor, verjetno na Slivnico zaradi izpostavljenega vrha, prav prikladnega za pristajališče. Kot vedno bodo Cerkničani spet babo žagali. Bistvena razlika je pa v letošnji udeležbi, saj so povabili na rajanje tudi avstrijske gasilce, ki so Cerkničanom v minulih tednih zelo pomagali. Ampak glavne bodo itak coprnice v in veličastni ženski princip – visoke v črnem, zašiljeni klobuki, tesno pričvrščeni, da ne padejo z glave, ko coprnice frče po zraku na svojih metlah, morda bodo letos imele metle inovativno motorizirane na električne agregate!

Coprnice so od nekdaj, cerkev jih ni mogla skuriti ne kvantitativno ne po kvaliteti. Vedno bodo, ker je košček coprniške pradavnine v vsaki pravi ženski skozi celo leto. Le pravi sprožilec je potreben, pa skoči na plano in copra po potrebi na vso moč in vse pretege, katerikoli dan v letu.

Kam naj grem v soboto – oboje bi bilo fino, pa fizika ne dopušča! Kako združiti v enem dnevu moški in ženski princip? Ojej, ojej!

  • Share/Bookmark
 

8 komentarjev

avtor Makanaki

26.02.2014 @ 09:41

Men grejo te maškare vsako leto bolj na qurac – a mate kej za pusta hrusta, stric – mularija!

avtor Stric Marč

26.02.2014 @ 17:51

Združitev obeh principov raztegni na daljše časovno obdobje. Letos v Ptuj, drugo leto v Cerknico.

avtor NoMercy

26.02.2014 @ 19:35

krasna priložnost, da se napravim vele predsednika uprave vele firme in pokličem na par bank za velike kredite :)

Zagotovo bom prepričljiva maska :)

avtor lordwales

1.03.2014 @ 21:53

Opažam, da ustajaš ob nečloveško zgodnji uri, sredi noči, to pa ni zravo. karse pa pusta tiče, tudi v naši mali vasi so sve šeme podjetne, od velikih pa do ta malih, le da te velike zadevo prodajo a la Soči s Bobom in srebrno kolajno, dostavljeno na dom, umes ša še malo po rit pošlatajo kako lepo mlado študentko.

To je naša vaška izobražena mladina, ti bodo šele tolkli močnik.

avtor pohajalka

9.03.2014 @ 07:55

Makanaki, meni so pa prav simpatične male maškarce, pa tako so vesele, če kaj ‘zaslužijo’!

Upam, da je tvoj organ preživel brez hudih pritiskov.

:P

avtor pohajalka

9.03.2014 @ 07:56

Stric Marč, saj veš kako je, ko človek izbira in potem izbirek dobi … bila sem doma.

Drugo leto pa ne bo dileme: upoštevala bom tvoj nasvet!

:D

avtor pohajalka

9.03.2014 @ 07:57

Nomercy, še taka šema ti ne bo v pomoč, je v bankah kriza in samo še poznanim šenkajo pufe!

:P

avtor pohajalka

9.03.2014 @ 08:00

Lordwales, res vstajam zgodaj, že od otroštva s kurami … navada je pač železna srajca.

Heh, še pike in vejice bereš, kaj?

Močnik pa sploh ni slab, meni paše. Mladi pa si pač naredijo po svoje, tudi mi smo tako nekoč.

lp

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |