in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Novi ministri in preobrat

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , — pohajalka ob 18:53, 24.02.2014

Premierka Alenka Bratušek je za predlagane kandidate za ministre – gospodarskega ministra Metoda Dragonjo, ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca – prepričana, da so prave besede zanje: preobrat na bolje. Na vseh teh resorjih je po njenem mnenju ta obrat pričakovan, možen in nujen. Bere se dobro. Predsednica vlade je imela napisano, kaj naj pove poslancem, prebrano pa žal nima verjetnostnega učinka.

Več ali manj je jasno, da bodo koalicijski poslanci predlagano ministrsko listo podprli. SDS je napovedala, da bo glasovala proti, v SLS in NSi se bodo po vsej verjetnosti vzdržali. Vse bo tako, kot je poslancem naročeno z vrha.

Program gospodarskega ministrskega kandidata je v glavnem dober, problem je izvedljivost. Program zdravstvene ministrske kandidatke pa bo zagotovo preminil, ker ne bo podpore niti v koaliciji.

Slovenija porabi na slovensko glavo 1890 evrov, kar je primerljivo z Grčijo in Portugalsko. Če bo treba plačevati simbolična dva evra za recept, bo grafika porabe zdravstvenega denarja na glavo bliže Čehom, Slovakom in Poljakom. Sprememba načina financiranja zdravja znotraj obstoječe koalicije ni mogoča. Reforma ni predvidena ne v vladnem ne v ministrskem programu.

Gospodarstveniki ministrskemu kandidatu že tiščijo ‘plok-ceglce’ o razbremenitvi gospodarstva in zmanjšanju birokracije, a preobrat ob standardiziranih političnih ravnanjih ni mogoč. Kandidat je namreč že bil nekoč gospodarski minister in je tako rekoč star politični maček.

Kandidati si očitno ne morejo obetati podpore opozicije, ki poudarja, da je vlada predolgo odlašala s popolnitvijo ekipe. Vsaj škode ni bilo ta čas, čeprav je ta razlog bolj ali manj maček na repu privlekel.

Nič ne pomagajo nova imena, pa pravijo v največji opozicijski stranki SDS. Vodja poslanske skupine opominja na manjkajoči zakon o fiskalnem pravilu. Kršena je ustava, ker ga ni, čeprav da je Bratuškova fiskalno pravilo lansko leto nič manj kot polastninila, v vladi pa so se zdaj zganili samo zato, ker so v SDS zagrozili z ustavno obtožbo. Popravke komaj podpisane nove koaliicjske pogodbe vladnih strank pričakuje. Češ: kandidat za gospodarskega ministra je napovedal sklad podrejenega kapitala za pomoč podjetjem, toda tega v koalicijski pogodbi ni.

Premierka pa trdi, da gre Sloveniji danes bolje, kot ji je šlo ob začetku njene vlade in spominja, da je Janševa vlada tista, ki je Slovenijo najdražje zadolžila. Tudi največ slabih kreditov da je bilo odobrenih leta 2007 in 2008.

Še ‘tujci po svetu’ – Žmavc je na poklicni poti sodeloval s številnimi ustanovami doma in v tujini, tako premierka pričakuje, da bo poglabljal odnose z rojaki po svetu in to z vsemi generacijami.

Preobrat seveda bo, takšen ali drugačen, v niansah.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor Stric Marč

24.02.2014 @ 21:16

Dragonja je že tako dolgo na svetu, da ve, da smo v Jugoslaviji že imeli sklad za pomoč podjetjem in za pokrivanje izgub. Včasih ni potrebno izumiti nič nosega, le po ropotarnici malo pobrskamo. in v ta sklad so morala plačevati vsa podjetja določen procent.

avtor Pohajalka

25.02.2014 @ 07:03

Ja, Dragonja že prodaja, pardon podaja sklad za prezadolžena podjetja. Kar se je naučil, to zna.

Če bo to preobrat na bolje pa močno dvomim: prezadolžena podjetja slabo poslujejo, so zgubaši. Podpirajo naj jih pa tisti, ki znajo delat?

In zgubaši bodo še naprej udobno zgubaši … in ne le v politiki, torej tudi v gospodarstvu nič novega. Dragonja je pač povratnik.

lp

avtor Stric Marč

25.02.2014 @ 09:34

Pohajalka, zato pa ima največjo podporo!

avtor pohajalka

26.02.2014 @ 08:19

Res je, spregledala sem očitno!

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |