in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Zadolževanja gredo v nebo

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 06:36, 11.02.2014

O tem potem … tako nekako si predstavljajo postavljeni predstavniki ljudstva, še posebej financ-ministri obdobja od leta 2008 do danes, to pa so z naklonjenostjo ljudstva (in davkoplačevalskim denarjem) nagrajevani Bajuk, Križanič, Šušteršič, Janša in slednjič Čufer. Ta čas je državni dolg trikrat večji od proračunskih državnih prihodkov.

Žledna ujma je prišla kot mana z nebes za slovensko politiko. Nenadoma je na pomenu izgubila potreba ljudstva po nadzoru financiranja politike same in pravzaprav ni več pomembno, kdo bo sedel na prazne ministrske stolčke. Vlada je zmagala z ugotovitvijo, da je treba spremeniti zakonodajo za izredne razmere, pa še to so ji povedali nevladniki.

Desetino vseh sredstev namenjamo za poplačilo obresti, ujeti v zanko vedno novih zadolževanj za nujno poplačevanje starih dolgov. Z zadnjo izdajo obveznic in zakladnih menic se bo dolg države povzpel na 24,5 milijard evrov in prvič v slovenskih zgodovini je pridelek/izdelek/dodana državna vrednost presegel 70 odstotkov BDP. Postali smo visoko zadolžena država, ni več pomembno ne kdo in kako bo odplačal dolgove, bolj prej kot slej se bomo morali vprašati kako naprej.

Slovenija nima junaka, ki bi nas potegnil iz dolžniškega dreka. Blažev žegen so notranja zadolževanja, ko nas na zunanjih trgih zavira že unija. Šele izdaja obveznic na evrskem trgu je pokazatelj kredibilnosti države. Ja, tudi obraz države se začne in konča pri denarju – če ga ima ali ga nima.

Letos bo treba tako ali drugače še enkrat na trge po sveža sredstva še pred objavo rezultatov stresnih testov evrskih bank, ker bodo le-ti prinesli nove negotovosti na kapitalske trge. Slovenija vstopa v obdobje, ko že mora vračati posojila, ki jih je formalno najemala za premagovanje finančne krize. Nove zadolžitve bodo nove politične zmage. Podobno doživljamo odpravljanje posledic žledenja z nameščanjem začasnih nadomestkov elektrike iz električnih žic.

Neslavni rekorder zadolževanja je Čufer, ki je v še ne polnem koledarskem letu prehitel Križaničeve politične dosežke pod Pahorjevo vlado. Javni dolg bo še naraščal, ker vlada nima načrta, kako bi izboljšala učinkovitost javnega sektorja in pričakuje, da se bo proračunski primanjkljaj zmanjšal z večjimi davčnimi prihodki.

  • Share/Bookmark
 

10 komentarjev

avtor ivan

11.02.2014 @ 09:39

Kaj nam pa morejo?
Bodo Deželo odpeljali?
Nas izstradali?
Koliko trilijonov je pa Amerika dolžna in lepo živi?

Upnike je strah in posojajo1

avtor stricmarc

11.02.2014 @ 17:11

To je kot v družini. Ko si enkrat zadolžen, se zadolženost le še povečuje. Lahko povečaš davke v nejevoljo državljanov, lahko odprodaš najboljše njive, vendar brez obdobja gospodarske rasti in večjih prihodkov, se teže bremena ne boš rešil.Gre za fenomen snežne kepe. Vedno večja je in vedno hitreje drvi. Brez odpisa dolgov se tudi ob gospodarski rasti ni nihče izvlekel iz primeža. Le Romuni so se s skrajnimi varčevalnimi ukrepi ( stradanje in zmrzovanje) uspeli izvleči iz primeža dolgov, vendar je ceno plačal z življenjem edini vzhodni diktator Causescu.

avtor Nisem levičar

12.02.2014 @ 13:19

Do vratu nas bodo napumpali s krediti (lanski so pri 4,87 % obrestih rekordno visoki, več kot dvakrat višji od bankrotirane Španije), končali bomo kot Grčija, potem pa bomo kot vedno iskali zunanjega sovražnika v nekem neoliberalizmu (karkoli že je to) in kapitalizmu.

avtor Pan

12.02.2014 @ 18:06

Ivan od kod pa si ti prišel?

avtor lordwales

21.02.2014 @ 22:32

Rekordi padajo. Tudi moj sončni rekord gre že v 15 mesec.
So what?

avtor pohajalka

24.02.2014 @ 19:03

Ivan, mislim, da nas ne bodo izstradali, niti naše lepe deželice ne bodo odpeljali, če bomo pridni, bomo še naprej v Sloveniji živeli.

Tistemu, ki nima nič, itak ni mogoče kaj dosti več vzeti. Kdor ne dela, niti suženj ne more biti.

lp

avtor pohajalka

24.02.2014 @ 19:08

Stric Marč, saj zadolženost res ne premine kar čez noč, gospodarska rast se tudi ne zbudi od danes na jutri. Saj vem. Je pa tudi jasno, da je zadolženega (človeka, državo) mnogo laže obvladovati …

Tudi če bodo dolgovi nekoč odpisani, bo treba pa odpisanost poplačati, zastonj ni nič.

lp

avtor pohajalka

24.02.2014 @ 19:12

Nisem levičar, zelo se motiš. Ne rabimo zunanjega sovražnika (morda imaginarno unijsko trojko), ko se pa imamo tako malo radi, da imamo ful svojih band za medsebojno fajtanje.

lp

avtor pohajalka

24.02.2014 @ 19:12

Pan, se je res za vprašat!

lp

avtor pohajalka

24.02.2014 @ 19:13

Lordwales, žal tvoj rekord sploh ni edini. Morda bi se podobni skupaj vzeli?

lp

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |