in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Pritožbe, pritožbe

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 20:13, 18.01.2014

Inšpektorat je decembra izdal delno odločbo, po kateri bi pravosodno ministrstvo zaradi vprašljive potresne varnosti moralo izseliti inšpekcijske službe iz objekta na Parmovi ulici v Ljubljani, prostore bi morali sprazniti do ponedeljka. Odločbo inšpektorata je sicer ministrstvo prejelo 6. januarja letos, delodajalci, inšpektorati in resorna ministrstva pa so bili nato seznanjeni z njeno vsebino. V skladu s to odločbo bi bil v objekt in do njega preprečen vstop nepooblaščenim osebam, in sicer zaradi zaščite premoženja večje vrednosti ter odprave nevarnosti za življenje in zdravje ljudi.
Ministrstvo se je pritožilo in v petek prejelo odločbo, po kateri jim ni treba izprazniti prostorov, inšpektorat pa bo moral postopek ponoviti.

Kot so pojasnili na pravosodnem ministrstvu, so odločbo ministrstva za infrastrukturo in prostor, s katero to odpravlja delno odločbo Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor glede prepovedi uporabe objekta na Parmovi ulici 33 v Ljubljani, prejeli v petek pozno popoldne. Zadeva se tako vrača prvostopenjskemu organu v ponovni postopek.
Glede na petkovo odločbo so na pravosodnem ministrstvu preklicali odločitev, da objekt na Parmovi ulici v skladu z delno odločbo inšpektorata izpraznijo do ponedeljka, 20. januarja.

Gre za objekt, ki je že dolgo predviden za rušenje, pravzaprav že cca petdeset let, znan pod imenom ‘lesene barake’. Objekt je bil prvotno v resnici v glavnem lesen, več ali manj provizoričen za začasno, največ petletno namestitev občine Bežigrad, ki se je že davno, desetletja nazaj, preselila v nove prostore na Linhartovi.

V prazne prostore so se vsakokrat, ko si je kateri od najemnikov uspel pridobiti ‘prave’ prostore, vseljevali šolniki, statistiki, gozdarji, muzealci, šahisti, smučarji, inšpektorji …, vseskozi se je šušljalo o rušitvi objekta in vsakokrat tudi poleglo. Vse do takrat, ko se je zemljišče v bližini dodelilo muslimanski skupnosti, takrat je postalo jasno, da je izpraznitev objekta le še vprašanje časa oz. denarja.

Ministrstvo za pravosodje je takoj po prejemu delne odločbe inšpektorata začelo z iskanjem prostorov v skladu s svojimi pristojnostmi. Sicer pa so, dodajajo, za posamezne selitve in organizacijske ukrepe v zvezi z delovanjem služb pristojne same inšpekcijske službe oziroma njihova resorna ministrstva.

Statistiki so se izselili pred nekaj leti, nekaj prostorov so prevzeli novodošli inšpektorji, ki so si pred tem temeljito prenovili prostore in nakupili novo opremo. Tik pred končanjem prenove je celoten trakt, ki čaka na nove inšpekcijske najemnike, o njih se šušlja, da niti nočejo v stavbo in bi naredili vse, da bi jim ne bi bilo treba.

Piko na i izpraznitvi stavbe je postavil inšpektor, ki je (znova) ugotovil, da poslopje ne ustreza predpisom o potresni varnosti. Rok izpraznitve je postavil ‘preko vseh razumnih meja’, le tri dni je dal na razpolago, potem pa se modro umaknil na bolniško in je nedosegljiv do nadaljnjega. Ogrevanje je bilo izključeno že ob dopolnilni odločbi.

Znano je, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Znano je tudi, da je v državni ureditvi pravne države omogočeno koriščenje pravnih sredstev s pritožbami po stopničkah navzgor do najvišjega, Vrhovnega sodišča in še naprej v Evropo. Za vsako upravno ali sodno odločitev se pri nas smatra, da jo je potrebno ‘ponovno proučiti’ ob predložitvi ‘novih dokazov’ in postopki se lahko vlečejo v nedogled.

Inšpekcijske službe se s Parmove še ne bodo selile. Pritožbe pa pomenijo vsakokrat ponovitev že enkrat narejenega dela, vsako upravno ali sodno odločitev se plača –krat število pritožb – res ni čudno, da imamo tako drago javno upravo in sodstvo. Dokler pritožbe plačamo davkoplačevalci, se ni bati, da bi ne imeli pravne države in pravnih instrumentov za vsak dan.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |