in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Sestavine in sestavni deli medu

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , — pohajalka ob 18:59, 16.01.2014

Cvetni prah gensko spremenjenih rastlin v medu ne bo posebej označen, tako so odločili evropski poslanci. Nasprotniki GSO organizmov, številni potrošniki in čebelarji so na nogah, Zeleni pa opozarjajo, da Evropa, ki uvozi 40-odstotkov medu, velik del uvozi prav z območij, kjer rastejo GSO rastline.

Na prvi pogled razlika med izrazoma “sestavni del” in “sestavina” ni velika. A ko govorimo o sestavi hrane, ki jo uživamo, je lahko odločilna. Sestavine je namreč treba označiti na deklaracijah izdelkov, za sestavne dele pa to ne velja, kar pomeni, da kljub skrbno prebrani nalepki na izdelku, še vedno ni nujno, da zares veste, kaj pravzaprav jeste. Evropsko sodišče je leta 2011 odločilo, da je cvetni sestavina medu, zato bi moral biti označen.

Čeprav Slovenija načeloma nasprotuje gensko spremenjenim organizmom (GSO) v hrani in tudi njihovemu gojenju na njivah, kmetijski minister Dejan Židan pa obljublja, da bo tako tudi v prihodnje, se bo GSO vse težje izogniti, saj bi lahko iz najnovejšega dogajanja v Evropskem parlamentu sklepali, da so interesi velikih uvoznikov in proizvajalcev začeli prevladovati nad interesi potrošnikov.

Večina evropskih poslancev je namreč na zasedanju v Strasbourgu padla na izpitu iz zaščite pravice potrošnikov – tokrat gre za med. S sicer skromno večino so na glasovanju zmagali tisti, ki so nasprotovali stališču odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane za jasno označevanje. To bi pomenilo, da bi bilo na embalaži jasno označeno, če med kot sestavino vsebuje cvetni prah GSO rastlin. Ker predlog ni bil sprejet, cvetnega prahu (torej sestavnega dela medu) ni potrebno posebej označevati, če ne presega 0,9-odstotnega deleža v medu.

Ker po mnenju prehranskih strokovnjakov v medu cvetnega prahu ni nikoli več kot 0,5-odstotka, to pomeni, da potrošnik na GSO prah ne bo nikoli opozorjen. Je pa vprašanje jasnega označevanja poenotilo slovenske evropske poslance. Ti so soglasno podprli stališče o jasnem označevanju. Žal pa so imeli pri tem premalo somišljenikov.

Evropska unija uvozi okoli 40-odstotkov medu. Polovico te količine iz Latinske Amerike, predvsem iz Argentine in Mehike, kjer je gojenje GSO rastlin uveljavljena praksa. Prav zato se bo temu medu na trgovinskih policah težko izogniti.

“Žal je večina evropskih poslancev podlegla močni lobistični kampanji, ki so jo vodili uvozniki medu. Odločitev je klofuta evropskim čebelarjem in potrošnikom, ki vseskozi zahtevajo jasno označevanje,” so po glasovanju sporočili iz poslanske skupine Zelenih v Evropskem parlamentu.

Interes uvoznikov je pač jasen – ob velikem nasprotovanju GSO organizmom v hrani, bi v trgovini marsikdo embalažo, označeno z nalepko o prisotnosti GSO, pustil na polici, kar pa bi seveda pomenilo njihov manjši dobiček. Trgovci zmagali. Kupce nič ne briga, če je v medu cvetni prah gensko spremenjenih rastlin

Več: ČZS

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor NoMercy

16.01.2014 @ 20:58

treba bi bilo ukiniti gnojenje in karkoli že je, ki omogoča rast poljščinam … zemlja je od kemije že tako zasrana (in podtalnica tudi), da sama ni več sposobna preživeti človeštva :)

kar smo v cca 70 letih uporabe kemije zlorabili sposobnost zemlje se nam bo “vrnilo” čez 100 let z jalovino … hrana bo samo še iz laboratorijev :(

ampak po gnojnici pa le ne bo smrdelo :)

avtor Stric Marč

16.01.2014 @ 22:28

Hrana postaja nafta novega stoletja. In zato je interes velekapitala in multinacionalk tako velik, da preko lobistov preglasujejo ozaveščene potrošnike. Omejitve glede GSO se bodo postopno blažile, saj onemogočajo globalni trg hrane.

avtor pohajalka

18.01.2014 @ 20:30

Nomercy, res imamo že težave s kvaliteto rodne prsti, ampak večina se tega še ne zaveda. Premalo časa jemo uvoženo hrano najslabše kvalitete, da bi se že pokazale posledice na zdravju.

Smo pa dosegli višek blagostanja z jagodami v januarju recimo …

avtor pohajalka

18.01.2014 @ 20:34

Stric Marč, saj se zavedamo vpliva denarja in multinacionalk, seveda se. Ampak še kar se hočemo množiti preko vseh razumnih meja. Slednje pa je še najbolj v prid kapitalu in multinacionalkam …

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |