in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Alkoholna kultura v luki Luka Koper

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 12:00, 10.01.2014

Spletna stran Luke Koper: »Luka Koper, d.d. v koprskem pristanišču izvaja pristaniške in logistične storitve. Zastavljamo si ambiciozne cilje, da bi hkrati zadovoljili želje kupcev, lastnikov družbe in zaposlenih v podjetju. Želimo biti odlični, zato smo leta 2005 stopili na pot k evropski poslovni odličnosti in leta 2006 prejeli nagrado za uvrstitev med finaliste evropske nagrade za poslovno odličnost. Od 2009 naše delo odlikuje tudi okoljski certifikat EMAS, sicer pa za kakovost našega dela jamčijo številni drugi certifikati.« (op.: pred prihodom ggm v upravo)

Današnja seja nadzornega sveta Luke Koper, na kateri bi morali odločati o imenovanju novega člana uprave, bo potekala v znamenju znamenitega torkovega incidenta, ko so policisti zaradi vožnje pod vplivom alkohola ustavili predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča. Nadzorniki dogodka še niso komentirali, Mišičevo ravnanje pa je bilo deležno številnih obsodb. Sam pravi, da odstopil ne bo.

Na spletni strani ni najti zapisov o pijančevalski kulturi luke Luka Koper, kar bi znalo otežiti odločanje nadzornega sveta glede pijančevanja GGM. V internih aktih ev. zapisanih ukrepih zoper pijance v podjetju po vsej verjetnosti ni mogoče uporabiti za najvišje zaposlence.

Koliko alkohola je treba spiti, da se napiha 0,59 mg/l? Najmanj štiri velike pive ali osem dcl vina ali štirikrat po 0,3 žganja – približek velja za moškega pri cca 80 kg teže in pihanje približno v uri po popivanju ob neznanih spremnih dejavnikih. Takole preko palca te pijače ni ne vem kaj, za enega dedca, dovolj pa za prometne disciplinske ukrepe, torej preveč in nevzdržno za udeležbo v prometu.

Zaradi popularne divje vožnje v domači pristan v izogib bližnjem srečanju z ‘modrimi’ možmi v začetku tedna se odpira mnogo vprašanj in možni odgovori ostajajo možni, ker ukrepanje je pač v rokah nadzornikov po prosti presoji, navkljub mnogim pritiskom javnosti.

Zakonski predpisi so hudo povračilni za profesionalne voznike in luški upravnik je bil nesporno v vlogi voznika službenega avtomobila. Ne le pijan, tudi omamljen po njegovih izjavah zaradi hkratnega uživanja zdravil. Kričanje sredi noči kali nočni mir, pa tudi sicer ne kaže nekega zrelega vedenja človeka, ki upravlja veliko podjetje. Nasprotno, kaže celo na možnost izgredniškega in vehementnega vedenja v poslovnih procesih.

Načeloma ljudje nimamo izdelanega jasnega odklonilnega odnosa do pijancev, nasprotno, celo zabavajo nas, ko mahajo z vsemi okončinami okrog sebe in nas samozavestno zabavajo v lovljenju ravnotežja v besedah in dejanjih. Le domov jih ni dobro vzeti, ker preprosto niso za nobeno rabo.

Luštni so, a le do takrat, ko jih doživimo v vlogi očeta, brata, moža, otroka v svoji družini … poslovodje na visokem položaju v podjetju, kjer delamo. V Sloveniji še vedno velja ugotovitev, da pijančeva žena prikriva dejanja, ki jih naredi pijanec, povprečno desetino svojega življenja, dobrih osem in več let, po desetletnih mukah se šele odloči za ukrepe in ločitev.
Postajamo podobni velikemu slovanskemu narodu, kjer se je še do nedavnega spilo mnogo vodke ob vseh priložnostih, kar je štelo za neobhodno in slabo se je pisalo vsakomur, ki ni dovolj ‘nesel’. Še nekaj desetletij nazaj je tudi v Sloveniji, predvsem na Dolenjskem, bilo podobno. Dojenčke se je ‘umirjalo’ s cunjico, namočeno v vino, včasih celo v šnopček.

GGM je v prepričanju, da ne dela nič narobe, če pije in potem sede v službeni avtomobil in se z njim pelje domov, ostal začasno brez vozniške, čaka pa ga še obdolžilni predlog; mediji poročajo, da so ga morali vkleniti zaradi upiranja. “Z vso odgovornostjo lahko zatrdim, da nikakor ne bi sedel za volan, če ne bi bil prepričan v svoje vozniške sposobnosti. Ne želim polemizirati glede izida testa vinjenosti, vendar rezultatu pripisujem tudi dejstvo, da zaradi bolezni že več dni jemljem močna zdravila,” je izjavil za medije. Izjava je podobna izjavi blondinke, ki je odgovorila policaju, da se je zato zaletela v planke, ker brisalci ne delajo.

Na uživanje alkohola vplivajo različni sprožilci, vedno pa gre za duševno motnjo odvisnosti od kemičnih sredstev, s katerimi si človek pomaga v premagovanju težav, ki jim trezen ni kos in je alkoholna omama svojevrsten time-out. Ni normalno se zapijati in opijati, še posebej si tega ne bi smeli privoščiti ljudje, ki imajo že sicer težave s samoobvladovanjem. Toleranca do popivanja vodstvenih oseb je nesprejemljiva iz poslovnih razlogov, ker takšen človek ni zanesljiv, morda zaradi slabših povezav med opitim in treznim stanjem.

Seja nadzornikov luke Luka Koper bo v znamenju resnega prometnega prekrška GGM, ta naj bi bil njegov prvi takšen prekršek. Najbrž ne bo zadnji, saj je na veliko fotografiran s pijačo v roki, morda bo kar v ustaljeni pozi (s kozarčkom) pojasnjeval svoje ravnanje članom nadzornega sveta. Če mu bo v sodnem postopku odvzeto vozniško dovoljenje za stalno, je neljubi zaplet že vnaprej odpleten z zaposlitvijo službenega šoferja v Luki.

Da je ravnanje GGM izredno neodgovorno in da bi se morali najvišji predstavniki družb zavedati, da družbo predstavljajo ves čas svojega delovanja, poudarjajo v SOD, kot nedopustno in neodgovorno ravnanje označuje premierka, kritični pa so tudi predsedniki koalicijskih strank.

Povsem drugačna luč bi razsvetlila vprašanja in odgovore o pijančevanju predsednika uprave, če bi možakar recimo nekoga do smrti povozil v pijanskem begu. Tretjino hudih nesreč v prometu povzroče prav vinjene osebe. Pa še dobro, da ni bilo tako, in se razmišljanja ustavijo ob misli, da je tip pač ‘nekaj spil in kaj potem’!

Šankarska klima v poslovodenju pa tudi ni več sprejemljiva vrednota, vsaj v državah okrog naše in tudi v valilnici Slovanov so se poslovodni vedenjski vzorci že spremenili. Mi capljamo za Rusi, za unijo, za Ameriko … vsak naslednji kozarček je slajši od prejšnjega in vsaka naslednja poslovna odločitev v alkoholni omami je fenomenalnejša od prejšnje …

Pijančevati ali ne pijančevati sploh ni vprašanje, saj v ‘biti, ostati v luki’ ne bo vplivalo. Malo prepiha pač.

  • Share/Bookmark
 

3 komentarjev

avtor pohajalka

11.01.2014 @ 07:11

GGM je uspešno preveslal sejo nadzornega sveta Luke Koper s pomočjo ‘obstrukcije’; zaradi blokade zaposlenih nadzorniki niso mogli glasovati o nameravani razrešitvi, ker niso bili sklepčni. To mu je uspelo zgolj po zaslugi predstavnikov zaposlenih in lokalne skupnosti v nadzornem svetu ter društva malih delničarjev MDS, ki s tožbo blokira vpis spremembe statuta. Pet predstavnikov kapitala v nadzornem svetu so enotno očitali ‘nesposobnost vodenja poslov in drugih ekonomsko-poslovnih razlogov’.

Poslovni načrt za leto 2014 ponovno ni bil sprejet, ker ga GGM ni zadovoljivo pripravil v skladu s predhodnimi smernicami nadzornega sveta.

Mišiča so na položaju predsednika uprave Luke Koper obvarovali prav tisti nadzorniki, ki so imeli sredi lanskega leta ključno vlogo pri njegovem imenovanju. Predstavnica koprske mestne občine Sabina Mozetič je zaradi zdravstvenih razlogov sejo zapustila že kmalu po njenem začetku. Tik preden bi lahko nadzorniki glasovali o razrešitvi Gašparja Gašparja Mišiča, so s seje odkorakali še vsi trije predstavniki zaposlenih, to je Nebojša Topič, Mladen Jovičič in Stojan Čepar.

Po enakem postopku nesklepčnosti lahko GGM ostane večno na položaju, ne glede na poslovne rezultate ali drugačne očitke.

avtor Rak

13.01.2014 @ 21:05

Bogve, koliko ga bo bolel včerajšnji padec zaradi bananinega olupka …. Če sploh.

avtor pohajalka

16.01.2014 @ 07:39

Nekaj dni je že minilo, vse bolj se kaže, da bo krajšo potegnil bananar, zaradi izsiljevanja …

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |