in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Tepežni dan

Zapisano pod: Domovina Tagi: — pohajalka ob 08:30, 28.12.2013

“REŠTE SE, REŠTE SE, ZDRAVI VESELI, DOLGI, DEBELI.
DA BI DOSEGLI SIVO BRADO IN DOČAKALI LETO MLADO!”, tako in podobno se derejo otroci medtem ko mahajo s šibo na tepežni dan.

Danes je ta tepežni dan, a to ne pomeni, da se bomo tepli vsevprek, ampak bodo danes tepeni starši, tepli jih bodo lahko pa kar njihovi otroci. Praznik je uvedla cerkev, kot praznik otrok, ki so umrli v Betlehemu.

Na ta dan lahko edinokrat v letu otroci tepejo odrasle. S šibo, ki ima življenjsko moč rastline, z dotikom to moč prenašajo na odraslega. Gre sicer za simbolni pomen v najboljši zamisli, a zna se zgoditi, da jo kakšen odrasli skupi zares, če se je otrokom preveč zameril preko minulega leta.

Otroci začno tepežkati že zgodaj zjutraj pa do poldneva. Gredo od hiše do hiše, od vrat do vrat in tepežkajo, najprej pa opravijo s svojimi starši. Za darilo so nekoč lahko dobili štručko, sadje, suho sadje, orehe, tudi denar ali klobaso.

Največkrat pravica tepežkanja na Slovenskem pripada najmlajšemu od otrok. Za ta namen se uporabi čisto prava leskova šiba, ravno prav dolga in ravno prav tanka, da se lepo poleže in zapelje po zadnji plati.

Danes je tepežni dan, zato je treba otrokom dati dinarčka za tepežkanje. A z leskovo šibo jih danes ne dobijo le starši, tudi več drugih odraslih pride na vrsto, zato se tepežkarju lahko nacinglja kar lepa vsota.

Morda se kakšen tepežkar napoti z leskovo šibo prav do vrha, k politikom, ti si še najbolj zaslužijo tepežkanja, tudi po zadnji plati, pa ne samo na tepežni dan in ne v simbolnem pomenu. Sodni postopki namreč stanejo dosti denarcev, narod dobi pa le moralno zadoščenje, ki ga pri najboljšemu sosedu ni mogoče vnovčiti.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor lordwales

28.12.2013 @ 21:40

Koga bomo tepli, bi kar politike, ker niso prdini, ker raje v svoje žepe kot žepe ljustva,
pa še kakšnega tajkuna za povrh!

avtor lordwales

28.12.2013 @ 21:41

Objava leta!

avtor lordwales

28.12.2013 @ 21:41

Moralna je jeba!
( daj jo na krožnik če moreš )

avtor pohajalka

29.12.2013 @ 18:08

Saj ne vem, kaj naj si mislim?!

Saj se ne bomo tepli, kenede? Pa prazne talarje tudi ne bomo okrog metali.

Eh … hvala za pohvalo.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |