in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Obsodba sodnika

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , — pohajalka ob 19:16, 23.12.2013

Še ne pravnomočno je obsojen podkupljivi celjski sodnik Milko Škoberne na pet let in pol zaporne kazni, 19.000 evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral tudi 12.000 evrov premoženjske koristi (podkupnine).

Če bo sodba nekoč v prihodnosti pravnomočna, o čemer bo odločalo višje sodišče, sodnik koruptivnega dejanja ne bo več mogel ponoviti, ker mu bo sodniška funkcija prenehala. Prejemanja podkupnine in zlorabe položaja ga je obsodila cehovska kolegica. Tožilka se bo verjetno pritožila, ker je zahtevala osem let zaporne kazni.

Tožilstvo je Škobernetu očitalo, da je kot sodnik zlorabil položaj, ker naj bi leta 2010 v zameno za podkupnino poskrbel za odpravo pripora in mednarodne tiralice za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Čehajića, osumljenega kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Škoberne in domnevna posrednika – Esad Ramić in Marjan Salobir – naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa zahtevali še 50.000 evrov. A naj bi se Čehajić temu uprl ter vse tri prijavil. Policija je nato v tajnem policijskem postopku izvedla navidezno predajo podkupnine.

Ramić in Salobir sta tik pred koncem postopka krivdo priznala in se s tožilstvom dogovorila za nižjo kazen. Oba sta bila obsojena na pogojno kazen.

Prvi obsojeni sodnik v samostojni Sloveniji je bil obsojen, ker se ni zmogel ustaviti o pravem času. Sprva mu je bil ugoden zahtevek po podkupnini, ob drugem zahtevku pa je podkupovalcu zavrelo in ga je ovadil. Preveliki apetiti škodijo, za obračun pa je treba kar dosti časa: tri leta. A obračun še ni dokončen, ker sodba še ni pravnomočna.

Pritožb in zavlačevanj bi bilo malo ali nič, ko bi morali tisti, ki vložijo pritožbo pa jim v postopku ni ugodeno, kar sami plačali vse sodne stroške in še stroške nasprotnih strank.

Vrhovno sodišče RS je ob sodbi ocenilo, da kakšni dodatni ukrepi, ki bi preprečili primere, kot je Škobernetov, niso potrebni. Navajajo tudi, da sodnikovo delo med opravljanjem funkcije nenehno spremljajo skozi izdelavo ocen sodniške službe in službeni nadzor.

Kot poudarjajo, mora poleg drugih ukrepov sodnik že za samo izvolitev izpolnjevati kriterije osebnostne primernosti za opravljanje funkcije. Osebnostno neprimerna za opravljanje sodniške funkcije je oseba, za katero je mogoče na podlagi njenega dotedanjega dela, ravnanja ali obnašanja utemeljeno sklepati, da sodniške funkcije ne bo opravljala strokovno, pošteno ali vestno ali da kot sodnik ne bo varovala sodniškega ugleda, nepristranskosti in neodvisnosti sojenja. Prav tako za sodnika ni osebnostno primerna oseba, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje, zaradi katerega je podan razlog za razrešitev sodnika.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

avtor NoMercy

23.12.2013 @ 19:49

tako kot ena lastovica ne “prinese” pomladi tudi en bsojen visoki birokrat še ne pomeni lustracije, očiščenja, …

avtor Pohajalka

23.12.2013 @ 20:04

Je tako, pa tudi potrebe ni, saj bo mandat brž naokrog …

avtor lordwales

25.12.2013 @ 20:51

Upam da prvi ne bo zadnji –
kot je običaj pri nas.

avtor Rak

27.12.2013 @ 18:45

Čimprej je potrebno spremeniti kriterije, pogoje in postopke za trajni mandat sodnikov. To, kar velja sedaj, je samo darilo za poslušnost in lojalnost določenemu polu politike.

avtor pohajalka

28.12.2013 @ 09:35

Lordwales, za prepih naredit je dovolj eden, itak. Po dveh plateh to velja: izkušnja, da gredo sojenja stežka do kraja, ali v isti sodbi ali v verigi le-teh, ki bi jih bilo treba obsoditi; druga plat je ta, da je v smislu zdesetkanja (na vsakih deset ali več eden faše), grožnja dovolj za ostale barabe.

avtor pohajalka

28.12.2013 @ 09:39

Rak, absolutno je tako, bi rekla tudi Alenka, kar se tiče daril za lojalnost aktualni politiki.

Verjetno pa bi druga skrajnost, torej povsem trajni mandat sodnikov, ne sledil namenu sodniške integritete. Nekaj vmesnega menim, da bi bilo bolje.

Ljudje smo močni v duhu, meso pa je šibko in podleže korupciji. Sodniki so tudi ljudje, sodnik ima samo službo sodnika. Poklicanosti same po sebi ni več, je preminila že davno.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |