in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Najbolj znana puška na svetu

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , — pohajalka ob 18:05, 23.12.2013

To je legendarna ruska avtomatska jurišna puška AK-47, kalašnikovka, po svetu so je prodali več kot sto milijonov. Priljubljena je predvsem zaradi poceni izdelave in preprostega vzdrževanja ter vzdržljivosti.

Mihail Kalašnikov, izumitelj in snovalec te najbolj znane puške na svetu, je umrl v 95. letu starosti. Prav zaradi svoje puške velja za ruskega narodnega heroja. Ime puške se nanaša na avtomatsko puško (AK) in leto (1947), ko jo je avtor ustvaril.

“Ustvaril sem orožje, da bi branil meje domovine. Ni moja krivda, da so jo včasih uporabili, kjer je ne bi smeli. To je krivda politikov,” je dejal pred tremi leti na slovesnosti v Kremlju, na kateri mu je takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev podelil visoko državno odlikovanje “heroj Rusije”.

Kalašnikovke še vedno uporabljajo borci na številnih vojnih območjih, na primer v Iraku, Afganistanu in Somaliji, uporabljajo jo vojske v 106 državah. Prvič so jo uporabili v vojski Sovjetske zveze leta 1949.

Kalašnikov se je v zgodovino zapisal kot snovalec lahkega orožja. Poleg kalašnikovke sta med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami še puški AKM in AK-74.

  • Share/Bookmark
 

5 komentarjev

avtor NoMercy

23.12.2013 @ 19:46

no ja … kolikor pišk so naredili in kje vse se je uporabljala (v glavnem gverila) … ne more biti kak presežek, ker ljudi je na vseh teh krajih, kjer so jo uporabljali čedalje več :)

sem jo 1 leto “dužil” … natančna kot met kamenja. :)
Uporabna pa točno za socialistnične armade (ko je bilo najbolj važno, da so imeli vojaki delo (pometanje listja in čiščenje orožja) … če je 1/2 ure nisi pucal je že rjavela :)

avtor stricmarc

23.12.2013 @ 19:53

NOMERCY, je pa zato bila v težkih pogojih dokaj zanesljiva. Te plastične puške, ki jih ima slovenska vojska , so sicer odlične, če hitro zmagamo. Tudi v ruski zimi se je pokazal nemški tehnološki napredek kot pomankljivost. Vojne niso vedno operetne ob veliki logistični in tehnični premoči.

avtor Pohajalka

23.12.2013 @ 20:02

No, fantje, ki ste vojsko služili, se boste pa že spoznali na rore!

Kolikor jaz vem, je kalašnikova priročna za prenos zaradi krajše cevi, seveda na račun natančnega ciljanja.

No, ima pa že lepo starost, 66 let, še vedno je samo puška! Pravijo pa, da ni važen ror, ampak kdo petelina stisne.

avtor Stric Marč

24.12.2013 @ 09:37

Seveda ni to ostrostrelska puška. Je pa dovolj natančna za vsakdanjo rabo, če je le strelec dovolj dober.

avtor pohajalka

28.12.2013 @ 09:41

Se strinjam, stric Marč.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |