in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Minister z roko nad denarjem

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 09:32, 23.12.2013

Prodati bi morali vse banke, pravi predsednik Pahor, ampak on lahko govori, kar hoče, odloča pač ne. Minister z roko nad denarjem je Čufer, in on pravi, da se bodo kopja o strateškem lastništvu lomila pri sektorjih, kjer je še denar. Največ razprave pričakuje o energetiki, kljub temu, da tudi tu ‘skleda že pušča’. Pričakuje tudi najti sposobne in neodvisne upravljavce za SDH.

DZ bo predlog novega zakona o SDH predvidoma obravnaval na januarski seji. Tako kot v prejšnji različici tudi ta predvideva preoblikovanje Soda v SDH, v katerem bodo zbrane vse naložbe države in tako upravljane z enega mesta. K holdingu se bo pripojila tudi Kapitalska družba, ki pa ostaja samostojna pravna oseba. V razpravi o Slovenskem državnem holdingu (SDH) v DZ se bo po Čuferjevem mnenju pokazalo, ali je slovenska politika sposobna upravljati državno premoženje, ne da bi ga pri tem plenila.

Interesa za politično obvladovanje sektorja logistike, gradbeništva, trgovcev, pivovarjev ni več, ker so ‘sklede prazne ali celo prevrnjene in razbite’. Zadovoljevanje parcialnih interesov se torej obeta v energetiki. Čufer meni, da bi moralo biti strateško tisto, kar zagotavlja nacionalno varnost, torej logistične povezave, infrastruktura na letališčih in v Luki Koper ter železnice. Vse to bi bilo lahko oddano v upravljanje s koncesijo, ni nuje po stoodstotni državni lasti.

Slovenska podjetja, katerim primanjkuje pet milijard evrov kapitala, bodo po njegovem mnenju potreben kapital lahko dobila od strateških partnerjev v tujini, ker je kapitala v Sloveniji razmeroma malo. “Tudi pred letom 2004 ga je bilo malo. Da so bila podjetja v Sloveniji vredna milijarde, je bila zgolj iluzija. Kapitala ni bilo, bil je le zasebni dolg, ki je zdaj postal javni dolg. Razdelili smo si ga z dokapitalizacijo bank. Spet se vračamo v fazo pred pivovarsko vojno, ko je Slovenija šla v smer, ki je bila precej bolj tržna,” pravi minister.

Glede prodaje deleža v NLB do 25 odstotkov in ene delnice minister pravi, da so dali zavezo, da bo država ohranila manjšinski kontrolni delež. Če pa se bo skozi proces privatizacije izkazalo smiselno, da proda celotni delež, pa bodo to predlagali DZ, napoveduje minister.

Meni, da predčasnih volitev ne bo in da niti ne bi vplivale na bančno sanacijo. Vlada ima pooblastila za sprejemanje odločitev v zvezi z bankami, kljub temu pa si država daljše politične krize ne more privoščiti, saj bi pomenilo višje stroške financiranja. Časa, ki bo pokazal ali ima minister prav, si je že kupil nedavno, spomladi si ga bo znova z novim zadolževanjem države – ne, državljanov. Človek bi se vprašal, ali ima človek v glavi tudi kakšno misel na svoje potomstvo ob svojih idejah financiranja.

Delo je objavilo anketo, po kateri 80 odstotkov vprašanih meni, da za nastanek bančne luknje v državnih bankah ne bo nihče odgovarjal. 38 odstotkov anketirancev meni, naj država po dokapitalizaciji proda celoten delež v vseh bankah. 37 odstotkov vprašanih meni, da bi morala država banke delno privatizirati, s čimer bi ohranila kontrolni delež, za ohranitev bank v državni lasti pa je 16 odstotkov vprašanih. Večina, in sicer 71 odstotkov vprašanih, dokapitalizacije bank ne podpira, 22 odstotkov pa jo.

Morda ima Pahor prav glede prodaje vseh bank – in njegova prognoza, da bi se začeli kazati prvi pozitivni rezultati ob božiču osorej tudi. Čufer pač ne razmišlja dolgoročno, saj mu ni treba. Mandat traja do volitev, čas pa je ugoden za finančne špekulacije.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

avtor stricmarc

23.12.2013 @ 16:49

Nikakor ne morem razumeti stališa 25 % + 1 delnica. Zakaj le? V Vegradu je država imela 28 % delež, pa ni vedela ali hotela vedeti, kaj se dogaja. Moje mnenje je, da naj bodo banke isključno zasebne, le eno manjšo bi obdržal v 100 % lasti države za financiranje nekaterih poslov ( npr. SID banko), ko zaradi državnih interesov želimo kaj prikriti (npr. financiranje zamejstva, raznih demokratičnih in osvobodilnih gibanj v svetu, strateško financiranje lobiranja v EU ali ZN…)

avtor Pohajalka

23.12.2013 @ 17:47

V Vegradu ni štel delež, ampak politična volja. To pa je enako lahko tudi v NLB. Gre za vpliv velikega manjšinskega deležnika, to hoče država v odnosu do tretjih deležnikov. Ni povezano s politično voljo, kot rečemo. Ne gre za velikost deleža, tudi od zunaj se brez ene delnice ve, če so barabije.

Ampak mačka zamijavka šele takrat, ko prav njej na njen rep stopiš!

Ljudje radi mislimo, da če ‘ima roko čez’ država, potem bo pa vse v redu in prav. Nak, ne bo, zato tudi jaz ne razumem tistega 25 % plus ena delnica.

avtor NoMercy

23.12.2013 @ 17:55

še Mercator ne gre v promet … bodo šle pa banke :)

avtor pohajalka

23.12.2013 @ 18:28

Banke bodo šle za med … ko bodo očiščene in dokapitalizirane, pa še polovica zaposlenih bo šla do takrat na cesto. Pa še s korupcijo bo treba pomesti.

Državi (in državljanom) bi se že danes splačalo nekaj še v kuverto dodati, pa se jih znebiti. Čemu skrbeti za nekaj, kar dela samo stroške, profita pa ne?

avtor Rak

25.12.2013 @ 11:24

“Čemu skrbeti za nekaj, kar dela samo stroške, profita pa ne?”

Na to misel v tvojem predhodnem komentarju gledam malo drugače, še kako je nekomu/nekaterim tako stanje v interesu – politikom se to namreč splača, “profit” gre večnim “rentnikom”, stroški pa ostanejo davkoplačevalcem.

Pa, če se ne motim, so o tem že zdavnaj pisali Hayek in ostali razčlenjevalci tega pojava ter dokazovali, čemu vsi kolektivizmi nujno in slej ko prej vodijo v propad. Mi smo eden zadnjih praktičnih dokazov o tem, a ljudje temu še kar ne verjamejo ….

Vesele praznike in na ponovno branje v naslednjem letu.

avtor pohajalka

28.12.2013 @ 09:46

Ja, seveda je interes v politični volji.

Kolektivni duh zaleže v dobrem, več ljudi je sinergija, ne seštevek. Žal se kolektivizem sfiži v barabijah, tam se odgovornost zlahka naloži na ‘mi vsi’.

Tudi tebi vesele praznike – kolikor jih še je ostalo – se pišemo in beremo tudi prihodnje leto, itak!

Srečno!

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |