in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Solidarnost na obzorju

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 10:59, 14.12.2013

V Ljubljani se danes ustanavlja prva vstajniška politična stranka Solidarnost. Sestavljalo jo bo troje vstajniških oz. državljanskih gibanj – Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo in Vseslovenska ljudska vstaja.

Do ustanovitve prihaja leto dni od nastanka gibanj na protestih. Ustanovitev pomeni, da bodo sprejemali program, statut, etični kodeks in seveda izvolili organe stranke. Novo stranko bodo vodili trije predsedniki kolektivno prav zaradi tako zelo heterogene sestave ustanoviteljev (verjetno Uroš Lubej, Damjan Mandelc in Marina Tavčar Krajnc). Zelo verjetno pa bo generalni sekretar stranke nekoč znani član LDS Božidar Flajšman.

Trojno predsedstvo bo morda začasno, če bodo uspeli preseči nasprotna stališča in jih izoblikovati v navzven enotno strankino stališče. Kako zelo težko pride v naši državi do konsenza na različnih ravneh politike ali gospodarstva je znano, nasprotna stališča in posledično nasprotna ravnanja pa pokasiramo državljani.

Solidarnost je torej prvi politični poskus vstajnikov; po mnenju javnosti ima visok potencial, volilnega uspeha pa ji ta pač še ne zagotavlja. Morda še najbolj zato, ker program stranke paberkuje všečne zamisli že obstoječih političnih strank in se kadrovsko sestavlja pretežno iz oklestkov zdaj in nekoč obstoječih ali transformiranih političnih opcij.

Hvalevredno je, da vstajniki žele storiti korak naprej in se iz civilne oblike družbenega gibanja formirati v politično stranko. Trojno predsedstvo je morda dober preizkusni kamen in dobra alternativa običajnem strankarskem prvačenju maziljenih liderjev. Praksa namiguje na tvegano potezo, saj recimo PS še vedno muči muke v nerazčiščenosti voditelja stranke. Pooblastila za vodenje sicer ima Bratuškova, a Janković se lahko vsak hip domisli znova vzeti vajeti v svoje roke tudi formalno.

Drugačen primer je lider SDS, kateremu članstvo odpušča vse mogoče prestopke in ga podpira obtožbam in (še nepravnomočni) obsodbi – brez Janše bi se strankin kader razsul po drugih političnih strankah, očitno je treba enega človeka, ki pooseblja stranko navzven in navznoter.

Povsem mogoče je tudi, da se novoustanovljene politične stranke že boje tudi liderji drugih strank, recimo predsednik SD se že obreguje obnjo, rekoč, da niti liderja ne morejo izbrati izmed sebe. Struje se pač dogajajo večinoma v vseh strankah, starejših in preoblikovanih mlajših, pojav je pogost in ne kaže na ev. slabost zgolj Solidarnosti.

Ali gre za demokratično potezo ali se obeta razkol v stranki še pred volitvami, bo pokazal čas. Razočarani volivci leve opcije bodo verjetneje izbrali kakšno bolj sredinsko opcijo na prihodnjih volitvah. Sredinskost pa samo po sebi žal ne bo zagotovila osredinjenja na reševanje družbenih političnih in gospodarskih problemov.

V stranki Solidarnost si želijo bolj neposreden vpliv državljanov na odločanje, zato si bodo med drugim prizadevali za možnost odpoklica izvoljenega politika in možnost predčasnih volitev z referendumom, povrnitev vloge referendumov in obvezno udeležbo na volitvah v DZ. Zavzemali se bodo za oster obračun s korupcijo, obrambo socialne ter krepitev pravne države in zagotavljali uresničljiv gospodarski program. Poudarek dajejo ohranitvi slovenskega gospodarstva v lasti države ter da v prihodnosti ne bi več prelagali bremen na ramena najbolj revnih. Napovedujejo zavzemanje za drugačne rešitve, ki bodo bolje reševale socialne probleme naše družbe.

Želijo uveljaviti drugačen koncept v delovanju navznoter, da bi preprečili avtoritarno vodenje in gradnjo kulta osebnosti kot ene hujših anomalij partitokracije v Sloveniji. V stranki verjamejo, da bodo morali temu slediti tudi v drugih strankah, kjer se danes soočajo s problemom stroge hierarhije ter neupoštevanjem članstva na odločitve vodstva.

Po ustanovitvi podjetniške stranke bo vstajniška že druga letos na novo ustanovljena politična stranka. Ne prva ne druga ne predvideva v svojih programih konkretnih zamisli v povezovanju in sodelovanju slovenske politike za dosego skupnih ciljev za vso slovensko družbo. Volivci bomo še vedno razpeti med dopadljivimi programski drobci, kar zna podaljševati politično agonijo ‘zagotavljanja zadostne politične podpore in močne koalicije’. Bistvenih premikov slovenske družbe še ne more biti.

  • Share/Bookmark
 

12 komentarjev

avtor stricmarc

14.12.2013 @ 17:51

Nova stranka bo predvsem nabirala glasove na levici in je razumljivo, da se tega Lukšič ne veseli. Kar spomni se reakcije Janše, ko se je govorilo o novi stranki na desnici. Novo ustanovljena stranka se bori za večji vpliv ljudstva in za boj proti korupciji, saj ji bo to pomagalo zasesti izpraznjen politični prostor. Kakšna pa bo njena praksa dejansko, bomo še videli. Tudi ne vem, koliko je znotraj teh gibanj sploh prostora za pluralnost navadnih članov ob novih vodjih sekt in frakcij?

avtor lordwales

14.12.2013 @ 21:51

Kot fan sd se je prav nič ne veselim. Moj cilj in cilj vseh članov in simpatizerjev sd je vsaj 25 % na državno zgorskih jeseni 2015.

Samo močno sd ( socialna demokracija ) lahko premakne podivjani voz tranzicijskega kapitala nazaj v evro tir, in s evrne sloveniji nazaj socialne transferje ( univerzalno zdravstvo in šolstvo ) najvišje davke za bogate in najbogatejše, in močno državo.

Klasika sd je edini odgovor na ksenofobično varčevalne ( v imenu kapitala ) sds. ta stranka nas pelje v pogubo, o tem pišem že od leta 2007

Nn Pahor je dobil kramarjev milijonček nazaj, sedaj pa ta mali tajkun s sodbo ustavnega dobiva nazaj. alenčica pa nič.

Korupcije pa bo s solidarnostjo ali brez nje enako, edina ki se je lotila sistemske korupcije je sd. In delno državljanska lista. Spomnimo se samo Korlovega leta kot okoljskega zaradi kant. korupcije mu nihče ni dokazal, a pahor ga je rešil po hitrem postopku.

Tudi ni znano, da bi bil kateri koli član ali simpatizer sd vpleten v kravje kupčije korupcije.

Pri največjih vladni in opozicijskih pa zmanjka papirja! Celo občine s sd župani veljajo za najbolj finančno čiste. Velenje trdnjava sd je imelo brezplačni mestni že dolgo pred Gorico.

Si predstavljate, da bi Zoki častil lllp zastonj?

avtor pohajalka

15.12.2013 @ 15:24

Stric Marč, meni se dozdeva, da bi vsi zdaj delovali proti korupciji in to tržita tudi obe novi politični stranki.

Ne razumem, zakaj sploh obstaja to deljenje na leve in desne – saj vem, v svetu je tudi – ampak je povsem brez veze. Način delovanja in rezultati so podobni.

Nekdo bi moral vse vodje političnih strank, ki bi hotele kandidirati na prihodnjih volitvah, zapreti za en teden. Kdor zdrži, naj gre na volitve.

Po volitvah pa naj imajo vsi izvoljeni demokratično koalicijo brez vstopnega praga.

avtor pohajalka

15.12.2013 @ 15:32

Lordwales, glej no, pa te do sedaj nisem videla za politično opredeljenega!

Jaz bolj verjamem v kakšno novo delavsko stranko. Pa tudi ne verjamem, da bi kakšna klasična stranka opravila s korupcijo, so vsi vključeni v različne naveze in se sami niso sposobni razvezat. Ko je treba, znajo skupaj stopiti, lep primer je Janša, ki ni zmagal na volitvah, pa je rad stopil v španovijo.

Ja, tako verjamem, da je v delu rešitev in odrešenje, zato bi imela veliko moč in zaupanje delavska stranka. Ampak starejši delavci verjamejo v pomoč sindikatov, mlajših pa skoraj ni, ki bi se aktivirali za skupno dobro.

avtor vine

15.12.2013 @ 20:20

Pozabite bebci komunajzarski, vaše fore da bi preslepili Slovence tokrat ne bodo vžgale. Podprimo Janeza Janšo, ki lahko edini pospravi to komunistično drhal, ki je uničila našo domovino.

avtor Sik

15.12.2013 @ 21:17

Lenuhi vseh dežel združite se!

avtor Rado

15.12.2013 @ 21:20

“Tudi ni znano, da bi bil kateri koli član ali simpatizer sd vpleten v kravje kupčije korupcije.”

SD je preko velenjskega SD lobija, enakovredno in globoko v istem dreku kot SDS, glede TEŠ6.
Edini, ki so bili zares proti TEŠ6 je bila stranka Zares /brez Lahovnika, ki je integralni del istega lobija/, ki pa je zaradi tega razpadla! Finančni konglomerat je močnejši od vsake stranke.

avtor pohajalka

16.12.2013 @ 17:56

Vine, lp.

avtor pohajalka

16.12.2013 @ 17:57

Sik, lp.

avtor pohajalka

16.12.2013 @ 17:58

Rado, lp.

avtor Rak

16.12.2013 @ 20:10

Prepričan sem, da pride čas, ko bo tudi red ponižanih, brezposelnih in razžaljenih dobil svojo zaščitniško stranko, tako, ki bo res branila njihove interese in pravice, a v nobeni od obstoječih danes še ne vidim ne volje in ne kadra, ki bi mu to bilo poslanstvo. Ampak tudi ta družbena skupina bo morala končno spregledati, kdo jim res želi pomagati, kdo pa jih samo zlorablja za zaščito svojih parcialnih interesov.

avtor Pohajalka

17.12.2013 @ 15:46

Tudi jaz verjamem, da bo nekoč tako. Takšno je pač življenje, enkrat gre bolj gor, pa potlej dol in naprej …

Revni in brezposelni pravzaprav ne bi rabili politične stranke za zaščito – delo je treba zagotoviti tem ljudem. A kaj, ko so danes celo delovna mesta tržno blago!

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |