in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Oče naroda in svetovni državnik

Zapisano pod: Ljudje Tagi: — pohajalka ob 16:35, 6.12.2013

Nelson Mandela – borec za človekove pravice, borec proti rasističnemu režimu apartheida, prvi temnopolti predsednik v državi, Nobelov nagrajenec za mir – vse to in še veliko več je bil. Ves svet ga skupaj z Južno Afriko objokuje.

Južna Afrika je izgubila sina, južnoafriško ljudstvo je izgubilo očeta. 27 let je bil Nelson zapornik, vendar je bil vsemu svetu simbol svobode. Zadnje desetletje je preživel umaknjen iz politike in javnega življenja.

Zmogel je več kot katerikoli svetovnih politikov: državo je obvaroval pred krvavo državljansko vojno, ko kljub 27-tim letom zapora in zatiranju še milijonov temnopoltih sodržavljanov s politiko rasne delitve (apartheida) ni zahteval maščevanja nad belo manjšino Afrikanerjev, potomcev nizozemskih in britanskih priseljencev.

Z nesebičnim bojem za človeško dostojanstvo, enakost in svobodo je vplival na številne ljudi in narode po vsem svetu. Dokazal je, da je mogoče ustvarjati in delati za boljši svet in pokazal, da moralna sila demokracije lahko premaga mrtvo silo tiranije.

Take in podobne misli o svobodi, demokraciji in človeškem dostojanstvu so sporočali vodilni svetovni državniki. Tibetanski verski voditelj je predlagal počastitev Nelsona Mandele v prizadevanju za enotnost človeštva ter mir in spravo, papež Frančišek pa je izrazil upanje, da bodo generacije Južnoafričanov postavile pravičnost in skupno dobro pred svoje politične interese.

Nelson Mandela je v praksi dokazoval, da je mogoče živeti ideale, za katere si prizadevamo, da bi jih živeli, pa včasih pozabimo. Potem pa se spet spomnimo, zaradi velikih ljudi, kot je bil Nelson Mandela.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |