in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Odstopi po tekočem traku

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 15:33, 29.11.2013

Celoten senat Komisije za preprečevanje korupcije je predsedniku republike podal nepreklicne odstopne izjave – ne odstopajo iz obupa, nemoči, pritiskov ali ker jim je zmanjkalo volje za delo, temveč iz protesta, je povedal G. Klemenčič. Odstopi se vrstijo po tekočem traku in ni jim še videti ne konca ne kraja. Tokrat je odstop kolektiven.

Z delom bo senat protikorupcije komisije nadaljeval do imenovanja nove ekipe, vendar najdlje do 1. marca prihodnje leto. Klemenčič je odstop napovedal že ob objavi januarskega poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, če se ne bo nič spremenilo in po mnenju KPK se tudi ni. Ne pristajajo več na to, da se vprašanje korupcije politizira in je predmet populizma. Pozivi in predlogi komisije za korenito izboljšanje Zakona o integriteti in boju proti korupciji ne zaležejo.

Možnosti za resno delo ima KPK resnično v omejenih dosegih. Lahko opozarja, prijavlja, kaže s prstom, grozi z odstopom. Kaj bo od njenih ‘izdelkov’ nastalo, je odvisno od izvoljenih predstavnikov ljudstva, od predsednice vlade in navsezadnje tudi od ljudstva samega po sebi. Če ni skupne volje, je ena komisija le glas vpijočega v puščavi.

Pozivi komisije k reševanju vprašanj sistemske korupcije v TEŠ 6, luknje v bančnem sistemu, na katero so začeli opozarjati že v letu 2011, razpada zdravstvenega sistema in premoženjskega stanja voditeljev strank, so ostali neodgovorjeni. Bo že držalo, da se politična elita vrti sama okrog sebe kot ruske matjuške.

V strankah in na županskih mestih ali iz ozadja na politiko in gospodarstvo ključno vplivajo ljudje, ki so v mnogih postopkih in obremenjeni z razkritimi korupcijskimi tveganji, sumi davčnih utaj, pranja denarja, komisija pa opozarja tudi na instrumentalizacijo nekaterih medijev s strani politike in interesnih skupin.

Politika bo po mnenju KPK delovanje institucij pravne države omogočila šele, ko ne bo več ujetnica same sebe. Za spremembe v naši domovini se bo moralo kar nekaj ljudi odločno in naglo zasukati. Odstopi pač niso rešitev, treba je delati, treba je opraviti svoje delo.

Odzivov predsednikov političnih strank so že polni mediji, v glavnem so pričakovani.

Več: https://www.kpk-rs.si/sl/

  • Share/Bookmark
 

9 komentarjev

avtor nish

29.11.2013 @ 15:49

Še na začetku tedna je Klemenčič na Valu 202 flancaril, da bo oddelal svoj mandat. Zdaj naj zapre kljun, njegovih razlag ne potrebujemo. Je isti kot večina njih, nakladač.

avtor pohajalka

29.11.2013 @ 15:55

Nisem ga poslušala, se pa strinjam. Najlaže je protestno z visokim (dolgim) nosom zapustiti prizorišče.

Je pa tudi res, da vsak protestni odstop za spoznanje izboljša pogoje dela nasledniku.

avtor fuga

29.11.2013 @ 19:27

Ja, tale protikorupcijska komisija je bila za moje pojme najbolj skorumpirana od vseh. Začel sem že verjeti zgodbi o razpadu slovenskega finančnega sistema še pred novim letom. Seveda morajo razpasti pred tem vse službe, ki bi utegnile po službeni dolžnosti spremljati smeri denarnih tokov ob razpadu. Skratka, ve se, za katere lobije je Živko živel in ves čas deloval. tudi to je korupcija, odstop pa politična poteza po naročilu.

avtor Stric Marč

29.11.2013 @ 21:19

Že po komentarjih sodeč se odpirajo steklenice šampanjca. Morda je Klemenčič želel biti nad politiko, morda drugi mesija, veliki inkvizitor. Vendar vsi, ki ga osebno poznajo, zagotavljajo, da je pošten in dosleden človek. Izvirni greh je v nedomišljenosti zakonov, saj že v pripravah vemo, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Da smo Slovenci podvrženi korupciji in da so veščine ” znajdi se” uvrščene med vrline, smo pozabili, ko smo postavljali temelje delovanja KPK. Ob doslednem Klemenčiču nam je počasi začelo zmanjkovati politikov, strokovnjakov, menežerjev, ki ne bi bili okuženi s tako splošno definiranim virusom. Ni se hotel ustaviti pri janši in morda zaradi uravnoteženosti še pri jankoviču. Mislim, da je zaoral preširoko ledino, da bi si nakopal številne sovražnike in izgubil vse prijatelje, če bi nadaljeval zastavljeno pot. Če pa bi se skril za papirji in vedril, bi postal ujetnik političnih bojev, ki so ga izrabili za pomoč pri likvidaciji janše. Zato je ravnal modro, zvito in morda celo daljnovidno. Bo čas pokazal.

avtor fuga

29.11.2013 @ 22:55

Ja, mislim, da tudi Praprotnik ni čisto gladek, saj je povezan z “nakupom” kranjskogorske Jasne oziroma s Tomanom!!!

avtor Rak

30.11.2013 @ 18:28

Tvoj prispevek sem z veseljem in zadovoljstvom prebral, danes sem tudi sam na to temo na svojem blogu nekaj priobčil. Vabim te na ogled.

avtor pohajalka

30.11.2013 @ 19:16

Fuga, mogoče je, da je skorumpirana tudi komisija, želim pa si, da ni tako. Bolj prav bi bilo, da bi opravljala svoje delo še naprej. Tole z odstopi postaja slovenska manija.
Kar pa je najbolj v nebo vpijoče, je nova delitev Slovencev na dve skrajnosti, tokrat zaradi odstopljene komisije.

avtor pohajalka

30.11.2013 @ 19:21

Stric Marč, čas bo pokazal kako in kaj, imaš prav. Bedno je, da mora država sploh imeti takšno komisijo, še bolj bedno pa je, da se je koruptivneži sploh ne boje, se ji v brk reže in furajo svoje dalje.
Ljudje bi morali sami od sebe biti pošteni, ne pa samo takrat, ko jim nekdo za vrat sope.

avtor pohajalka

30.11.2013 @ 19:36

Rak, sem šla prebrat, dobro si napisal.
Država ne funkcionira več, če ne opravlja ključnih nalog, odstopi so le pokazatelj tega.
Korupcija v Sloveniji vsem dol visi, tako da morda komisije res ne rabimo.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |