in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Denarno nadomestilo

Zapisano pod: Domovina Tagi: — pohajalka ob 17:03, 26.11.2013

Ne gori še voda, pa vendar v naši državi postajajo nekateri brezposelni med nami bolj enaki od drugih, ali pa gre le za zmotno pričakovanje odstopljenega ministra za zdravje. Voda še ne gori zato, ker bivši minister še ni bivši in se lahko še premisli ali pusti poučiti.

Tomaž Gantar, ki je v ponedeljek odstopil s funkcije ministra za zdravje in ob tem napovedal, da se vrača v medicino, namerava po prenehanju ministrske funkcije sprva uveljavljati pravico do nadomestila plače, je pojasnil za STA. Dodal je, da je bila njegova odločitev o odstopu nenadna in da si zato prej ni iskal službe.

Najmanj nemoralno je tole z nadomestilom: ob ministrski plači ni mogel dati toliko na stran za hude čase, da bi se preživel do nove zaposlitve? Ob polnih ustih korupcije bi se pa že lahko toliko skupaj vzel, da bi v ‘odpovednem roku’ našel novo službo. Časi so pač težki, tudi ministrska plača očitno ni več tisto, kar je bila.

Morala, etika in druge vrline človeškega značaja dopolnjujejo pravna določila, pravila in norme. Pred zakonom naj bi bili državljani enaki. Kdaj je mogoče pridobiti denarno nadomestilo je objavljeno na spletni strani ZRSZ:
… če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje …

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo

Verjetneje je, da sem v zmoti jaz in bo Gantar denarno nadomestilo pridobil regularno in pošteno.

Naknadna dopolnitev (vir: Planet Siol.net – novice):

Minister, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, ima pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje “funkcionarske” plače. Takšno nadomestilo lahko prejema do ponovne zaposlitve, upokojitve, a za največ šest mesecev od prenehanja mandata.

O pravici do nadomestila odloča mandatno-volilna komisija DZ. Minister mora komisiji najpozneje v 15 dneh po prenehanju mandata predložiti vlogo za uveljavljanje pravice do nadomestila in dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice.

Op.: ministru Gantarju mandat ni potekel, ampak je odstopil po svoji volji, pred potekom mandata, razlog je subjektivne narave.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

avtor Stric Marč

26.11.2013 @ 17:30

Ti imaš v mislih zakonodajo, ki govori o pravici do nadomestila brezposelnih oseb. Vendar v primeru poslancev, ministrov in drugih funkcionarjev je podobno kot pri induvidualnih pogodbah. Menžerji so tudi opraviečni do malo drugačnih odpravnin kot ostali. Tako je povsod v svetu. je pa dejansko problem zaposlitve poslanca, ministra, ki je preveč pošten, da bi v svojem času stkal koruptivna omrežja in da bi mu potem nekdo moral vrniti uslugo. Včasih v rajnki K und K so bili v politki le premožni ljudje, ki so bili preskrbljeni tudi brez politike.

avtor NoMercy

26.11.2013 @ 18:44

v politiki in zdravstvu je “korupcije”, sistemskih “napak”, skrbi za “svoje” … toliko, da državljani, davkoplačevalci že izumiramo :)

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 19:02

Stric Marč, tudi zato smo tukaj, kjer smo. Privilegije je treba oklestiti, obrusiti, saj je očitno, da jim ne pripadajo, če sklepamo po njihovih dosežkih: stečaji, likvidacije in korupcija v gospodarstvu, kupčkanja in odstopi ali korupcija v politiki … odpravnine in nadomestila pa v zneskih, ki presegajo socialne transferje – sploh pa vsem trem odstopljenim ministrom ni potekla ne običajna ne individualna pogodba o zaposlitvi, ker njihova izvoljenost preneha po njihovi volji, enostransko.

Nisem prepričana, ampak ministri so verjetno imenovani na funkcijo. Praviloma jih mora čakati delovno mesto pred imenovanjem. Še ne prav dolgo nazaj je bilo tako.

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 19:04

Nomercy, preko vseh meja zdravega razuma gredo privilegiji. Žblj!

avtor lordwales

26.11.2013 @ 19:19

Ne se preveč razburjat kdo kaj dobi, in kdo ne, važno da imamo še kaj na banki!

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 19:32

Bankam zmanjkuje, pa nič zato, saj gre finančni minister kadar hoče po nov puf, dokazano z njegovim zadnjim podvigom.
:D

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |