in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Bivši minister Stepišnik

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 23:06, 20.11.2013

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je po pogovoru s premierko Alenko Bratušek odstopil s položaja. Še vedno pa ostaja hkrati v politiki in gospodarstvu. Ostal bo poslanec, tako da navzkrižje politike in gospodarstva morda še tli kljub uradnemu odstopu. Še posebej, ker se mu je ob odstopu Bratuškova zahvalila za dobro in korektno delo. Bivši minister je bil torej ok, ok niso mediji in ljudstvo in morda celo neznani “naročniki vsega skupaj”. Kot možne naslednike se omenjajo Alenka Avberšek, Robert Golob in Ivan Novak.

Njegovo podjetje ni povsem njegovo, ampak je lastnikov Emo orodjarne 14. Firma je vedno pridobivala sredstva in subvencije, ker mora vzdrževati imidž zaradi izvoznih poslov. Zaradi izvozno naravnanih razvojnih poslov podjetje ne more shajati brez dotacij, zato se bo na razpis prijavilo še v tretje. “Lahko bi postal filozof in klatež, potem bi pa lahko bil še politik,” je pikro izjavil Stepišnik. A vendar, bivši minister se je odločil za odstop zaradi svoje firme in koalicije, obe želi razbremeniti.

Bratuškova je povedala, da je težko biti na eni strani minister, na drugi strani pa dobivati iz svojega ministrstva denar. Verjetno se moti, saj je Stepišnikova firma brez težav pokasirala zajeten denar. Očitno je razlog drug, morda tudi v tem primeru tajen, tajnosti se namreč pospešeno nizajo okrog vladnih poslov. Srečanje Stepišnika pri Bratuškovi je bilo kratko in “odločil se je, tako kot se je,” je povedala premierka. In seveda, ni pozabila dodati, da je Slovenija na pravi poti.

V Sloveniji je tradicija dveh in več stolčkov že gensko vgrajena ne le v politike, tudi v običajne smrtnike: kmetje hodijo v službo in kmetujejo hkrati, zdravniki, zobozdravniki in medicinske sestre delajo javno in zasebno hkrati, tajnice hodijo v službo in popoldne še odvetnikom fušat, poslanci imajo vzporedno z državno uradniško službo še svetovalne espeje, direktorji v delovnem času še nadzirajo druge firme, upokojenci imajo espeje, trgovci prinašajo robo še domov in jo prodajajo za službo (ali pa tudi ne) … vsi bi imeli po dve ali tri službe hkrati ali vsaj popoldanski espe za zraven. Dan pa je za vse dolg samo 24 ur, ampak Slovenci smo pregovorno pridni.

Kot je dejal Stepišnik, ne želi spravljati v neenakopraven položaj podjetja, katerega solastnik je, in mu torej želi omogočiti, da se bo prijavljalo na razpise. “Podjetje ni ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično,” je dejal. Podjetje res ne, pač zakonito jemlje vso pomoč, ki jo lahko dobi. Nemoralno in nehigienično je ravnal Stepišnik, in to že takrat, ko je sprejel ministrski položaj na ministrstvu, na katerem črpa njegovo podjetje. Nastopal je v okoliščinah, ki so strogo zakonsko dovoljene, predstavljajo pa določeno korupcijsko tveganje, predvsem pa zmanjšujejo zaupanje v integriteto, transparentno in objektivno razpolaganje z javnimi sredstvi.

KPK je zaključila primer Stepišnik in sporočila, da neposredne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije z ministrove strani ni ugotovila. Je pa odkrila nepravilnosti v pogodbi med ministrstvom in prejemnikom subvencije, podjetjem EMO – Orodjarna. Podjetje EMO – Orodjarna je uvrščeno na seznam omejitev poslovanja, ki je tudi javno dostopen na spletnih straneh protikorupcijske komisije.

Stepišnik se je 19. aprila pisno izločil iz vseh postopkov, v katerih nastopajo podjetja, ki so z njim povezana, in sicer EMO – Orodjarna, Corda – Orodjarna in Tic-Lens. Za opravljanje nalog v zvezi s podjetji je pooblastil generalnega sekretarja ministrstva. Pooblastilo je bilo objavljeno tudi na oglasni deski ministrstva, s čimer je minister izpolnil formalno dolžnost po zakonu glede izogibanja nasprotju interesov. Formalno pa je še vedno odgovoren minister, tudi za dejanja pooblaščenca.

Da je odstop edina možnost Stepišnika, je postajalo iz dneva v dan bolj jasno. Nanj namreč niso pritiskala samo javnost, ampak tudi koalicijski partnerji. Ni pa razpisna afera edini ministrov “greh”. Mnogi tako v vladi kot v gospodarstvu so bili namreč nezadovoljni s Stepišnikovim delom. S samim odstopom pa še ostaja dvom v upravičenost dodeljenih razpisnih sredstev, ali je neumestno pričakovati, da bi se razrešilo poleg odstopa še razlog odstopa?

V politiko je Stepišnika pripeljal Zoran Janković. Tudi Janković je odreagiral pikro na Stepišnikov odstop: “Glede na napade in obtožbe, ki jih je deležen minister, je očitno edina prava pot, če se posameznik, ki je uspešen na gospodarskem področju, odloči za politično pot, podjetje zapre in delavce odpusti. Ali bi to pomenilo gospodarno in etično ravnanje ter skrb za sodelavce in njihove družine? Verjamem, da je odgovor na dlani – ne bi.”

Stepišnik je že drugi minister, ki je ‘odletel’ iz vlade Alenke Bratušek, oba sta jo odkurila nemudoma po razgovoru pri Bratuškovi, čeprav prej nista imela takšnih namenov. Zakaj so torej sploh interpelacije – vsaj sto plač, sejnin, nadur, javnih očitkov in zmerjanja v parlamentu, če se pa lahko odstopi ministre preko Bratuškove; nanjo je treba pritisniti, se bo predsednica vlade dogovorila za odstop in davkoplačevalci bomo res privarčevali.

Skrb vzbujajoče ob Maherjevem in Stepišnikovem odstopu pa je navsezadnje njuno nezavedanje integritete položaja visokega državnega uradnika, ki sta ga zasedala. Zasedala pa sta ga na povabilo vlade oz. Bratuškove, ta pa je formalno odgovorna za ministrske resorje, parlamentu in volilcem oz. državljanom.

  • Share/Bookmark
 

8 komentarjev

avtor NoMercy

21.11.2013 @ 10:35

sami tako dobri, da so že predobri :)

pa tako “izvajajo” nacionalni interes :)

avtor SZlomsek

21.11.2013 @ 15:13

Ne vem, kako gresta skupaj klatež in filozof, gotovo pa je stepišnik žalil filozofe. Če ne bi bilo znanosti, tudi stepišnik ne bi imel kaj delati v svoji orodjarni! Žalostno, da taki ljudje, ki v nič dajejo filozofe, govorijo kot parlamentarci…, no, pri nas v Sloveniji to ni žalostno, ker delajo v hramu korupcije in ne v parlamentu!!!

avtor stricmarc

21.11.2013 @ 17:52

Stepišnik je podjeten, iznajdljiv fant, ki je morda res žrtev čistunstva in političnega boja. Ko govorimo o korupciji in nasprotju interesov, bomo morali nove funkcionarje iskati v akademsih krogih.Pa še tu bo vedno več podjetništva.Se mar naj kmet, ki je prišel na položaj ( Oman, Vrisk, But, Stremolj…) odpove subvencijam, nepovratnim sredstvom, natačejem, ki jih pridobi za svojo kmetijo? Ker glavenga akterja osebno poznam in tudi njegovo pot od vajenca do magistra in tovarnarja, sem skušal na blogu stric.marc objektivno obdelati.

avtor lordwales

24.11.2013 @ 14:10

Ko to tamo pjeva!

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 17:56

Nomercy, dobri so, dobri. :P

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 18:29

Szlomsek, tisto o klatežih in filozofih je bilo javkanje, sikanje.
Stepišnik pač hoče obdržati poslovne bonitete, ki jih dobi od države. Do subvencij in nepovratnih sredstev pa ne bi mogel niti kot filozof, niti kot klatež.
Izkazalo se je, da tudi kot minister ne.
Izbral je največ, kar v danih razmerah lahko.

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 18:48

Stric Marč, ne oporekam, seveda ne. Stepišnik je očitno podjeten in iznajdljiv, ne bo mu hudega.
Verjamem, da je odstopil zaradi političnih kupčkanj v ozadju, ne zdi pa se mi prav, da z ministrskega položaja uživa podjetniške vzpodbude.
Prebrala sem o dilemi, ki si jo izpostavil na svojem blogu.
Ministrska funkcija je politična. Podjetništvo in politiko je prav ločevati. Naj bo človek eno ali drugo, to so karierne odločitve.

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 18:51

lordwales, zdaj je pavza, se mi zdi, ker ne slišim petja.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |