in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Računovodjeva velika zmaga

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 06:53, 18.11.2013

Prvi računovodja je bil prejšnji teden na vso moč aktiven in produktiven: državni finančni načrt so mu parlamentarni kolegi potrdili, kar ni bilo presečenje. Presenečenji je sproduciral dvoje: za Slovenijo je kot strela z jasnega preskrbel nov denar in ga baje dal v rezervni sklad za hude čase.

Finančni uspeh drage zadolžitve pri tujem privatniku vlada prikazuje kot uspeh. To pa že meji na manipulacijo z ljudstvom, saj vsak dober gospodar ve, da pufanje ni zdravo, ker se vračilo zažre direkt v dobiček in ga seveda požre. Če se dober gospodar zapufa, pa se ne več, kot lahko vrne, ne več, kot je izračunal dobička. Dober gospodar ne bo nikoli zapufal svoje naslednike, ker potlej … pač ni dober gospodar, je preprosto tajkun. Vlada skrbi za svojo potico, državljani pa menjajo firmo, se izseljujejo, pa ne zaradi pozlačene globalizacije, ampak zato, ker doma ne morejo preživeti.

Pred par leti, sredi najhujše krize, se je država zadolžila recimo za pol odstotne točke ceneje kot sedaj, ko se celo primerjalno po slovensko ’slabše stoječi’ Portugalska ali Španija zadolžita ceneje kot Slovenija. Tudi Hrvaška se zadolžuje ceneje. Gre za triletno in ne desetletno obveznico, s 4,7-odstono obrestno mero, niti ne vemo, kdo je kupec naših obveznic in je uganka, zakaj mora biti kupec tajen. Računovodja in direktorica bosta že nekaj časa vedrila na toplem, medtem ko bodo državljani še brcali namočeni v potopu, a razplet bo zgovoren in podprt s številkami: naslednje leto bodo davkoplačevalci preko proračuna financirali za obresti dobro milijardo evrov in to brez sanacije bank.

Očitno tuji financerji – kreditodajalci – že ocenjujejo, da je poslovanje s Slovenijo zelo tvegano, da nima kreditne sposobnosti, da je slovenska politika … kako že … neverodostojna. Pred dnevi je vlada objavljala zagotovilo, da se ‘vsaj’ nekaj mesecev še ne bomo pufali, potlej pa kar čez noč in ob zmagovalni potrditvi proračuna nov slab finančni posel za Slovenijo. Breskrbno in sproščeno, nasmejano in samozadovoljno se je posel zaključil, na tuj račun. Imamo volitve vsake toliko in se posamezniki v vladi zamenjajo, politika pa ostaja še naprej politika izčrpavanja firme, države.

Bedna tolažba je, da bi bil strošek financiranja države lahko še višji, ko bi vlada čakala do rezultatov stresnih testov. Bodoče reforme so tiste, kjer bodo znova potegnili kratko davkoplačevalci, ko jih bo država znova predstavila kot uspeh, čeprav bodo ob njih za marsikaj prikrajšani. In še: znova in lažje bo zaradi reform prišla do novih finančnih virov, to pa je še en nateg, v tem primeru še zunanjih financerjev. Vlada tovrstno financiranje imenuje uspeh, ta uspeh vlade pa je dolgoročno nevzdržen, ker preprosto ni gospodaren, ker vodi v nadaljnje zadolževanje in temu ne bo nikoli konca.

V taki gospodarski politiki bi bil pa še kdo z veseljem politik: nič delati, veselo živeti na tuj račun. Ni čudno, da kljub krizi, recesiji in ‘ni denarja za vse’ vse živo rine v politiko in biti poslanec je danes pač najvarnejši poklic.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

avtor stricmarc

18.11.2013 @ 09:23

Na ta “uspeh” je potrebno gledati relativno. Opozicija in njeni sdtrokovni lakaji ( dr. Lahovnik, Stanislav Kovač…) so napovedovali, da je marionetna vlada tako nesposobna, da se bo lahko zadolžila po 7 % pričakovanem donosu, oziroma, da nam nihče več ne bo posodil. Ker pa se je lahko zadolžila malo ceneje kot Janševa vlada, je to vendarle nek pokazatelj, da ni tako črno, kot omenjeni emisarji oznanjajo. Razumljivo je, da se je zadolžila nekaj mesecev prej, kot bi bilo nujno, saj bi rezultati stresnih testov bank stanje poslabšali in bi bilo zadolževanje še dražje.

avtor Pohajalka

18.11.2013 @ 10:28

Eh, seveda nam bodo posojali, saj obstaja reprogramiranje dolgov. Relativno se mi zdi, da je bilo prejšnja leta zadolževanje cenejše, absolutno pa je vseeno, ali delajo nove dolgove pozicije levih ali desnih.
Še vedno je tako, da se je mogoče mnogo lažje zadolžiti tudi ob kreditni nesposobnosti, težko pa je dolgove odplačati, če se odplačuje samo obresti.
Enkrat bi bilo treba ta smrkelj pregrizniti, pa zagnati ‘varčevanje’ v državni upravi.

avtor Stric Marč

18.11.2013 @ 17:50

Skoraj v vseh državah zadolženost vztrajno narašča. Najbolj zaradi sanacije bančnega sistema. Ko si enkrat v primežu dolgov, praktično ni izhoda. Samo Romunija se je v osemdesetih letih rešila zunanjih dolgov z drastičnim varčevanjem. In edini vzhodno evropski voditelj,ki je bil ubit, je bil njihov predsednik Causescu.

avtor Rak

19.11.2013 @ 16:31

Stric Marč, si tudi ti eden od tistih, ki ne loči med tri in desetletno državno obveznico. Nič hudega, tudi meni nekaj časa ni bilo jasno glede različnih višin obrestne mere za njih, ker se s tem pač ne ukvarjam. A da tega ne ve in pozna premierka? Pa toliko let se je pasla v državnih jaslih prav s financami. No ja, ko je treba koga potisniti v blato, se pač narediš neumnega. Pa je v javnosti bolj osramotila samo sebe kot potunkala Janšo.

avtor stricmarc

19.11.2013 @ 18:01

Rak, dolgoročne obveznice imajo običajno višji zahtevan donos. Podobno je s krediti. Dolgoročni ima višjo obrestno mero zaradi večjega tveganja v dalješm časovnem obdobju. Da so bili dolgoročni krediti cenejši kot kratkoročni, je bolj naš unikum. Mimogrede, Bratovškova in Šircelj dobro vesta za to razliko, vendar eden zajebava ( lovi politične točke) in se drug dela neumnega.

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 17:21

Stric Marč, o bančnih poslih in kreditih se učim zaradi vedno novih zadolževanj naših vlad. Gospodinjska pamet mi da vedeti, da je puf pač puf in vse, kar paše zraven … ni dobro.
Da pa nekomu na pamet pride in zadolži moje potomstvo za toliko kolen, da mi že žlahta ne bodo več, je pa zame kriminal.
Ne pričakujem, da bi res prerezali zadolževanje, prav bi pa bilo, vsaj postopoma.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |