in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Kdo ima največjega?

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , , — pohajalka ob 10:31, 18.11.2013

Saturn ga ima, največjega. Papež ima najbolj spoštovanega, angleška kraljica najznamenitejšega. V britanskem muzeju hranijo najstarejšega, Wagner je ustvaril Nibelunškega, Lord Sauron vsemogočnega, Kate Middleton pa nosi najbolj zaželenega. Slovenski igralci in igralke streme k Borštnikovemu. Prstanu.

Arheologi in zgodovinarji trde, da so jih na tretji prst leve roke prvi začeli natikati Egipčani. Trsje, ločje ali šaš so spletli v krog – simbol večnosti, sonca in lune. Prstani so simbolizirali bogastvo in moč, še pred izumom kovanega denarja pa so jih uporabljali tudi kot plačilno sredstvo. Pečatni prstan je nadomeščal osebni podpis. Ljubezen je prstan simboliziral kasneje, najprej je bila moč, avtoriteta in bogastvo. Prstan kot dokaz ljubezni je pomenil tudi dokaz lastnine, saj je bil podarjeni prstan enak sklenjeni poročni ali kupoprodajni pogodbi, žensko pa je kot lastnino vezal na moškega.

Najrazkošnejši papeški prstan je nosil Pij IX, premera treh centimetrov in okrašenega s preko stotimi diamanti, ki so izrisali njegovo podobo. Benedikt XVI. ga je nosil vsak dan, čeprav to do takrat ni bil običaj. Ko mu je nekoč dvakrat zdrsnil s prsta, so se nasprotniki muzali, češ, kmalu ga bo moral odložiti.

Najdragocenejši prstan je Chopardov modri diamant, prstan iz 18-karatnega belega zlata, njegova vrednost presega 16 milijonov dolarjev. Podobnega (cenejšega) je Elizabeth Taylor za prvo zaroko podaril Richard Burton. Paris Hilton je grški ladjedelec obdaril s 24-karatnim diamantom, vrednim slabih pet milijonov dolarjev, 16-karatnega je dobila Melanija Trump.

Vse druge dame bi morale dobiti vsaj takšnega, ki stane dve mesečni plači – tako pravijo v draguljarski tvrdki De Beers – toliko mora zapraviti mladoporočenec za svojo izvoljenko. Obstajajo pa tudi poceni prstani iz plastike ali lesa, pa tudi keramike ali bakra.

Poleg zaročnih in poročnih prstanov so še vedno v rabi tudi pečatni prstani, vedno bolj cenjeni pa postajajo tisti, ki jih nosijo ččlani tajnih društev, prostozidarskih zbornic in končno tudi takšni, ki zaznamujejo konec prestižnega šolanja, zmagovalne dosežke ali obletnice in v zadnjih desetletjih so se ustoličili kot darila porodnici.

Ne nosijo se več le na prstih, nosijo se tudi v nosovih in popkih, na nožnih prstih ali kot obeski na verižici. Nosijo jih pankerji, metalci, šminkerji – ženske in moški. Največji pa je še kar tam zunaj, v vesolju, okrog Saturna.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

NoMercy

avtor NoMercy

18.11.2013 @ 12:25

najboljši bi bil ženski okoli gležnja, vratu … z verigo od štedilnika do dnevne sobe :)

avtor Pohajalka

18.11.2013 @ 12:40

Uf, se ti je ena zamerila!
Ali pa denarja za prstan nimaš?

avtor nish

18.11.2013 @ 23:00

Pozabila si še na šampionske prstane, ki jih dobijo športniki. ;)

Papežev najbolj spoštovan? Kdo je pa to določil?
Hvala lepa, bi imela pa veliko raje Kopitarjevega.

avtor pohajalka

26.11.2013 @ 17:31

Nish, res sem pozabila na zelo cenjene prstane, ki zaznamujejo zmagovalne dosežke: v Ameriki jih recimo podeljujejo zmagovalcem košarkarske lige NBA ali ameriške nogometne lige NFL. Ti prstani so zelo priljubljeni tudi med zbiratelji.
Religija in verska pripadnost mnogim pomeni veliko. Papežev prstan predstavlja veliko pomembnih reči vernikom, in ti so tisti, ki tudi papeškem prstanu ‘določijo’ spoštovanost, tako si jaz mislim. Papeževega prstana itak ni v ponudbi ‘za dobiti’, tako da ni sile in imamo v miru lahko za svoje oči svojega malarja.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |