in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Bella Ciao

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , — pohajalka ob 14:39, 26.10.2013

Bella Ciao je danes odzvenela v Beogradu.

Z vojaškimi častmi so danes v Beogradu pokopali in se poslovili s pesmijo Bella Ciao od Titove vdove Jovanke Broz. Pogreba se je udeležilo cca deset tisoč ljudi in ga spremljalo 35 srbskih in še približno toliko tujih medijskih hiš ter cca 300 novinarjev. Jovanka – ‘zadnja ikona Jugoslavije’ – je pokopana v Hiši cvetja na Dedinjah ob Titu.

Ljudje so nosili jugoslovanske zastave, cvetje, nekateri s čepicami s petokrako zvezdo, drugi s fotografijami Jovanke in Tita, tudi majice z napisom Jugoslavija so nosili. Kot bi se ljudje simbolno poslavljali tudi od Jugoslavije.

Medalje in druga odlikovanja, ki jih je dobila Jovanka Broz, so postavili pred krsto. Ob njej so postavili častno stražo garde Vojske Srbije. Od Jovanke so se prišli poslovit premier Dačić, predstavniki borčevskih organizacij iz Srbije in bivše Juge. Na grobu bo bela marmorna plošča z zlatimi črkami, podobna kot je Titova.

Pozabljena in osamljena je Jovanka preživela svoja zadnja leta, skromno in proč od oči javnosti, brez osebnih dokumentov skoraj do smrti, brez pokojnine v propadajoči hiši. Zadnja dva meseca je bila po infarktu v kliničnem centru v Beogradu, kjer je tudi umrla. Rojena je bila leta 1924, tekom svojega življenja pa je bila deležna ob Titu tudi velikih časti, bila je tudi nosilca Partizanske spomenice 1941.

Čeprav si je Titova vdova želela skromnejši pogreb brez večjih slovesnosti, se je srbska vlada odločila njeni volji navkljub za drugo skrajnost – častna straža, vojaške časti, prisotnost vladnih in borčevskih funkcionarjev, celodnevni mimohod državljanov.

Minili sta že dve desetletji kar je razpadla bivša Juga, pa še vedno ostaja najbolj znana ženska Jugoslavije njena velika skrivnost in uganka: je bila zarotnica ali žrtev zarote? Je bila vplivna političarka iz ozadja ali namizni okras? Uganko bo razpletel čas.

Z njeno smrtjo se vsekakor končuje neko zgodovinsko obdobje. Novica o njeni smrti je obkrožila svet in o njej so se razpisali mnogi tuji mediji, ki sicer ne pišejo o smrtih vdov velikih državnikov in politikov. Morda na tujem o njej vedo več – ali pa ji preprosto pripisujejo več, kot je v resnici bilo. Navsezadnje je bila Jovanka ena od treh uradnih, pa še kakšna občasna je bila prisotna.

In prav na koncu: še vedno je Jovanka tudi naša, slovenska, zgodovine pač ni mogoče zanikati, bili smo Juga. Naj počiva skrivnostna ženska v miru.

  • Share/Bookmark
 

3 komentarjev

IZTOK GARTNER

avtor IZTOK GARTNER

26.10.2013 @ 15:53

Lep zapis. Podpiram.

avtor Lazo

26.10.2013 @ 21:47

Naj končno počiva zraven njega v miru.

avtor pohajalka

27.10.2013 @ 14:27

Iztok, tnx. Bila je pač tudi naša prva dama, nekoč. Do zadnjega ni odprla ust, kot pogumna partizanka.

Lazo, poleg njega ja. Tam je njeno mesto tudi zdaj.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |