in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Ror v roke in bum

Zapisano pod: Domovina Tagi: — pohajalka ob 22:39, 24.10.2013

Krvavi dogodki so odraz stanja v državi, tudi pri medsebojnih odnosih v družinah in širše se kaže kriza, s to ugotovitvijo se strinja tudi mariborska policija, ko komentira sredino in današnje četrtkovo strelsko obračunavanje sredi belega dne, sredi mesta.

Policija res beleži več kaznivih dejanj na področju krvnih deliktov, a po mnenju policije (še) ni razloga za zaskrbljenost in strah. Umori namreč niso povezani, gre več ali manj za delikte v okviru ožjih socialnih skupin. Za sedaj je edina skupna točka obeh streljanj v Mariboru le strelno orožje. In streljanje v ljudi.

Sredino streljanje naj bi bilo narko-mafijsko, današnje četrtkovo pa naj bi bilo povezano z izterjavo dolga. Zaposleni je prišel na dom svojega delodajalca, ki je obenem tudi sedež gradbenega podjetja tega delodajalca. Po zadnjih informacijah naj bi zaposleni zahteval od delodajalca vračilo dolga, kar ni šlo zlepa, v prepir se je vključil še lastnikov sin in potem je zaposleni vzel v roke v orožje, oba ustrelil in potem še sebe. Delavci, ki so bili prisotni po dogodku, so zanikali, da bi bil delodajalec kaj dolžan.

Strelec je bil baje zadnje leto na bolniški, morda mu delodajalec res ni bil dolžan plače, kot je bilo videti v začetku. Je pa mogoče, da je delodajalec ‘pozabil’ bolniško nadomestilo, če ga je firmi za delavca nakazoval zdravstveni zavod, nakazati na delavčev račun.

V zadnjih letih, recimo v zadnji petletki, je največ umorov na območju Ljubljane in Maribora. Zadnje streljanje je gotovo povezano s socialnim momentom, tragediji botruje stiska. Ker je tega vedno več, kot je krize v naši državi vedno ‘več’, bi se po teh tragedijah vrhovna politika vendar lahko skupaj vzela in podvzela potrebne ukrepe.

Ko je orožje pri roki – in v naši državi v povprečju preko palca na eno gospodinjstvo je, vsaj ror ali dva – potlej se probleme rešuje s pokanjem. Časi se pač spreminjajo, nekoč je bilo drugače, ‘aufbiks’, ‘čreva na planke’, ‘potipanje s pipcem’, danes je strelno orožje orodje reševanja sporov. Spori se rešujejo danes hitreje in bolj dokončno, vedno pogosteje za vedno.

Igra z ognjem, igranje z življenji je vse to. Trend nižanja vrednosti življenja narašča. Ljudi bo vedno bolj strah.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor Stric Marč

27.10.2013 @ 13:50

Zaradi orožja ni razloga za strah. V ZDA ga je na tone, pa Američanov ni strah. V Evropi prednjači Švica po oročju na prebivalca in še nisem slišal, da bi bilo Švicarje strah. Da je vzrok teh pobojev krizna situacija, ne drži v celoti.Še vedno ne skačejo iz stolpnic bogataši, kot leta 1929. Je pa v razmerah vojne ( ko je orožje pri roki in stiska, strah in stres) zelo malo samomorilnosti. Mariborski primer ( gre za obračun z delodajalcem in mafijsko delitev trga) je glede na spremenjene razmere Slovenije pravzaprav redek pojav.

avtor pohajalka

27.10.2013 @ 14:23

Nisem bojazljiva, pa tudi statistika govori, da je umorov pri nas letos manj kot prejšnja leta, tudi orožja sem vajena – pa me je vseeno strah. Ne tega, kar je bilo, ampak tistega, kar lahko šele bo.
Orožje samo po sebi ni nevarno, nevaren je človek, ki ga vzame v roke, da bi ubijal.
Ko bi streljali v sosednji hiši ali pred domom, bi bilo vsakogar nekaj časa strah. Nepredvidljivost takšnih situacij je strašljiva.

Lahko pa si mislimo: naj se mafijci potolčejo med seboj, prav jim je; naj potolčejo lastnike gradbenih firm, če že tajkunom sodstvo ne pride do živega, prav jim je …

:D

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |