in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Soba z razgledom na morje

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 17:35, 26.09.2013

Družina Vitoslava Türka (zakonca Türk in sinovi oz. podjetje Virtus) bi morala na slovenski obali nad Sečovljami že avgusta rušiti svoje sušilnice (ali karkoli že, je pa podobno lepi večdružinski vili). Ker so se pritožili, lepa črna gradnja še stoji.
Pritožba je bila zavrnjena, zato bo morda nekoč le treba rušiti – morda pa tudi ne. Izogibanje jim gre od rok, saj sklepa o dovolitvi izvršbe niso prevzeli (šola Jaklič). Zdaj je prvostopenjska odločba potrjena in zahteva po vzpostavitvi prvotnega stanja na zemljišču je znova aktualna. Če ne bodo rušili lastniki, se lahko zgodi rušenje po najetem koncesionarju s strani inšpektorata.

Primer Jaklič je lahko precedens glede končnega osemletnega odločanja v isti stvari: podpora lokalnega okolja, sprememba prostorskega načrta, pa bo vse ok. Ampak v tem primeru bi morala družina pozitivno prijateljevati s pravim človekom in zagotavljati dohodke lokalni skupnosti. Ali pa … Postopek zaradi črne gradnje ima politično-gospodarski prizvok. Vitoslav Türk je bil namreč včasih direktor Elesa, je pa tudi viden član opozicijske stranke SDS.

Da bi res rušili … heh, kdaj je že na koledarju ob sv.nikoli? Toliko se pa zdaj že spoznamo na slovensko pravno državo, da vemo, kako so nekateri med nami bolj enaki kot vsi ostali.

Sicer pa bi bilo lično gradnjo res škoda rušiti … kaj bi ne mogli narediti tako, da bi v hiški letovali otroci iz revnih družin, ali pa bi prostore preuredili v hospic – hišo? Družbeno koristno delo bi družina lahko opravljala po izbiri, ob sobotah, nedeljah in praznikih, da bi preveč ne trpelo njihovo družinsko življenje. Iz filozofskega permakulturnega vidika bi z eno pametno odločitvijo zaobjeli kar tri efekte: čim manj vložka ob zagotovljenjem proračunskem rezultatu v korist celotne slovenske družbe.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |