in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Danes demokratično, nekdaj samoupravno

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , , — pohajalka ob 08:30, 6.09.2013

Slovenija ima obilico svetov na vseh mogočih področjih, njihov namen pa je usklajevanje in dogovarjanje o stvareh, ki so ‘tečne’ v tolikšni meri, da ga ni slovenskega junaka, ki bi upal v svojem imenu odločati. Odgovornost za odločanje se tako prevrne na ‘nekaj njih’ iz sveta, osebna odgovornost za napačne ali vsiljene odločitve se zamegli in imamo kolektivno odgovornost nedavne slovenske politične zgodovine. Te pa ni mogoče stisniti za vrat, kadar gre kaj narobe. Tudi vzeti moramo na koncu tisto, kar nam dajo.

Danes znova zaseda Ekonomsko-socialni svet; ta povezuje v sklepanje o socialnem in ekonomskem sporazumevanju delodajalce (7 članov), delojemalce (8 članov) in državo (8 članov). Šef tega sveta je sindikalist Branimir Štrukelj. Ekonomsko-socialni svet (ESS) je torej tripartitni organ socialnih partnerjev in Vlade Republike Slovenije, ustanovljen z namenom obravnavanja vprašanj in ukrepov, ki se nanašajo na državno ekonomsko in socialno politiko, in drugih aktualnih vprašanj, ki zadevajo posebna področja dogovarjanja partnerjev. Vsekakor gre za čisti državni organ s sedežem na Gregorčičevi in elektronsko pošto s končnico gov.si.

Število sej ESS gre že v stotine, konec avgusta je bila že 240., ki so jo člani oz. deležniki prekinili in na današnji imajo namen nadaljevati z razpravo o zaostrovanju razmer pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar je tema, ki bi morala zadevati vsakega posameznega državljana. Neprimerno zapostavljeno novico o dogajanju na ESS zanemarja večina novičarjev, naj bo spletnih ali tiskanih.

Sredi noči je STA objavila vest iz slovenskega gospodarstva, da se bo ESS danes menil o boju zoper sivo ekonomijo predvidoma tudi z Bratuškovo. Seja bo torej vsebinsko pestra, najvišje vladno zastopana, tudi vsebinsko ponavljajoča in morda bo znova nedokončana oz. prekinjena, saj bodo na tapeti razen zaostanka o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in vedno aktualnega boja zoper sivo ekonomijo še predlog novele zakona o dohodnini.

Če spomin ne vara, so to počeli na nekdanjih zborih združenega dela, pomagal je družbenopolitični zbor in zbor občin, ko so teme zelo demokratično potrjevali od spodaj navzgor. Takrat se je tako samoupravno potrjevalo v državnem vrhu dogovorjene sklepe, zdaj se demokratično pogovarjamo in dogovarjamo, a na koncu spet zmaga glas močnejšega (z denarjem). Nabor socialnih pravic, ki nam jih je pripravljena ‘brezplačno’ nuditi socialna država je pa vendar bistvenega pomena za vsakega državljanja, pa tudi dohodninske in davčne vsebine so takšne, ki bi morale pritegniti pozornost. Pa je ne kaj dosti.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor Stric Marč

6.09.2013 @ 08:35

Pravzaprav nič novega. Razlika je le v niansah.

avtor pohajalka

11.09.2013 @ 19:56

Res je tako, samo za niansiranje gre, celo malarji so v glavnem še stari.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |