in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Mišek

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 17:36, 27.08.2013

Najprej smo se nasmihali njegovim ‘političnim’ izpadom, slednjič pa se je pa kar sam razrešil z mesta državnega sekretarja, izstopil, recimo, iz politike, ker je ni več rabil. Tako kot je uspelo razburkati Slovence ‘odličnemu plus’ dvojnemu Gašparju, do sedaj ni uspelo niti Janši, niti Jankoviću, tudi pokojnemu Titu ne, če malo pomislimo za nazaj. Še mnogim drugim ne. Vsi slovenski državljani imamo o mišeku mnenje in ga tudi radi povemo naglas. Zato, ker je najbolj fino čredno tolči po dežurnem pajacu, itak. Janša v jok, gruntat o novih zdrahah, so domobranske zatonile vsled vodenja luke, Janković je nadel znova širok pavlihovski nasmeh na svoja usta, Tito pa … je modro tiho že nekaj časa.

Medijska omizja se bodo te dni zvrstila v širokopoteznih komentarjih na temo imenovanja oz. izvolitve miškota, od tega, kako ga odstaviti še pred nastopom službe, do obdelave vseh mogočih odstavitev komisij, nadzornikov, nadzorniških sosvetov ipd. Tudi Bratuškovo bo odnesla ta afera, ker je zdaj vesoljni Sloveniji jasno, kdo je šef v tej državi.

Vsi obsojajoči in zmerjajoči pa s prstom kažejo na protestnike in vstajnike – češ, kje ste zdaj? No, pa so se zbudili iz povstajniške in poprotestniške agonije in napovedali po daljšem premoru nov protest; na fb so danes poklicali slovenske državljane na shod 5. septembra ob 17. uri pred sedež slovenske vlade v Ljubljani. Shod je uperjen proti miškovemu imenovanju.

Vstajniki se na nek način posipajo s pepelom z izjavo, da ‘niti levi niti desni ne delujejo v interesu Slovenije – vseeno jim je za skupno dobro – desni obujajo domobranstvo, levi plenijo po državnih podjetjih’. Ampak to menda že vsi vemo, je pa prav, da tudi vstajniki povedo, da to vedo. Prav je tako, da vsaj nekdo v tej državi pozove Slovence k aktiviranju proti imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na vodilno delovno mesto v luki Luki Koper, ker to imenovanje smrdi, da se kar kadi.

Prešerni Jankovićev nasmeh kaže, da se le-ta ni umaknil zares z vrha političnega dogajanja, kaže, da je njegov politični in gospodarski vpliv močan. Kako bo to spoznanje prenesla njegova varovanka na sedežu predsednice slovenske vlade? Veliko časa bo potrebnega in veliko vode bo preteklo, da jo kdorkoli v Sloveniji (in zunaj) resno jemal. Če sploh še kdaj.

Vstajniki sicer pozivajo državno politiko na nek način na ‘vrnitev v prejšnje stanje’, na čas pred imenovanjem GGMa, in predlagajo celo, naj vlada Alenke Bratušek nemudoma odstopi, če tega ni zmožna ali ne more. Bo pa seveda Bratuškova s svojimi sodelavci proučila možne ukrepe in sestanki tečejo in tečejo, saj poznamo, da ‘rabijo čas’.

Ta teden v petek ob 18. uri pa je napovedan že tudi protest pred vhodom v luko Luko Koper. Pojavljajo se že asociacije na Kanglerja, saj naj bi miško kot novi Kangler zanetil novi val vstaj v naši državi. Eh, ne more biti drugače, kot da ta afera res pomeni konec nekega obdobja in konec politične kariere Alenke Bratušek. Jankovićeve ne, on je kot jegulja. Bratuškova pa je zastavila sebe samo proti miškovemu imenovanju in potegnila kratko.

Kadrovska kupčkanja pa niso novost na naših političnih trgih, je pa včasih res nerazumljivo, zakaj sploh gredo politiki v takšna posiljena kadrovanja, ki kvarijo njihovo lastno kariero: Pahor, Bajukova vlada, Janša, večinoma vsi, ki so imeli možnost političnega kadrovanja … vsi drugačni, vsi enaki. Janković tokrat že drugič evidentno politično posega v gospodarstvo na obali: kreditni posli in kadrovanje.

Velika verjetnost je, da niti vstaje in protesti, niti vlada ne bodo uspeli ničesar spremeniti pri kadrovanju, ker so naše politične stranke (politični lobiji, imenovani tudi politične elite) močnejši. Pa še na EU se jim ni treba ozirati, nikomur pravzaprav jim ni treba polagati ne računov ne obračunov. Furajo svoje in se ne ozirajo na nikogar, ki ni ‘njihov’.

Kadrovanja potekajo takole: kandidata izbere vrh politične stranke, to je praviloma predsednik. Generalni in izvršni sekretarji se znotraj strank usklajujejo, potem se zažene lobistični aparat, nadzorniki pa pazijo, da ob pravi mantri ljubko dvignejo roke. Prijateljske in interesne povezave so v majhni Sloveniji (čeprav sama majhnost še ni greh) pač odločujoče, ker vsak vsakogar pozna, je z njim v sorodu ali prijateljstvu, vrača uslugo ali kredit. In je lumparijski krog sklenjen.

Bratuškova zardelih lic razmišlja o možnih ukrepih, razmišlja celo že o privatizaciji naše Luke Koper.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

avtor Stric Marč

27.08.2013 @ 21:18

No, temu se reče aktivna kadrovska politika. Bratovškovo bi že zdavnaj zamenjali , ker ne izpolnjuje v celoti pričakovanj. Zasluge za stabilnost vlade ima Janez janša. Strah pred izrednimi volitvami in morda njegovem ponovnem prihodu na oblast je glavni stabilizator vlade.

avtor pohajalka

29.08.2013 @ 08:03

Stric Marč, v celoti se strinjam. Tudi zato se po novih ‘ukrepih’ Janković malce prisiljeno smehlja. Pa tako lepo državo imamo – ko bi lahko imeli tudi poštene politike, bi imeli raj na zemlji in še kaj, vsi državljani.

avtor SLOVENC

29.08.2013 @ 11:10

A je kdo to polpismeno šiviljo sploh do sedaj jemal resno?

avtor pohajalka

29.08.2013 @ 20:27

Slovenc, ne vem! Pa saj ti to bolj retorično, na učinek, kaj?

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |