in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Variacije izrednih ukrepov

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 06:41, 8.06.2013

Zadnje dneve je bilo opaziti zadržanost politike glede sodnega dogajanja v Sloveniji, o katerem so pisali tudi v tujini, tudi zelo daljni, na Kitajskem. Našemu kalimeru ne priznava pomembnosti le slovenski živelj tabora ‘za’ in tabora ‘proti’, o njem razmišljajo in pišejo tudi drugi. Še najbolj o tistih skritih in prikritih pomenih. Sodstvo in tožilstvo ima širok repertoar, najprej zaradi balkanskega bojevnika, Tovšakove, potem še Janša, v čakalni vrsti jih je še, recimo Janković. Potlej so še sodni zaostanki zaradi slovenske sosedske folklore. Janša ni zadovoljen s sodno vejo oblasti in bi nanjo deloval preko politike.

Še nepravnomočno obsojeni kalimero je še lanskega decembra trdil, da slovenska sodna zakonodaja je ok, da pa gre za očitno pomanjkanje volje pri tistih, ki morajo zakone izvajati. S tem se zdaj strinjajo tudi izven naše države, baje imamo dobro in učinkovito sodstvo. »V tej državi ne sme biti nedotakljivih sfer …« je decembra izjavil v parlamentu. Po poročilu protikorupcijske komisije se mu ni več zdelo tako, sploh pa ne tako preprosto, ko je začelo sodstvo izvajati zakone znova na njegovi osebi.

Namere in voljo imamo izraženo na mnoge načine, ki so včasih tudi srhljivi. Je kriv, ker je bil pripravljen vzeti? Abraham je pokazal več kot le namero, da je voljan žrtvovati svojega sina bogu. V sklopu ceremonije žgalne daritve je zvezanega sina naložil na žrtvenik in dvignil nož, da bi opravil krvavo daritev. Pred zločinom ga je ustavil angel in potem žgalna daritev ni odpadla, oven je bil darovan namesto človekovega sina. Ko je večni oporečnik stegnil roko po denarje, je tudi izražena namera. Koliko krivde lahko naloži namera na dušo? Kalimero se je spravil na sodnike, to je bila njegova napaka in kazen – obsodba po tožilčevi specifikaciji.

Izredni angelski ukrep je nekoč rešil nedolžno človeško življenje. Ko pa je enkrat nabranih tolikšna množica obtožb in sodnih postopkov, človeka peze sodnih postopkov ne reši več ne angel ali bog, tudi ne pravna ali celo politična sredstva. Brez dima ni ognja, pravi stara ljudska modrost in modro bi se bilo končno vprašati o krivdi. Ali je še vedno edini možni način, da sodstvo opravi svojo dolžnost, obsodba koruptivnih akterjev zgolj zaradi davčnih utaj, kot pri mafijcih?

V SDS so prepričani, da imamo okostenel sistem pravosodja, da sodstvo ni sposobno samorefleksije in samoočiščenja. Pri PS in SD velja prepričanje, da gre le za poskus giljotiranja predsednika vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilca. Nsi protestira, ker naj bi se v parlamentu zgodil mini udar, pa bi zato radi odstavili kakšnega podpredsednika odbora, skupaj s SLS.

Včeraj so poslanci po sedmih urah svojega ‘šihta’, ko so razpravljali o slabem stanju v slovenskem pravosodju, s 67 glasovi za in 1 proti sprejeli nekaj sklepov in priporočil za izboljšanje dela sodnikov in tožnikov. Prisotnih je bilo 74 poslancev, 6 jih torej evidentno ni opravilo svojega dela, za umanjkane ni podatka. Gotovo so imeli drugačne izredne seje in ukrepe.

Stanje ni zadovoljivo, tako so ugotovili. Izboljšanje je mogoče z usklajenostjo prizadevanj vseh treh vej oblasti – za učinkovitost, odprtost in preglednost. Zagotoviti je potrebno ustrezno sankcioniranje napak pravosodnih funkcionarjev.
DZ je izrazil tudi podporo zakonodajnim spremembam, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje, in predlaga vladi, da pospeši njihovo realizacijo, pri tem pa naj upošteva tudi usmeritve Skupine držav proti korupciji (Greco) ter priporočila Evropske komisije. Pravosodni minister je izjavil: “Če ne želimo imeti diktature, se moramo podrediti pravu”.

Naša demokratična zakonodaja navaja takole: na začetku so tri veje oblasti, ena je sodna oblast. Ta je tretja samostojna veja oblasti, poleg zakonodajne in izvršilne. Sodišča varujejo temeljne pravice in svoboščine vsakega posameznega državljana in tudi odločajo o pravno urejenih posamičnih in konkretnih pravnih razmerjih.

Politika ni omenjena. Nadzor vseh treh vej oblasti je potreben, že zaradi uravnoteženja oblasti, le ugotovili še nismo, kdo je poklican – ljudstvo, posameznik, parlamentarni odbori in komisije, politika?

Ustava uvaja temeljna načela delovanja sodstva, organizacijo sodstva pa ureja Zakon o sodiščih. Zdaj imamo še šopek najnovejših sklepov in priporočil iz parlamenta. In zdaj bomo imeli ne le dobro sodstvo, celo odlično bo lahko.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

nish

avtor nish

8.06.2013 @ 09:41

In medtem, ko se ljudstvo ukvarja s to famozno (o)sodbo, izbranci v zavetju svojih dobro plačanih stolčkov, pripravljajo ljubke nove davke.

avtor pohajalka

8.06.2013 @ 13:42

Saj bi me ne motilo tako zelo, ko bi pripravljali nove sodbe, ja, nove davke pripravljajo.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |