in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Vsega so krivi razpisi

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 06:36, 3.06.2013

Ko bi bilo mogoče lepo enostavno iti v trgovino, si ogledati oklepno ponudbo, izbrati svojega oklepnika ali dva in položiti denar na pult ob blagajni, bi patrijske zgodbe sploh ne bilo. Ampak v takšnem primeru bi morala biti odgovornost nakupa opremljena z osebno odgovornostjo kupca, tega pa pri nas še nismo vzeli in nam bolj pašejo javni razpisi. Potem se pa po sodiščih vlačimo in vlečemo postopke, kot se razvlečejo sodni postopki za prepire med sosedi.

Celo romantične zgodbe z represivnimi zaključki se potlej vlečejo po ‘cajtengah’, ena takih je tista, da naj bi bil okrožni državni tožilec zaljubljen v obtoženčevo soprogo, pa njegova ljubezen ni bila uslišana. Tik pred zdajci bo še kaj ‘žmohtnega’ prikukalo na plan, saj imamo radi te reči, da vsaj malo pozabimo na zateženi vsakdan.

Patria je tik pred sklepnim dejanjem. Na ljubljanskem okrajnem sodišču se namreč nadaljujejo zaključne besede, možno je, da bodo z njimi danes tudi končali. To bi pomenilo, da preostane le še sodba, ki je lahko izrečena še isti dan, najpozneje pa v treh dneh po zaključnih besedah.

Celotno zgodbo je po mnenju tožilstva razgalil neuspeli poskus izplačila provizije. Februarja 2007 je Riedl na osebni račun Wolfa nakazal 2,3 milijona evrov, kar naj bi bilo 30-odstotno predplačilo provizije, vendar se je dvig tega denarja Wolfu izjalovil. Bančni uslužbenec je nato prijavil sum nepravilnosti, kar je sprožilo preiskavo v Avstriji.

Sojenje pa se bo skoraj zagotovo nadaljevalo na drugi stopnji. Oprostilni ali obsodilni sodbi bodo skoraj zagotovo sledile pritožbe in zadeva se bo preselila na višje sodišče. Okrajno sodišče pa mora do konca pripeljati tudi sojenje zoper Zagožna in Wolfa, saj sta zaradi bolezni oziroma odsotnosti izključena iz postopka.

Tokratno obravnavo naj bi pospremil tudi shod v podporo Janši, ki je prek Facebooka napovedan ob 15. uri pred ljubljansko sodno palačo. Na Facebooku pa se je pojavila tudi skupina njihovih nasprotnikov pod imenom “Janša mora v arest”, ki prav tako poziva k protestu pred sodiščem.

Neznanci so pred tem popisali zid ob spominski plošči aferi JBTZ z grafiti (“Lopovi!”, “Gotovi ste”, “Spomenik korupciji”, “JBZ v zapor!”). V SDS-u so v odzivu zapisali, da gre za strahopetno, mazaško akcijo. Pretekli petek je minilo 25 let od začetka afere JBTZ in ob tej priložnosti so Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl na Roški odkrili spominsko ploščo, na kateri sta v nekaj stavkih opisana proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic. Ob odprtju je manjkal četrti od vpletenih v afero JBTZ, Ivan Borštner, ki se pravzaprav še od začetka drži bolj zadaj .

Odzivi iz ljudstva se gibljejo v obe skrajnosti, od močne podpore, do zahtev po obsodilni sodbi. Novice o odkrivanju spominske table in kasnejši nočni ‘mazaški akciji’ so najbolj brane in najbolj komentirane na spletnih straneh. Celo Hildino zgodbo so te novice potisnile v ozadje. Tudi z matematiko v osnovnih štirih operacijah (seštevanje, odštevanje, zmoženje in deljenje) se danes ne bo nihče ukvarjal, nikomur ne pride na misel, da bi izračunal sodne stroške za Patrijo.

Na koncu te sodne jare kače bomo davkoplačevalci nesojeni nakup plačali ne le dvakratno, mnogokratnik bo precej višji, še posebej, če pride do oprostilne sodbe. Potlej pridejo namreč na vrsto še odškodninski zahtevki v cifrah, ki povprečnemu človeku omogočijo, da mu ni treba hoditi v službo do penzije (pa še vnukom kaj ostane).

  • Share/Bookmark
 

10 komentarjev

avtor NoMercy

3.06.2013 @ 08:21

sve će to taj narod da pozlati – JBT
ne priznajem ja ovaj sud – JBT
tuđeg nećemo – svoha (nemamo) nedamo – JBT
….
mi gore … vi dole – JBT

vse že dolgo znano :)

Rado

avtor Rado

3.06.2013 @ 13:11

Prav nič ne dvomim,
da Janša ne bi bil kriv.
Je pa vprašanje, ali mu bodo lahko kaj dokazali?!
Pred bogom je gotovo kriv!

avtor Stric Marč

3.06.2013 @ 15:11

Z razpisi se res pretirava s trditvijo, da so v službi transparentnosti in protikorupcije.Javni razpisi so tako naravnani, da se fevd utečenih dobaviteljev utrdi. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj morajo iti večje nabave preko posrednikov in zastopnikov.

avtor Nevenka

3.06.2013 @ 16:52

Se ti pa ljubi pisariti to prežvečeno zadevo.
Bo wikileaks že še povedal, kar še ni. Nič ni tako skrito, da ne bi postalo očito.

Zelo težko je zanikati eno hudo kuhinjo in izreden nabor uvrščenih v to akcijo, za katero Janša, ki je skrajen kontroler NI VEDEL. Me zanima, če v njegovi vladavini človek sploh lahko kihne brez “božjega” žegna.
Potem pa ostane še tisti naivni revček, ki misli, da Janša ni imel nič zdraven. To je približno na nivoju brezmadežnega spočetja.

avtor NoMercy

3.06.2013 @ 19:41

a kdo ve koliko WC & pisarniškega papirja, svinčnikov, radirk … SLO porekla v % uporablja javni sektor??

avtor pohajalka

6.06.2013 @ 07:20

No Mercy, imaš prav – višje ko ptičke letajo, manj spoštujejo posvetno sodno oblast, pa naj bodo iz levega ali desnega gnezda.
Družbeni problem naredijo, ko v sodno preseravanje povlečejo še ljudstvo. Ne morejo brez publike.
:D

avtor pohajalka

6.06.2013 @ 07:23

Rado, zdaj, ko je sodba že odčitana, imaš prav … a pritožbe so najavljene in boj do bridkega konca tudi.
Izčrpujoče, tudi za ljudstvo, ki se nagiba v skrajnosti.
lp

avtor pohajalka

6.06.2013 @ 07:28

Stric Marč, jaz vidim te razpisne zgodbe predvsem kot izogibanje osebne odgovornosti, prirejeno za ljudi, ki vlečejo mastne plače in za nič ne odgovarjajo.
Konkretno pri oklepnikih: kaj cela Slovenija nima človeka, ki je sposoben pošteno in strokovno kupiti te tanke?
Norme so znane, naj se pogleda k Nato, kaj normirajo. Koliko materialnih stroškov, dodatnega dela (nadurnega, nagradnega ipd)in provizij, da o posrednikih sploh ne razmišljam … potegne to za seboj!
lp

avtor pohajalka

6.06.2013 @ 07:34

Nevenka, pisarim o temi, ki jo prežvekuje ljudstvo – ‘najbolj brano, najbolj komentirano na spletu’. Realnosti trenutka se pač težko upiramo, tudi ti si se priključila s svojim komentarjem, :P , ni velike razlike med nama.
Če še malo pokomentiram (brez hude misli), bi rekla, da človek lahko kihne tudi v njegovi vladavini brez božjega žegna, pogoj je žegen njegov in še provizija zraven (no, vsaj obljuba le-te)!
lp

avtor pohajalka

6.06.2013 @ 07:36

No Mercy, ocena preko palca je že visoka, glede papirja, namiznega ali straniščnega. Veliki posli so zadaj. A tržna niša ni več niša, je že zasedena.
lp

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |