in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Kruha malo, iger več

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 07:57, 25.05.2013

V minulem tednu nam ni bilo prijetno toplo, bilo pa je vsaj strastno. Strasti ta deževni konec tedna popuščajo, temperaturni minus pa še kar stiska. Vsak naslednji dan je bilo bolj hladno in bolj mokro, vreme se je totalno uprlo in ogrevali smo se s pokrivanjem. Tudi brisača pride prav. Če bi se ne dogajala Hilda in skupaj z njo strastnost spremljanja pobega, lovljenja, iskanja krivcev – kaj ni šla sama od sebe po svoje? – …

Tovšakova se je predala sama, šla je po svoje in se tudi vrnila po svoje, niso ji zavdali ne tožilci, ne sodniki, ne policija, ne maščevalno ljudstvo. Notranji minister je čestital svoji policiji za uspešno delo. Sestanki, poročila pa se bodo še dogajali in plačevali iz davkoplačevalskega denarja, ker – šment – pobegu je treba priti do dna in kaznovati krivce, saj smo pravna država. S čim vendar pa bi služili vsi mogoči priskledniki – nadzorniki, supervizorji, člani raziskovalnih in preiskovalnih komisij, inšpektorji ipd. – če bi vsi slovenski organi pravočasno ukrepali proti kršiteljem?

Hilda je najboljše, kar se je zgodilo slovenski politiki v zadnjem času. Dobro je zamotila Slovence, medtem ko je bila Bratuškova v Bruslju in se rojeva ukrepanje za Slovenijo. Kljub zagotovilom predsednice naše vlade, da ni manekenka, je šla tja gor zelo poslovno oblečena in obuta, na novinarska vprašanja pa je odgovarjala kratko in jedrnato.

Ko bo Bruselj v sredo odločil, ali bo proti Sloveniji in Španiji kot prvima članicama Unije sprožil postopek za odpravo neravnotežij, se lahko zgodijo že prva navodila za Slovenijo. Te postopke Unija uvaja zaradi dolžniške krize ne le pri nas, z namenom reagiranja takoj in pravočasno, že takrat, ko se neravnotežja zaznajo. Tako bi morda(!) uspeli preprečiti novo zgodbo Grčije, recimo.

Večina sindikatov javnega sektorja je podpisala anekse h kolektivnim pogodbam, tudi dogovor o varčevalnih ukrepih in stavkovni sporazum. Od negospodarskih dejavnosti je pristopilo podpisu aneksov 29 sindikatov, od javnega sektorja pa 27.

TSmedia kot naročnik in Episcenter kot izvajalec sta zaslužna za rezultate telefonske javnomnenjske raziskave – po anketi podpora vladi Bratuškove pada iz 62 na 43 odstotkov, raste pa podpora stranki SDS, čeprav ima največ podpore še kar SD. Janšo bi volilo dobra petina anketirancev. Vladi izraža nasprotovanje dobra polovica anketiranih, ampak odnos ljudstva vlade ne ovira pri izvajanju začrtanih ciljev. PS bi dobila le 11 odstotkov.

Diners Club Slovenije in Banka Slovenije še nista prišla do konca rešitve zagate imetnikom Diners kartic. BS še vedno motijo pri Dinersu dejavnosti, ki niso plačilne storitve, to so posojila in naložbe, pa tudi naraščajoče neporavnane zapadle obveznosti Dinersa do prodajnih mest, maja visoke že skoraj 9 milijonov evrov.

V minulem tednu je tudi uradno odobreno Cimosu 35 milijonov evrov države pomoči, ki se dodeli pod odložnim pogojem, ki predvideva soglasje Evropske komisije. Javnosti sporočajo, da v Cimosu obstajajo zdrava proizvodna jedra, stečaj pa bi po mnenju vlade imel obsežne negativne gospodarsko-socialne posledice. Gotovo, saj smo to doživeli že iz množice stečajev, posledice so revščina in beda. Da bi se le ne izkazalo, da je Cimos le novo brezno državnih aktivacij brez dna.

Neuradno pa ta hip največja državna investicija v TEŠ 6 postaja še večja, ker se projekt znova draži, to rundo za cca 100 milijonov evrov, navkljub zagotovilom, obljubam in podpisanim pogodbam. In za povrhu tudi zadnja cena še ni zadnja in končna.

Politika je bila tokrat enotna v Hildini senci: poslanci so vpisali v ustavo fiskalno pravilo in zožili pravico do referenduma. Potem ko so poslanci izglasovali vpis fiskalnega pravila v ustavo, sindikati pravijo, da je ta odločitev popolnoma nesprejemljiva in napačna. GZS meni, da je to pogoj za krepitev gospodarstva, Janša pa, da je slovenska oblast zdaj manjša grožnja za davkoplačevalce in evropske partnerje.

Na protestu ob priliki umestitve fiskalnega pravila v slovensko ustavo se je zbralo malo ljudi, približno 15. Kljub nasprotni obljubi predsednica vlade ni povabila k razpravi o ustavnih spremembah nobenih predstavnikov civilne družbe. Na voljo je protestnikom še vedno klicanje predstavnikov oblasti na odgovornost.

V izvedbenem zakonu, ki ga mora parlament z dvetretjinsko večino sprejeti do začetka prihodnjega leta, naj bi zagotovili postopnost zmanjševanja primanjkljaja na zahtevane tri odstotke BDP. Bratuškova zagotavlja, da zlato pravilo ne pomeni, da se bodo pokojnine in plače znižale za 30 odstotkov, kot je še pred dobrim tednom trdila vlada.

Po novem ne bo dopusten referendum o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Tudi ne o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna, o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Obdobja politične nezmožnosti dogovarjanja je konec, je po tem dejala premierka Bratuškova.

Okrajno sodišče v Mariboru je v primeru Ježovita nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja obsodilo na sedem mesecev zapora, vedeževalka Karin Ježovita pa je bila obsojena na pet mesecev pogojne zaporne kazni s poskusno dobo enega leta in 5000 evrov denarne kazni.

Resnično, ko bi Hilda Tovšak ne začutila potrebe po meditaciji in urejanju svojih domačih zadev, bi se morale slovenske udarne manjšine ukvarjati s slovensko demokracijo, politiko, zakonodajno in izvršilno vejo oblasti, z narodno, politično ali družbeno osvoboditvijo in podobnim. Pogoji so izpolnjeni.

Imamo pa še dan brisače, via Štoparski vodnik po galaksiji. Namesto fiskalnega pravila vodnik umešča dvoje priljubljenejših pravil: 1. brez panike in 2. vedno nosi brisačo s seboj.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor NoMercy

25.05.2013 @ 09:15

skoraj preveč dogajanja za en teden na glavo prebivalca :P

Lep povzetek tedna.

avtor pohajalka

27.05.2013 @ 20:12

Saj je bila v ospredju Hilda, pa smo vsi bolj o njej poslušali in brali. Hvala za ‘lep’. :D

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |