in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Tajkuni in njihovi krediti

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 08:03, 14.05.2013

Tajkunska posojila so vsega kriva in seveda nosijo osebno odgovornost tisti, ki so posojila razdeljevali nekoč in jih še danes. Najbolj sitno pri posojilnem dogajanju je posledica plačilne nediscipline, za katero je ‘obolela’ vsa Slovenija, od realnega, javnega do črnega oz. sivega ekonomskega sektorja, ker se Slovenija na vseh ravneh otepa z minusi na bančnih računih.

Z bolnim bančnim sistemom in iskanjem tistih, ki so omogočali tajkunska posojila se bo po novem (znova) aktivno ukvarjala parlamentarna komisija. Gre za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu, preverjanje spornega dajanja posojil brez ekonomsko upravičenih projektov podjetjem, ki so bila kmalu potem brisana iz registra. Gre za iskanje krivcev za dobrih sedem milijard evrov, to so slaba posojila bank, ki zaradi tega niso sposobne še naprej dajati posojil gospodarstvu (tudi tajkunskih?).

Parlamentarna komisija bo preiskovala predvsem zadolževanja v času konjukture, ki ni bilo namenjeno razvoju oz. projektom, ampak lastniški konsolidaciji, prevedeno ‘tajkunizaciji’. Ugotovitve niso nove, saj se o tej temi govori in piše že nekaj let, kakšnega premika k ugotavljanju osebne odgovornosti sodelujočih pa ni bilo. Očitki vseskozi lete na nedelovanje pravne države, ker se tudi država izkazuje kot slaba plačnica in slaba naročnica javnih razpisov, kjer se išče le pokrivanje edinega zveličavnega kriterija: najnižja cena.

Sporni krediti niso prinašali novih zaposlitev, bankirji so pa tudi sami tekali okoli podjetnikov in jim ponujali ugodne kredite. Globalno se je pojav stekel v neredno plačevanje obveznosti, posledica je bila, da je denarja zmanjkalo v gospodarstvu, nato pa je brez denarja ostala še država, saj brez delovnih mest in neplačevanja davkov strada tudi država.

Tudi država sama zavlačuje s plačili in se mirno spušča tudi v pravde. Upniki niso zaščiteni vsled prepočasnih izvršb, postopki so zapleteni, ugovorov je dovoljenih nešteto. Vir prezadolževanja in neplačevanja pa je seveda v zakonodaji, kar pomeni slabo delovanje države v obdobju prehoda iz socializma v tržno gospodarstvo. Slovenija ni bila sposobna na polno zajemati tolikšne ‘podjetniške svobode’ in se je stvar stekla v požrešno goltanje, terjatve pa so danes odpisane.

V gospodarski situaciji, ko gredo slaba podjetja praviloma v stečaj, pravoverna slovenska in evrska ekonomija vidi rešitev za banke ne v stečajih, ampak v državni dokapitalizaciji, saj ima nekoč in danes država prste v bančnih vrečah. Torej logično, da banke ne bodo šle v stečaj. Odpisalo se bo slabe kredite in jih poslalo na nedoločeno obdelavo v slabo banko. Banke brez slabih kreditov pa se bo razprodalo, kar je za banke in državo navsezadnje dolgoročno dobro.

Slovenska politika bo preko svoje parlamentarne komisije preiskovala sama sebe: koliko je za slabo stanje v bankah kriva politika, koliko posojil se je dalo na podlagi političnih zvez, ugotavljala bo sum za sodelovanje pri nadzoru bančnega sistema vseh nosilcev javnih funkcij in sum za posredno in neposredno vplivanje prek državnega lastništva ali prek državnih regulatorjev, o čemer piše danes novinar Kokošar in objavljajo mediji. Komisija se bo opredeljevala tudi do vloge Banke Slovenije, ki je regulator in nadzornik bank, pa svoje funkcije baje ni dobro opravljala.

Hkrati s političnim samopreiskovanjem oz. nekaj tednov prej je Janković najel pri svoji banki 250.000 evrov kredita, ker ima minus na svojem bančnem računu. Tolikšna kreditna sposobnost mu je ostala iz časa Mercatorja, pomeni pa 17 njegovih takratnih plač oz. 114 njegovih zdajšnjih plač, županskih.

Običajni slovenski smrtniki nimamo tako visokih minusov, ker nam jih banke ne dovolijo, dobimo največ pet povprečnih plač iz zadnjega pol leta. Roki vračanja kreditov so tudi različni, Janković ima fore 36 mesecev, kredit pa nosi oznako visokega tveganja. Jankovićev kabinet ne komentira stanja na županovem računu z obrazložitvijo, da to ni v javnem interesu. Bi bilo pa zanimivo razumeti, kako bo župan kredit vrnil, če nima tolikšne sposobnosti zadolževanja. Kot njegova Slovenija morda … z novim zadolževanjem v neskončnost in političnim samootipavanjem?

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

avtor NoMercy

14.05.2013 @ 08:41

ko so priseljenci v Ameriki plenili indijancem … so ti bankrotirali in prevzeli ekonomski sistem priseljencev.

Upam, da je v vesolju kakšna “civilizacija”, da nas odreši nas samih.

avtor Stric Marč

14.05.2013 @ 09:03

Takrat je bilo dovolj poceni denarja in banke so kar tekmovale, katera bo povbečala obseg poslovanja. Konzervativni bankir bi takrat odletel, ker je s konzervativno in previdno politiko zamujal priložnosti in njegova banka ni bila primerjalno uspešna. Ko pa se bi pozneje izkazalo, da je imel prav, se mu ne bi nihče niti opravičil, kaj šele rehabilitiral. Pri tajkunskih kreditih pa je šel denar za odkup podjetji od bivših lastnikov 8 delavci, skladi, razne fizične in pravne osebe). Največja sta bila državna sklada SOD in KAD, ki bi svoje deleže lahko neodprodala. Tako pa je bila začrtona politika privatizacije in umik države,zato je velik del tajkunskih kreditov pristal pri obeh državnih skladih kot kupnina za odprodane deleže. Kaj pa je bilo storjeno s tem denarjem in kje je, ne ve niti prof. Damjan.

avtor NoMercy

14.05.2013 @ 10:35

btw: vse se je začelo z razdelitvijo certifikatov.

kam bo to pripeljalo mi je bilo jasno takoj.

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:16

NoMercy, do vesolja je še nekaj postaj in skladišč. Odrešitev bo domača. :D

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:19

Stric Marč, če bo državna oz. parlamentarna v redu opravila delo, bodo ugotovili vračanje denarja tja na tista mesta, kjer je bil najet. V tem je bistvo, kupiti denar, ga zavrteti in ga pikirati še enkrat na svoj račun. Drugače se ne splača najeti kredita, ne? Mali ljudje in država pa najemamo kredite za poplačilo kreditov.

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:24

NoMercy, tebi je že bilo, večina pa nas je upala v obogatitev, ker smo dobili možnost upravljanja z denarjem. Se spominjam, koliko ljudi je tiste certifikate prodalo za male denarce.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |