in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Zaupanje v vlado

Zapisano pod: Domovina Tagi: — pohajalka ob 20:07, 13.05.2013

Po novicah, ki zadržano kapljajo po spletnih straneh, si Slovenci skupaj z EU delimo nezaupanje v našo vlado. Pod ‘neuradno’ si spletni mediji podajajo večerno novico, da ukrepi naše vlade naj ne bi zadovoljili Bruslja. To v prvi vrsti pomeni izgubo naše samostojnosti in neodvisnosti, s katero vneto mahamo in kričimo, da nočemo trojke. V drugi pa sledi prisila.

Boleča izguba naše cenjene neodvisnosti in samostojnosti pa ni padla z neba iznenada in nenapovedana, mnogi prerokovalci so to napovedovali že ob spremljanju ciprske zgodbe. Še bolj špikajoče se je sidralo spoznanje brezupnosti v naše duše postopoma, ko smo brali in poslušali o neuravnovešenosti našega proračuna. Pa o tem, da je treba zaganjati gospodarstvo. Pa še o bankah, ki ne morejo delati svojega dela, torej prodajati denarja – kreditirati. Pa o protikriznih ukrepih, ki se jih krade Janševi vladi, pa o stricih, ki tiščijo svoj prav Bratuškovi.

Višek brezupa je bil pred dnevi dosežen po finančnem ministru, ki mu je uspelo še bolj zapufati našo državo, tako da našim vrlim politikom še ne bo treba proč od državnega korita. Naša vlada očitno ni dobro opravila svojega dela. Pa ne le zadnja, tudi prejšnjih nekaj njih ni delalo tako, da bi bilo dobro za slovenski narod. Zdaj lahko pričakujemo najprej nadzor s predlogi za rešitev naše krize – štos pa je, da bodo svetovali tisti, ki so tako ali drugače tudi v krizi. Različno poglobljeno, pa vendar so tudi v podobnem dreku kot mi.

Uradne odgovore na naš finančni in gospodarski program bi lahko v miru božjem čakali do konca meseca, a ni miru za naš narod, govorice so nagle in nas ne ‘šparajo’. Evropska komisija ni dobila želenega in pričakovanega, poslani sanacijski ukrepi niso dovolj konkretni, niti dovolj prepričljivi, da bi bila reforma slovenskih javnih financ po njihovem neuradnem mnenju uspešna.

Obeta se nam discipliniranje skupaj s Španijo. Deležni bomo prvenstva, saj bo, če bo, to prvič, da bi se Bruselj odločil za takšen ukrep. Komisar Rehn pa še ponavlja svoje opozorilo, da so razmere v Sloveniji resne, to je še obvladljive – prevedeno v številke pa to pomeni, da nam še ne naštevajo finančno pomoč iz svojih malh, le ‘nasvete’ pripravljajo.

Ukrepi, ki se nam še obetajo, bodo boleči in neprijetni. Naklonjenosti bodo naši politiki deležni še manj, kot so je bili deležni do sedaj. Odnos javnosti do delovanja političnih strank in njihovih vodij ni več tako zadržan kot desetletje ali dve nazaj. Politiki, ki radi gonijo svoje politične spopade v skrajnosti, niso deležni naklonjenosti med ljudmi. Podporo ljudstva imajo ljudje, ki uspevajo v povezovanju, iskanju konsenzov, v graditvi mostov. Ampak ta voz je že odpeljal, lajanje pa ne bo hitro potihnilo.

Ljudje seveda vrednotimo politiko in demokracijo iz vidika lastne situacije, iz svojih življenjskih razmer. Ko ljudje ugotovimo neskladje življenjskih razmer s pričakovanji, takrat je politični sistem slab, pa kriza gor, ali krizar dol. Demokratična načela se pozabljajo. Narod v slabih razmerah išče alternative za spreminjanje lastnega sveta, a žal se prav zoprno ponavlja stara praksa za novimi kulisami. Visoka začetna osamosvojitvena pričakovanja se niso uresničila, živimo v tako globoki socialni in gmotni negotovosti, kot že dolgo ne.

Ob tako poglobljenem nezaupanju v delovanje vlade od zunaj in od znotraj, je izhod iz krize v perspektivi iz podobne snovi kot sanje.

  • Share/Bookmark
 

9 komentarjev

avtor stricmarc

13.05.2013 @ 21:04

Kakor hitro začne vlada izvajati reforme, začne izgubljasti podporo ljudstva.Ko je zaćel Pahor z reformami ( pa se še pri standardu ni poznalo, ker se je izdatno zadolževal), je padla podpora. Ko je Janša uvedel paket varčevanja, je zaćel izgubljati podporo. Bratovškova nadaljuje z reformami in varčevanjem, s tem pa posega v naše fevde, izgublja podporo. Mislim, da bomo uspeli brez trojke, vendar bo cena visoka. Posebno Nemci postavljajo pogoj v privatizaciji, ampak ne bank, dokler jih država ne sanira, pač pa Telekom, Zavarovalnice, Petrol, javni sektor.., za kar pač ima njihov kapital interes. Zadolževali pa se bomo še dolgo, saj tudi ob uravnoteženem proračunu ne moremo brez posojil, vsaj za servisiranje obstoječih dolgov. Ne piše se nam dobro. vendar bo Slovenija iz tega prišla finančno ozdravljena, vitka, sestradana, ker je upoštevala navodila EU. Namreč tudi EU rabi zgodbo o uspehu. Slovenija je ravno prav majhna in primerna za eksperiment.

avtor NoMercy

13.05.2013 @ 21:16

z malo sreče se nam obeta: “ima boga” :P

avtor filmoljub

14.05.2013 @ 12:14

Jaz bi nas prodal recimo Kanadčanom, kot dislocirano čezmorsko kolonijo oz. zvezni teritorij za preživljanje prostega časa in počitnic (no, drugo vprašanje je, če bi nas oni sploh hoteli). Uvedemo njihov politični sistem, vladal nam bo njihov guverner, obvezna državna jezika pa sta poslej angleščina in francoščina (dopušča se tudi znanje staroselskih in inuitskih dialektov). Dobimo veliko poceni lesa (pri nas ga cerkev namreč drago prodaja) in tjulnjega mesa, oni pa kranjsko klobaso, cviček in ekspertni know-how pri administrativni spremembi namembnosti zemljišč.

avtor Maj

14.05.2013 @ 15:39

@Stric Marč, kje vidiš kakšno varčevanje????

Ukinili niso enega samega brezveznega urada, ukinili niso niti ene občine,….

Čist isti šit so kot prejšnja vlada s to razliko, da vsaj čisto vsega ne nameravajo šenkat “tujim” vlagateljem.

avtor Stric Marč

14.05.2013 @ 19:38

Avtor MAJ. Ukinili so JAPTI. Upokojenci nimajo več regresa. Sosed ima 200 eur manjšo plačo, ker je v javnem sektorju.Dobi pa še manj, ker ima neplačan dopust, da ni bilo potrebno večjega odpuščanja. Zmanjšali mu bodo dodatek za izobrazbo.Toliko iz mojega vidokroga. To je sicer kaplja v morje, vendar za prizadete je boleče.

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:12

Stric Marč, pa vendar so banke ključne za državo, z bankami si tlakuje pota diplomacije. Eh, tako ali drugače, vse je v denarju in solventnosti. In mogoče še v kreditni sposobnosti. Trojka pa tudi po mojem mnenju ne bo primarširala k nam, saj nas vztrajno podpihuje z mantro ’saj zmorete, boste zmogli’. Vsako pridno dete pade na to finto.

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:14

NoMercy, res imaš prav. Z zelo malo sreče … se bomo še plesno rekreirali. Posebej upokojenci, ki so jim že vzeli nekaj rekreacijskega dodatka. :P

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:29

Filmoljub, takoj podprem prodajo Kanadi. Ontario je večje ob Bohinjskega jezera, v gozdovih imajo grizlija, pa Zagor, aja, to je že strip. Da le ne pade zraven inuitskega narečja še inuitska navada ogrevanja mrzlih nog na joških …
Kanada ima menda še Klondike, menda niso vsega zlata že izkopali …
Ej, dobro ti to idejo serviraš. V Kanadi so ljudje tako redko naseljeni, da se obiskujejo tudi z majcenimi letali, upam da naša talna vozniška velja še za tamkajšnjo zračno!

avtor pohajalka

17.05.2013 @ 19:31

Maj, res je varčevanje v javnem sektorju. Ampak pri tamalih. Kot v realnem sektorju.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |