in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Fiskalnost

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 09:58, 7.05.2013

Za kaj sploh gre, pri fiskalnem pravilu? V bistvu gre za davke, ki jih plačujejo državljani svoji državi.

Država, ki je suverena in neodvisna ter samostojna, se drži proračunskega (davčnega) pravila tako, da zagotavlja uravnotežen proračun in onemogoča razsipnost vlade – odhodki ne smejo biti višji od prihodkov, to je to, za to gre.

Vsled preproste definicije lahko sklepamo, da je bolje, če ima država nižji propračun, saj bo tako delala manj napak pri trošenju davkoplačevalskega denarja. Na osnovi takšnega sklepanja je sprejemljiva težnja po zapisu fiskalnega pravila v slovensko ustavo. A slovenske politične stranke imajo različne poglede o vpisu fiskalnega pravila in datumom uveljavitve tega pravila.

Državni zbor je že aprila razpravljal o vnosu fiskalnega pravila v ustavo na izredni seji. ‘Izrednost’ seje namiguje o potrebi po naglici, a se je izkazalo, da se ne mudi tako zelo, saj je bila seja prekinjena brez delovnih rezultatov (političnega dogovora) v skladu z dogovorom političnega vrha, nadaljevala pa se bo šele predvidoma danes (pa nobenemu politiku niso zmanjšali delovne uspešnosti oz. plače). Do danes naj bi vlada na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune, DZ pa bi odločil, ali je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.

Neznosno lahkotno se razvije ob političnih odločanjih glede vpisa pravila – kolikšnega in kdaj bo veljalo – misel o nepotrebnem delu naših politikov. Kot bi si sami iskali delo, da bi upravičili svoje plače, pa dela ne opravijo, da lahko ‘delajo’ še naprej. A tega dela pravzaprav sploh ni treba opraviti, treba je enostavno potrošiti le toliko, kot je v državni blagajni.

Eden od možnih ukrepov, ki bi zalegli v znesku in času, bi bil lahko znižanje vseh vodstvenih, svetovalnih in nadzornih plač (tako ali drugače vodilnih ljudi v Sloveniji, v gospodarstvu in negospodarstvu), pa ne v odsotkih, pač pa nominalno na raven minimalne plače za ves čas trajanja primanjkljaja v državni blagajni.

Predlog je mogoče utemeljiti z lahkotnostjo izvedljivosti, hitro in močno se bo poznalo, ker so to plače, ki so omembe vredne v naši državi. Pri delavskih plačah ni mogoče pričakovati učinka ne nominalno ne odstotno.

Očitno je v slovenski politiki nenehno potreben nek material za politični prestol, za politično zmago in prevlado, tokrat je to fiskalno pravilo, ki bo našim politikom dalo plače in moč še nekaj časa.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |