in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Vstajniki vabljeni

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 11:26, 19.04.2013

Ko je po malem potihnilo dogajanje okrog vstajnikov, vstaj, vstajniškega gibanja in podobnih vstajniških dogajanj v Sloveniji, je naša premierka znova povabila predstavnike ‘tako imenovanih’ vstajnikov. V medijih se suče kar nekaj imenovanj posameznih vstajniških skupin, tako lahko sklepamo, da jih pravzaprav kar je, teh vstajnikov…

- 29. oktober,
- gibanje in stranka TRS,
- FemA – Feministična akcija,
- Nič brez nas žensk,
- Odbor za pravično in solidarno družbo in
- Solidarnost,
- SRP ter
- Gibanje VLV (nekdanji odbor vseslovenske ljudske vstaje).

Te skupine vstajnikov so tiste, ki so sporočile, da se pogovora oz. srečanja s premierko današnje petkovo popoldne ne bodo udeležile. V javnem odgovoru na vabilo vstajniki trdijo, da sedanja vlada namreč nima dovolj legitimnosti. Zapisali so tudi, da načeloma podpirajo dialog med politiki in državljani in se zato premierki zahvaljujejo za vabilo.

Koliko gre pri premierkinemu vabilu za kupovanje časa oz. za zavlačevanje in kolikšen del gre za iskreno zanimanje za vstajniške predloge – že po službeni dolžnosti – je težko oceniti. Ker pa je srečanje bolj srečanje za morebitno tipanje terena ali razpoloženja kot resen političen sestanek z dnevnim redom, ni mogoče pričakovati iskrenega in odprtega dialoga tudi v primeru, da bi bilo srečanje realizirano.

Problem dogovarjanja z aktualno politiko je gotovo tudi različna fokusiranost vstajniških skupin, ker so dejansko med seboj slabo primerljive. Najdejo se še najbolj v odporu in vstaji proti korupciji, političnim in gospodarskim elitam, pa že v tej prvi fazi pokleknejo pred državnim mastodontom, ker je nasprotovanje elitam preveč izraženo v slengu posamične skupine vstajnikov, skupna artikulacija predlogov za spremembe pa še ni dozorela. Očitno tudi vstajniki za funkcioniranje rabijo čas, ne le naša predsednica vlade.

Podpora po dialogu med politiki in državljani je tudi na strani vstajnikov, problem je v nelegitimnosti vlade Alenke Bratušek, njeno vlado vstajniki soglasno zaznavajo kot nezakonito. Vladna nelegitimnost se je ‘zgodila’ že po zadnjih slovenskih volitvah, ko Jankoviću ni uspelo sestaviti svoje vlade, pa je ‘vskočil’ očitno nezakonito Janša v nasprotju z na volitvah izraženo državljansko voljo. Pa se je Janša preveč norca delal iz ljudi in preočitno kazal zaničevanje do ljudstva, politika mu je ušla iz rok, pa še vstaje so se zgodile, pa je vskočil znova Janković, pardon Bratuškova, znova nezakonito, vlada se je menjala brez volitev .

Ko bi že takoj po neuspelem Jankovićevem poskusu sestave vlade ponovili volitve, bi vse skupaj stalo mnogo manj, kot so Slovenijo stale politične zdrahe, ne bi danes poustvarjali znova in znova obsednega stanja zaradi prihoda EU-trojke v Slovenijo in tudi gospodarstvo bi morda že zajelo sapo in začelo delati.

“V dialog s politiki bomo stopili po tem, ko bodo izpolnili nekatere osnovne zahteve protestnega gibanja,” so predstavniki omenjenih skupin zapisali v skupnem odgovoru premierki in napovedali, da bodo svoja stališča in zahteve javno predstavili prihodnji teden. Prepričani so, da so njihovi predlogi “bistvenega pomena za Slovenijo” in “bi jih morala sprejeti vsaka razumna politika”. Hkrati napovedujejo, da bodo poskusili pod skupne zahteve poenotiti tudi druge vstajniške skupine in civilno-družbene organizacije.

Nekateri predstavniki civilnih iniciativ so se v začetku aprila že srečali s predsednikom državnega zbora, žal neuspešno, med drugim tudi zaradi izbora povabljencev. Prvo povabilo s strani vlade je bilo lansirano kmalu po objavi pete vseslovenske vstaje, ki jo je Gibanje VLV napovedalo za 27. aprila 2013.

  • Share/Bookmark
 

13 komentarjev

avtor Stric Marč

19.04.2013 @ 11:58

Preveč jih je, ki se pasejo na državnih in paradržavnih jaslih.Slaba banka in državni holding očitno nista tako slabi rešitvi, kot so ju prikazovali strokovnjaki, še posebno sedaj ne, ko jih nadzira in usmerja “naša” oblast.
S vstajo naroda smo dosegli menjavo oblasti. Ljudstvo pa še ne da miru.Res niso vstajniki enotni, vendar razmere bodo iz dneva v dan slabše in bodo prirodni netilec nezadovoljstva. Dobro je, da vstajniki niso enotni, saj podkupljenost ene frakcije še ne ugasne nemirov.

avtor pohajalka

19.04.2013 @ 12:14

Stric Marč, izpostavil si še en vidik glede neenotnosti vstajnikov. Tudi moje mnenje je, da se bodo slovenske razmere še slabšale. Logično in naravno je tako, da je treba najprej do dna, potlej pa šele počasi nazaj gor.
Medtem se bo zamenjala politična generacija sama po sebi.

avtor NoMercy

19.04.2013 @ 12:43

jaz sem bil pa prepričan, da so vsi vstajniki dosegli svojo “nirvano” in so prišli do tega, da so tudi sami proti sebim :)
in se samoukinili, zvodeneli, izpuhteli … postali kafra :P

avtor Glukoza

19.04.2013 @ 13:35

Kdaj bo nova stranka? kako ji bo ime? Socialistični lopovi Murgle Kolikokrat se bo še naivni slovenski osel se pusti nategnit?

avtor Glukoza

19.04.2013 @ 13:37

PS slabo kaže in vritant je političen mrtvec.Tako je treba ustanoviti novo stranko neodvisnih kučanistov, ki bo lizala rit kučmanu.

avtor Marjon

19.04.2013 @ 15:43

Tile vstajniki so en sam blef.
Komunisti in njihovi pomagači na ić so uspeli in zamenjali vlado.
Prilko so izkoristili Virant, Janković, kućan in ostali levaki in Slovenijo popeljali v bankrot.
Upam, da se bodo Slovencem zdaj odprle oči in bodo na volitvah glasovali s pametjo ne pa z floskulami o redčih in črnih, naših in vaših, partizanih in domobrancih.
Ko bomo izplavali iz krize, pa čimprej kaznovati vse ki so sodelovali pri tej raboti.
Vse tajkune v zapor, vsi ki so obogateli na sumljiv način v zapor.

avtor frenk

21.04.2013 @ 12:26

Pohajalka, po katerem zakonu smatraš, da je katerakoli vlada, ki smo jo imeli doslej, nezakonita? Ali pa kar tako lupaš, ker se dobro bere?

Upam, da nisi del nove, prihajajoče elite.

avtor pohajalka

22.04.2013 @ 07:33

NoMercy, vse kaže, da niso samoukinjeni, ampak pestro razmnoženi, mediji poročajo o osemnajstih različnih vstajniških skupinah. :P

avtor pohajalka

22.04.2013 @ 07:37

Glukoza, najbrž ima vse svoj vek trajanja … pa bodo tudi sedanji levi-desni-vmesni-začasni-kompromisni ipd. politiki odšli.
Iz mojih življenjskih izkušenj vem, da se nobena župa ne poje tako vroča, kot se skuha. Tudi vstajniki ali del njih bo slej ko prej oblikovan v pravo politično stranko in ta bi bila svoje politične boje skupaj z drugimi političnimi strankami.

avtor pohajalka

22.04.2013 @ 07:43

Marjon, jaz vstajnike doživljam kot zelo iskrene ljudi, le nevešči so politike, zato pa zelo podležni vplivom političnih ‘eminenc’. Če bodo našli lastno pot, je mogoče, da bo za vse nas bolje. Ali pa tudi ne, saj pravijo, da je duh močan, meso je šibko.

Glede kaznovanja pa mislim, da je slabo izvedljivo, ker je premalo osebne odgovornosti, zato je skoraj nemogoče nekoga zagrabiti in stisniti.

V veselje je prebrati ‘ko bomo izplavali iz krize’! Seveda bomo.

avtor pohajalka

22.04.2013 @ 07:50

Frenk, po na volitvah izraženi ljudski volji smatram tako. Nisem od tistih, ki ponavljajo lepo zveneče parole.
Moja pisanja so dostikrat izzivajoča, gledam, poslušam in razmišljam o obojem, potlej pa še zapišem. Prevečkrat ljudje izhajamo v dojemanju slišanega iz sebe, jaz se trudim gledati širše. Včasih mi uspe, včasih pač ne. Tako je tudi z bralci, včasih ‘ujamejo rdečo nit’, včasih ne, važno pa je, da razmišljamo in da nam ob vsem dogajanju ni vseeno.

Ne upaš zaman, nisem del nove, prihajajoče politične elite. Mene je nemogoče pospraviti v predal.
:D

avtor frenk

22.04.2013 @ 18:05

Ljudska volja ne določa koalicije. LLjudska volja ni zakon. Ljudska volja je pri vsakih volitvah določila, koliko ima katera stranka poslancev in nič več. Če bo Karel Erjavec uspel sestaviti vlado, kljub temu, da bo imel zgolj 6 poslancev in bo to državni zbor potrdil, bo to v skladu z zakonom. Tako preprosto je to. Vse ostalo pa je lahko pesniško.

avtor pohajalka

7.05.2013 @ 20:50

Frenk, no jaz sem vsekakor za bolj pesniško! Bi bilo za kanček bolj kulturno, upam. Takole se pa dajejo med seboj in sestavljajo in odstavljajo koalicije, da glava peče. Pa je malo eden zgoraj, pa spet drugi, stroške rošad in vsega politikantskega sranja plačuje pa državljan, tisti, ki dela.
Nobene politične odgovornosti ni, vse skupaj je ‘zakonito grabljenje megle v kopice’.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |