in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Refleksija per Čufer

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , , — pohajalka ob 09:01, 12.04.2013

Premišljevanja, razglabljanja o družbenih razmerah prvenstveno terjajo hkratno miselno vpetost denarja. Brez denarja na dolgi rok tudi človeka ni, niti družbe. To ve povedati izkušnja brezposelnega delavca direktno iz lastne izkušnje. Gre za celosten propad človeka na psihičnem in fizičnem nivoju, bedo, razkroj pri živem telesu. Enako se zgodi s celotno družbo, ko je denarja premalo daljše obdobje, ali ga ni dovolj za sprotno funkcioniranje družbenih udov. Ko se porabi tisto, kar je, ko ni več moč dobiti niti posojila za ‘drek štukat’, takrat nastopi propad.

Na nivoju družbe je v kriznih časih najpomembnejši resor ministrstvo za finance, ta resor je tisti, ki išče vire financiranja za dogovorjene potrebe družbe. Če minister tega ne naredi, potlej ga pravzaprav ni treba, mu ni treba več dajati plače, saj ne izpolni osnovnih pričakovanj zaposlovalca. Naš zadnji minister v vrsti teh možakarjev je končno začel govoriti. V začetku svoje politične kariere mu ni šla komunikacija od jezika, na kompleksna vprašanja je odgovarjal, da ne razume vprašanja, ni razumel, kaj vpraševalec misli s svojim vprašanjem. Odgovarjal je z enozložnicami.

Danes pa bo moral, pa če bo hotel ali ne, kaj skupaj spraviti in predstaviti načrt vlade za evroskupino v Dublinu. Zasedanja se bo udeležil prvič in težko mu bo kaj več od kimanja za eu-zahteve po naglem in odločnem ukrepanju. Ima pa srečo, da bo kot novinec zadostil eu-pričakovanjem, če bo uspel spraviti skupaj kratko predstavitev načrta vladnih politik, saj glede Slovenije ne bo druge razprave na tem zasedanju.

Videti je bilo, da bo Slovenija tokrat ‘odplužila slalom’ in bo na tapeti glavna tema Ciper, Irska in Portugalska, pa so se odločili tik pred zdajci šef evroskupine, predsednik Ekonomskega in finančnega odbora, član izvršilnega odbora ECB, šef WSM in evropski komisar, da se bodo zvečer sestali še solo s Čuferjem in ga poslušali.

V Dublinskem gradu bodo razpravljali in ocenili razmere v Sloveniji, finančni minister Čufer pa bo zares moral predstaviti načrt nove vlade. Evroskupina poroča, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, tudi s Ciprom Slovenije ne primerjajo več tako vneto, kot je bilo to še nedavno. Glasno pa že oznanjajo s prižnic tako evroskupine kot Evropske komisije, da Slovenija potrebuje reforme, med drugim v bančnem sektorju. Evropske ocene so, da so naše razmere resne in da se hitro slabšajo, to pa je alarmantno za nas in EU.

Kljub začasni obvladljivosti razmer vlada Alenke Bratušek nima več časa, da bi se sestajala po skupinah in iskala strokovnjake, zdaj je treba ukrepati naglo in odločno. Neprilika ob tem eu-ocenjevanju je, da to vemo slovenski državljani, politične elite v naši državi pa še niso našle poti do razsvetljenja in se še kar sestajajo in dogovarjajo in pregovarjajo. Čufer bo moral jasno povedati večernim zasliševalcem, kako bomo denar ‘ustvarili’ in kako bomo odplačali dolgove, v tem je bistvo dela finančnega ministra. Ne bo šlo več dalje tako, da bo vprašal Alenko, Alenka bo vprašala strokovnjake (Jankovića), ta pa naprej po svojih zadolžencih …

Danes zvečer bo moral Čufer prinesti lično plagirano, zvezano in opremljeno domačo matematično nalogo s seboj v svojem poslovnem kovčku, če ne bo, kar je tudi možno, jo bo dobil za seboj, narediti jo bo treba, skupno ali posamično, slovensko ali evropsko, a v roku, ki ga bo postavila EU. Očitno nedavne Alenčine obljube niso dovolj potolažile unije in bo treba na hitro več skupaj spraviti – do zvečer sami ali pa do jutri skupaj po evropsko, tako zdaj odbija ura. Temu se na kratko reče, da gre Čufer nocoj na pogovor s trojko.

Sicer pa gre (razen Slovenije) za dvodnevno zasedanje vseh finančnih ministrov EU ob neformalnem zasedanju evroskupine. Finančni ministri bodo razpravljali o treh stebrih bančne unije – enotnem nadzoru, skupni shemi za jamstvo vlog in skladu za reševanje bančnih kriz – ter o davčnih utajah. Vse zgolj neformalno, kot to delamo tudi pri nas v večini primerov. Očitno res nismo za kaj več, kot da se gremo kolektivno in družno EU.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

avtor jufre

13.04.2013 @ 12:11

….no panic…
….prihodnost bo svetla in rožnata….

avtor pohajalka

19.04.2013 @ 11:27

Res je! Slej ko prej – jaz bi raje prej kot slej.
:D

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |