in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Manevriranja

Zapisano pod: Domovina Tagi: — pohajalka ob 06:27, 3.04.2013

Veber, predsednik DZ je sklical predstavnike civilne družbe, da bi se pogovarjali o demokraciji in institutih neposredne demokracije. Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja ima zadržan odnos do kredibilnosti in legitimnosti vlade Alenke Bratušek, glede obojega meni, da vlada niti državni zbor nimata ne kredibilnosti ne legitimnosti. Gibanje VLV ne zavrača dialoga, vendar ga bodo vzpostavili le s kredibilno in legitimno oblastjo.

“Stranke nove koalicije so s politikantskim manevriranjem preprečile, da bi v času najhujše politične krize prišlo do kredibilne prehodne vlade, ki bi jo vodili moralno in politično neoporečni strokovnjaki,” je povedal Uroš Lubej iz gibanja VLV.

Lubej je ob tem spomnil slovensko javnost na prelomljene besede predsednikov SD Igorja Lukšiča, DL Gregorja Viranta in DeSUS Karla Erjavca ob izbruhu protestov in politične krize, da so za Slovenijo edina rešitev predčasne volitve. Predstavnikov VLV k Vebru ne bo, razen v malo verjetnem primeru, če bo izpolnjenih šest njihovih zahtev. Med njimi odstop vlade in poslancev državnega zbora ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića, poleg tega pa še razpis predčasnih volitev v roku šestih mesecev.

Za zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) bi morali prispevati vsi in ne samo javni sektor, saj tudi krize ni povzročil javni sektor, ampak prezadolženo gospodarstvo, izčrpavanje podjetij s strani novodobnih lastnikov in nepravilna gospodarska politika v RS. Dogajanja se niso zgodila sama od sebe, ampak jih je ukazovala ali podpirala dnevna politika, pa naj odgovarja zdaj iz sebe, ne po slovenskem ljudstvu.

Pri lastninjenju še preostalih državnih podjetij, bi morala vlada v zakonodajo vgraditi varovalke za onemogočanje izčrpavanja podjetij, kolikor jih še je, lastniki pa morajo s svojim celotnim premoženjem jamčiti za obstoj podjetja. Doslej je politika omogočala divje lastninjenje in bogatenje lastnikov, ti pa so lahko nekaznovano pobirali dobiček in s tem tako podjetje uničili, oziroma ga prenesli v tujino, torej ga ukradli in pospravili na varno.

Korupcijo bi bilo treba kriminalizirati, funkcionarju, ki bi mu bila dokazana oziroma bi mu bil dokazan sum neupravičenega bogatenja, pa prepovedati kakršno koli kandidaturo. Funkcionar bi moral v tem primeru odstopiti, ne glede na to, kdo je. V tem smislu bi bilo potrebno posodobiti zakonodajo in zagotoviti za dosledno izvrševanje. Če spoštovanje državnih institucij ne deluje samodejno, je treba pač dodatno uzakoniti spoštovanje odločb in sklepov.

Uvesti bi bilo treba neposredne volitve poslancev in zmanjšati število le-teh lahko tudi do polovice ter omogočiti tudi odpoklic poslanca, saj so zdaj zavarovani kot ogrožene živalske vrste. Takšna demokracija, ko si politika podaja vladanje in ministrovanja po pink-ponk mizi, ni vzdržna resne države. Referendume je mogoče omejiti zelo preprosto z denarjem: pobudnik referenduma naj ga plača ali tisti, ki je naredil slab zakonski predlog.

Poslanci, ministri in predsednica vlade nimajo države v lasti, v fevdu, kot si mislijo v svoji eri. Vsa kadrovanja, ki so bila narejena v odhodu Janševe vlade, bi bilo potrebno zaračunati politični stranki, ki si je to privoščila pod Janševo oblastjo, pa bi to nobeni več ne hodilo po pameti. Pri denarju se pač vse začne in neha.

  • Share/Bookmark
 

10 komentarjev

929

avtor NoMercy

3.04.2013 @ 08:49

klinc pa demokracija, če ni po “mojem” kopitu :P
vsaj jaz sem tako zelo demokratižen, da vsakemu dovolim, da se strinja z mano brez, da me sprašuje za dovoljenje :D

932

avtor Podplat

3.04.2013 @ 09:21

Volitve, pa nove volitve pa spet in spet in VEDNO ISTI OBRAZI v parlamentu, vladi, raznih komisijah. Namesto da bi bila špura znana, zavijamo levo desno naprej nazaj kot pijanci.

939

avtor Vstaja smrada

3.04.2013 @ 11:03

To ni nič drugega kakor uvod v formiranje nove kučanistične stranke. Slovenski bebo lahko spet nasedel. In po volitvah bodo takoj hiteli v formiranje kučanistične koalicije.

950

avtor marij

3.04.2013 @ 14:27

Bomo videli kaj bodo naredili vstajniki? Zaenkrat niso naredili popolnoma nič. Malo so drek premešali, to pa je vse.
Nova vlada bo delala to kar je stara zastavila.
Eni in drugi so in bodo morali delati po diktatu tistih, ki imajo denar, pa če se šivilja in čefur na glavo postavljata.
Če pa ima Ljubej voljo in čas, pa naj še malo drek meša, kaj večje koristi tako ne bo.
Ko pa bodo na ulico šli ta pravi vstajniki, takrat bom pa tudi jaz zraven. kulturniki naj ostanejo doma, ker do zdaj so samo drek mešali.

avtor Vulcano

6.04.2013 @ 08:18

Niso vse stranke kucanove, Ali janseve. Pirati imajo vseh starih strank poln kufer :D

avtor pohajalka

9.04.2013 @ 09:38

NoMercy, če to ni slika in prilika viška demokracije in politične pluralnosti najnovejše dobe – potlej pa nič ne rečem!
:D

avtor pohajalka

9.04.2013 @ 09:40

Podplat, se moram strinjati. Olajševalna okoliščina je mogoče to, da nov politik oz. nova struja stežka ’skozi’ primezi, ker sta na levo in na desno močna okopa, kot Scila in Karibda.

avtor pohajalka

9.04.2013 @ 11:34

Vstaja smrada, težko je obiti politično eminenco, res. Vsaj v zagonu je verjetno potreben vsaj tihi pristanek!

avtor Pohajalka

9.04.2013 @ 19:24

Marij, hehe, hudo ti gre v nos mešanje dreka, haha!

Pa mešajo vsi, vsak po malem čim bolj na veliko, samo da se sliši in govori o njem. Ali njej, itak. Ko bo vse dobro premešano in nanešeno, hm, potlej pa morda pride čas za kaj novega in drugačnega.

Politika je močna odvisnost, kot droga, in kot pri drogi človek ne more gor, dokler ne pride prav na dno, tako tudi pri politiki ni mogoč premik na bolje, dokler ni dovolj hudo.

avtor Pohajalka

9.04.2013 @ 19:27

Vulcano, pirati so mi všeč, morda je moja duša piratskega porekla. Janša se bo zdaj moral malo potuhniti, da porabi strankino oklepno provizijo, če je že ni. Kučan se je naveličal mentorstva. Ja, pirati so prava stvar!
:P

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |