in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Zoki – zgodba o slovenskem uspehu

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , — pohajalka ob 12:58, 16.03.2013

Na slovenski politični in gospodarski sceni imamo kljub zamrznjenju še vedno ali celo vedno bolj pomembnega Zorana Jankovića. Rodil se je leta 1953 v Srbiji, kjer je preživel otroštvo. Došolal se je pri nas. Ima več poklicev in še več športnih hobijev in zanimacij, pretežno jih akumulira s sponzoriranji, poklicno je ekonomist, poslovnež in tudi politik. Diplomiral je v Sloveniji na Ekonomski fakulteti z diplomsko nalogo Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas.

Najprej je delal na Pošti Slovenije, potem za Grič Zagreb, nadalje je bil v.d. direktorja v Mercator Investa, potlej je postal podpredsednik SOZD Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VS. Ker ni bil imenovan za direktorja Emone, je ustanovil in postal direktor podjetja Electa Inženiring. Leta 1997 je izvoljen za predsednika uprave Poslovnega sistema Mercator in bil leta 2006 razrešen iz političnih razlogov.

Politična kariera je bogata dogodkov:
- 1994, naveden na razpredelnici Poslovno-razvojnega sveta LDS;
- med ustanovnimi člani Foruma 21;
- župan MOL;
- med državnozborskimi volitvami leta 2008 je podprl levo koaliciji LDS, SD in Zares in pozval državljanje, naj jih volijo;
- kot župan je od najavljenih 22 projektov zaključil 12 in znova kandidiral in zasedel župansko mesto leta 2010;
- tretjič je bil izvoljen za župana MOL leta 2012;
- od leta 2011 do 2013 vodja stranke PS;
- leta 2011 je kandidiral na parlamentarnih volitvah kljub poprejšnjemu pogostemu zagotavljanju, da ne bo kandidiral;
- leta 2011 je bila ustanovljena Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija in Janković je bil izvoljen za predsednika;
- leta 2011 je stranka zmagala na predčasnih volitvah v DZ in Janković je postal mandatarja za sestavo vlade;
- leta 2013 ga je na mestu predsednika stranke “zamenjala” Alenka Bratušek.

K projektom v MOLu je Janković skupaj s še nekaj sodelavci iz Mercatorja oblikoval vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana in motivacijsko preoblikoval mestno upravo ter jo projektno usmeril. Z zagotovitvijo pogojev za izgradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana potrjuje svojo strpnost in multikulturno osveščenost in morda tudi nostalgijo po domačih krajih.

Za svoje uspešno delovanje v gospodarstvu je Zoran Janković prejel kar 13 najvišjih priznanj in nagrad:
- leta 2001 nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke;
- leta 2002 naziv “Manager leta 2002″, ki ga podeljuje Združenje Manager;
- leta 2003 naziv “Naj direktor 2003″, ki ga podeljuje revija Kapital;
- prav tako leta 2003 naziv “Najuglednejši manager” revije Manager in nagrado Primus za odličnost v komuniciranju Slovenskega društva za odnose z javnostmi, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenje Manager;
- leta 2004 naziv “Direktor 2004″ revije Kapital in naziv “Najuglednejši direktor” revije Manager in Kline & Partner;
- leta 2005 naziv “Direktor 2005″ revije Kapital in “Najuglednejši direktor” raziskave Kline&Partner;
- leta 2006 naziv “Naj direktor 2006″ revije Kapital in “Naj direktor” po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika;
- leta 2006 naziv »Delova osebnost leta na področju politike« in
- leta 2009 priznanje »Naj manager«, ki ga podeljuje Direkcija za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine, JV in Srednje Evrope (v Sarajevu).

Francoski časnik Libération ga je leta 2008 predstavil za enega tistih, ki ustvarjajo jutrišnjo Evropo, da je uspešen poslovnež, ki je bil leta 2006 v prvem krogu izvoljen za župana Ljubljane in pooseblja slovensko zgodbo o uspehu.
Konec maja 2011 je prejel plaketo častnega meščana mesta Chengdu za zasluge ob krepitvi tradicionalno dobrih odnosov med pobratenima mestoma Ljubljano in kitajskim Chengdujem. Fundacija City Mayors, ki promovira dobro vodenje mest po vsem svetu, ga je decembra 2011 imenovala za župana meseca, leta 2012 pa ga je uvrstila med 25 najboljših županov sveta.

Zoran Janković je s svojo stranko sodeloval na predčasnih volitvah v DZ leta 2011. Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija je zbrala 28,51% glasov in je bila relativna zmagovalka volitev, Zoran Janković pa je zasedel poslansko mesto v Državnem zboru Republike Slovenije.

Leta 2012, je bil že tretjič v prvem krogu z veliko večino glasov (z 60,99 odstotki) izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Poleg zelo uspešne poslovne poti je bil Zoran Janković do izteka mandata, oktobra 2011, tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani.

Zasebno je župan soprog Mije Janković, Virantovega Gregorja sestrične, oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek dveh vnukinj in vnuka.

Poslovne uspehe mu zagotavljajo premišljene odločitve o razporejanju svojega premoženja v krogu svoje družine in tudi pameten vpis terjatev oz. zastavnih pravic na premoženju podjetij svojih sinov. Tako zagotovi ohranitev družinskega premoženja pred neželenimi tujimi terjatvami, recimo družbi Electa Inženiring, ki je v lasti Electe Holdinga. Direktor družbe KLM Naložbe Damijan Janković je s kupnino za 800 delnic Mercatorja poravnal del obveznosti do bank, družba pa je v večinski lasti župana Ljubljane.

Hotel Delfin v Omišlju na otoku Krk, kupljen leta 2005, je obnavljala Electa. Hotel je v lasti hrvaškega podjetja E-gradnje, v katerem je direktor Damjan Janković, ki je tudi petodstotni lastnik, medtem ko ima 95-odstotni delež Electa, ta pa je v lasti družine Janković. Itn. Vrednost zemljišča in gradbenega objekta na Krku, ki je trenutno še v lasti Damjana Jankovića in Electe, je ocenjena na 2,2 milijona evrov.

Družba E-gradnje je imela leta 2011 na računu v banki in v lastni blagajni okrog dva milijona evrov, medtem ko je podjetje od leta 2005 prijavljalo izgubo, s čimer podjetju ni bilo treba plačevati davkov. Temeljni kapital E-gradenj sicer znaša 1,57 milijona evrov.

Ljubljanski župan, ki ga KPK bremeni večkratnega kršenja protikorupcijske zakonodaje, je zaradi zavarovanja 7,8 milijona evrov terjatve vpisal zastavno pravico na 99,8879-odstotnem deležu družbe Electa Inženiring, ki je v lasti Electe Holdinga. Electa Holding predlani ni imela nobenih prihodkov, zaradi slabitve finančnih naložb pa je ustvarila 3,57 milijona evrov izgube.

Zoran Janković je bil udeležen v mnogih kontroverznostih, tako v podjetniški kot v politični karieri. V času, ko je bil Janković direktor Electe, je podjetje veljalo za »podjetje z ruskimi poslovnimi metodami«, saj ni plačevalo podizvajalcem, zaradi česar so številni propadli, šli v stečaj ali pa se znašli v poslovnih težavah.

Že v času Electe, ko je Janković postal športni funcionar, je vzpostavil sistem financiranja njegovih športnih projektov. Od svojih strank je zahteval prostovoljni prispevek za športni klub ali pa jim zanj pošiljal račune. Očitki glede Electe so se prenesli tudi v Mercatorjevo obdobje, saj je Janković uradno prodal podjetje obema sinovoma, ki nista poravnala kupnine, hkrati pa je podjetje pričelo skoraj ekskluzivno delovati z Mercatorjem.

Kot glavni direktor Mercatorja je spremenil tudi tržno politiko iz mnogih sosedskih, manjših prodajaln v večje centre. Posledično so številne manjše Mercatorjeve prodajalne zaprli ali prodali in povzročili propad drugih manjših samostojnih podjetij. Zaradi gradnje novih, večjih nakupovalnih centrov na obrobju mest, ki povzročijo stagnacijo in propad trgovin v centrih mest, naj bi se v Sloveniji povečale cene hrane. Potrošniki naj bi s plačevanjem višjih cen tudi odplačevali bančna posojila, najeta za gradnjo centra. V tem obdobju je Janković z drugimi vodilnimi v podjetju hotel izvršiti menedžerski prevzem Mercatorja; neposredno po njegovem drugem poskusu so ga tedanji lastniki odstranili s položaja direktorja.

V času županovanja je večkrat prišel v spor z vlado: sprva zaradi spremembe zakona o financiranju občin (s katerim je MOL izgubila 60 milijonov evrov), nato pa, ker Janković na Ljubljanskem gradu ni hotel gostiti razstave Enotni v zmagi.

Med drugimi očitki so tudi nasilno odstranjevanje vrtičkov v različnih mestnih predelih na občinski zemlji, načrtovana gradnja garažne hiše pod osrednjo mestno tržnico, gradnja stadiona v Stožicah (Grepovo neplačevanje podizvajalcev, neposredna finančna udeležba MOL kljub drugačnim obljubam, predlaganje donacij od podjetij, ki sodelujejo z MOL ali delujejo na področju MOL-a, spreminjanje prostorskih načrtov, s katerimi se je povišala cena zemljišč, ki naj bi bili v posredni lasti članov družine Janković, neprimeren odnos do mestne opozicije ter avtoritativno vodenje mestnega sveta in zadolževanje MOL (leta 2007 je MOL imela 32,5 milijona presežka, leta 2009 pa 26,7 milijona primanjkljaja.

Sodelovanje med MOL in podjetji, povezanimi z družino Janković, je bilo tudi predmet preiskave Preiskovalne komisije za ugotovitev politične odgovornosti pri pripravi in izvedbi nekaterih projektov Mestne občine Ljubljana, Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, Univerze na Primorskem in javnih zdravstvenih objektov, financiranih iz državnega oziroma proračuna Mestne občine Ljubljana. Komisija je 18. oktobra 2011 podala končno poročilo, v katerim so zapisali, da obstaja utemeljen sum zlorabe javnega položaja – da so župan Zoran Janković in člani njegove družine vpleteni v spremembe namembnosti zemljišč, nakupov in vsega drugega, pri čemer so bili uspešni izključno zato, ker se je uporabilo javna pooblastila župana Zorana Jankovića.

Zoki je letos napolnil polnih šest desetletij in ni razloga, da bi ne nadaljeval svoje uspešne politične, športne in podjetniške kariere še dolgo, zamrznitvi navkljub ali pa še učinkoviteje prav zato. V globoki krizi zakopana Slovenija mu služi za odličen poligon njegovih še neizpolnjenih ambicij. Popis njegovih dosedanjih aktivnost verjetno ni popoln, morda tudi na kakšnem mestu striže v številčnih podatkih, zgodbo o slovenskem uspehu pa le učinkovito predstavi povprečnemu slovenskemu državljanu.

Vir: spletna stran MOL, Wikipedia, internet

  • Share/Bookmark
 

28 komentarjev

648

avtor predsednik5

16.03.2013 @ 16:09

prava zgodba o uspehu posameznika in škodi državljanov.računi še pridejo in bodo visoki.
RESNICA BO ZMAGALA http://www.kzvd.si

649

avtor Stric Marč

16.03.2013 @ 16:10

Bogata biliografija!
Dober poslovnež povsod najde poslovno priložnost, tudi v politiki ali s pomočjo politike. Primeri kažejo, da je dober strateg tisti, ki si na mestu politka utrdi, kupi ali odpre nove zveze in povezave ( Klemečič pa v jok!) in ni po zamenjavi ( odstrel ali potek mandata) socialni podpiranec. Med ljudstvom je krožila krilatica: Kaj nam bo direktor, ki še sebi ne zna zrihtati plače! In Zoki sigurno ni med njimi. Poskrbi za svoje, za prijatelje, za znance, celo za siromake. Za sebe osebno še najmanj.

650

avtor NoMercy

16.03.2013 @ 19:13

vrč hodi po vodo dokler se ne razbije
balon lahko napihuješ dokler ne poči
povzpetnik pleza dokler se ne sreča z lastno nesposobnostjo

651

avtor Drago

16.03.2013 @ 21:53

Mutibarič prve klase.!
So se pa zelo namatrali, da so mu naredili takšen hvalospev.
Bogata biografija, padec bo globok.
Se bo še revež drenjal z nami na Zavodu za zaposlovanje.

653

avtor Pohajalka

17.03.2013 @ 06:34

Predsednik5, več ko ima eden, manj imajo drugi – gre za isto količino keša, ki se ga prerazporeja. Tukaj tujina vidi osebni uspeh, škoda na državljanih pa je pač kolateralna.

654

avtor Pohajalka

17.03.2013 @ 06:40

Stric Marč, politika lahko dobro pomaga. Je res, da nikogar ne bi motile visoke plače, pa četudi neupravičene, ko bi vsi imeli dovolj velike za človeka vredno življenje. Tukaj se je zataknilo, pa ne Jankoviću, problem je široko družbeni.
Pa res tudi malo na Pahorja spominja, oba bolj drugim kot sebi talata, le da Janković naredi to tako, da obsorej pride nazaj k njemu.
Ampak zdaj bodo še Ciprčani segli v njegov lonec in si vzeli deset-posto.

655

avtor Pohajalka

17.03.2013 @ 06:42

NoMercy, toliko stare modrosti! Bo res nekaj na starih izrekih.
Dober je še tisti: kdor visoko leta … ima dober razgled. Janković bi ne bil tako uspešen pri denarjih, ko bi znal pogledati daleč naokrog.

656

avtor Pohajalka

17.03.2013 @ 06:45

Drago, po moje se motiš. Tip si je nabral toliko denarja in uslug, da do smrti ne bo mogel znucati svojega blaga. Star je 60 let, on gre lahko kmalu v penzijo, uživa v svojem bogastvu in tako zlahka pozabi svoje vezane metode, pa ruske postopke, ipd. Zavoda on ne bo videl. Ogrozi ga lahko le Juretova lahkotnost bivanja.

658

avtor judištir

17.03.2013 @ 08:32

Karma, matematično natanče kozmični zakon!

V glavnem “kozmični policiji nihče ne uide”!

Ali: vse se vrača , vse se plača!

659

avtor simon

17.03.2013 @ 08:39

jE PA VELIKO RESNICE V TEM: Tisti, ki ne zna gospodarit s svojim, še manj zna s tujim denarjem.

Najbolje bi bilo, da bi vsi čakali na socialno podporo.

Da je tako je kriva država, vladavina v tej državi, ki je naštelala vse tako, da so vsi kradli. Tudi delavci, le manjše porcije.
Zdaj pa zmanjkuje je pa cel hudič.

660

avtor katra

17.03.2013 @ 08:51

Leva politika ga je nastavila za vzdrževanje svojih potreb,ob tem mu pa dovolila,da je ta mafijski delež šel na pol.Malo Janković,malo kučanisti in obojni so bili zadovoljni.Moti me pa nazivanje tega tipa z ljubkovalnim in pravim srbskim “nadimkom”Zoki.To ni nič slovensko,se je pa zelo razspaslo.Je ž
e dovolj,da moramo prenašati vedno več mehkih Ćjev,ki nimajo s slovensko abecedo nič skupnega.

661

avtor AlFe

17.03.2013 @ 10:26

Pregled finančne konstrukcije Športnega parka Stožice razkriva, da je davkoplačevalce posredno stal že 130 milijonov evrov, medtem ko je Grep za projekt najel kredit, ki ga pa ni niti začel vračati. Torej bomo Jankovićev “spomenik” tako ali drugače na koncu plačali davkoplačevalci.
http://www.24ur.com/novice/slovenija/stozice-spomenik-jankovicu-ki-ga-bomo-na-koncu-placali-davkoplacevalci.html

662

avtor AlFe

17.03.2013 @ 10:28

Sled za Jankovići policija našla pri Kučanovih

Kriminalisti ugotavljajo, da so se prve nepravilnosti pri gradnji športnega centra Stožice zgodile že leta 2007. Takrat je bil razpis za izbiro zasebnega partnerja pri projektu, kljub mednarodni konkurenci pa je bil izbran konzorcij slovenskih podjetij: Gradis Skupine G, Energoplan in Merkur. Zadnji je bil, kot ugotavljajo preiskovalci, poleg samo na papirju. Samo z Merkurjem bi namreč konzorcij lahko izkazal najmanj 300 milijonov evrov prihodkov na leto, kar je bil razpisni pogoj. Kmalu po tem, ko je bil izbran konzorcij, pa je Zoran Janković partnerstvo prenesel na Grep, ki sta ga ustanovila Energoplan in Gradis G.
Tega naj policija sploh ne bi ugotovila, če ne bi v podjetju AKKA v lasti Ane Kučan, hčerke Milana Kučana, ki je velik podpornik Jankovića, preiskovalci našli dokumentov. Ti naj bi dokazovali, da je projekt Stožice vnaprej dobil Grep. To pomeni, da se bo Zoran Janković, če bo spoznan za krivega, za to lahko zahvalil družini Kučan. Ana Kučan je, kot je znano, s svojim podjetjem sodelovala pri urejanju zunanjih površin v Stožicah.
http://www.siol.net/novice/slovenija/2012/09/dosje_stozice.aspx

663
polonika

avtor polonika

17.03.2013 @ 10:36

Naslove je čisto zgrešen. Naslov bi moral biti: udbomafijski uspeh v Sloveniji in potem postane vsem vse jasno.

664

avtor pohajalka

17.03.2013 @ 14:37

Judištir, če je kaj zašuštral pri davkih, potlej ne uide že tukaj.
Plača se res, ampak nekaterim je vredno tudi preplačati.

665

avtor pohajalka

17.03.2013 @ 14:40

Simon, v glavnem se strinjam.
Korupcije ne more narediti en sam, gre za združbe. Slabi zgledi pač vlečejo.

666

avtor pohajalka

17.03.2013 @ 14:45

Katra, ja bo najbrž res tako, glede navez in združb.
Z nadimkom pa ni nič narobe, saj je pol Srba in mu pripada po poreklu.
Tudi pri mehkih č-jih ne vidim nič narobe, saj nočemo biti hinavski, ne? Če ga ima v svojem priimku čistilka javnega sekreta, ni nič narobe, če ga ima uspešen poslovnež, pa je, ali kako?
Problem je korupcija, ne ime ali priimek.

667

avtor pohajalka

17.03.2013 @ 14:49

Alfe, saj najbrž večina vemo te reči, ampak skupaj seštevati je verjetno problem. Problematičneje je, da mnogi ne bodo dobili plačila za svoje delo tudi od davkoplačevalcev direktno ne.
Ana Kučan je zašuštrala, ampak je združba velika in obsežna, pa mislim, da ne bo nobenih arestov. So sami prekaljeni mački okrog nje.

668

avtor pohajalka

17.03.2013 @ 14:51

Polonika, saj večina kar ve o čem gre beseda.
Naslov je iz popisa nagrad in zaslug, Francozi so mu tako rekli; dovolj provokativen, ne?

671

avtor Tonca

17.03.2013 @ 15:33

Ježeš Marija, kako je pa z njegovo diplomo? Kaj pa če je tudi njegova diploma plagiat? V njej so gotovo seznami uvoženih artiklov za prodajo na stojnicah … Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas?! To so bili zagotovo Albanci s Kosova svojčas,ko so uvažali vse iz Italije in Avstrije (od krompirja do banan), z juga so uvažali rožiče, fige,arašide,ženske vložke in radio aparate (tranzistorje. Vaja dela mojstra!

673

avtor marij

17.03.2013 @ 18:43

Naj ga vrag odnese,lumpa pokvarjenega.
Še prej naj poravna dolgove.
Pa v cerkev naj gre po odpustke, kriv je za samomor podjetnika.

674

avtor Rado

17.03.2013 @ 18:58

“Torej bomo Jankovićev “spomenik” tako ali drugače na koncu plačali davkoplačevalci.”

Menda ja.
V vsakem primeru ga plačamo davkoplačevalci. Če Janša ne bi vzel mestu Ljubljani 65 milijonov evrov letno bi ga pa plačali iz tistega denarja.
Kakorkoli že, Stožice so ostale Ljubljani in nihče jih ne more odnesti, za razliko od Gantarja, Kmečka družba, ki je pidovske zasluške odnesel na Kajmanske otoke.
On in podobni so barabe. Tam skačite.

675

avtor Rado

17.03.2013 @ 18:59

Odličen povzetek Pohajalka!

677

avtor pohajalka

18.03.2013 @ 10:22

Tonca, pa res! Na švercanju kmetijskih pridelkov je začel svojo kariero. Vaja pač dela mojstra. Seveda, naprej teorija, potlej pa praksa.
Njegova diploma do sedaj še ni postala sporna, Juretova matura pa že takrat, ko jo je ‘delal’.

678

avtor pohajalka

18.03.2013 @ 10:24

Marij, žalostna resnica je, da je soodgovoren tudi za to plat, posredno. Ampak računi so vedno plačani, stari ljudje povedo, da so otroci štrafani za grehe staršev.

679

avtor pohajalka

18.03.2013 @ 10:27

Rado, saj verjetno ni le Jure prenesel sredstva na Ciper, gotovo je bil prenos družinski. Zdaj bo tuja država pokasirala slovenske korupcijske viške. Ker je tako EU ukazala. Mi še nismo na vrsti.
Pa hvala za pohvalo.

733

avtor Izgubljena resnica

22.03.2013 @ 09:44

Dobro so ga, ko je bil še dober so ga postavili voditi stranko, ki so jo izdelali samo zato, da ne bi zmagal Janša. Potem, ko pa ni bil več dober so ga zamenjali z Alenko Bratušek, ki je takoj, ko je dobila oblast začela s kadrovanjem še prej pa je najbrž prepisala magisterij. Super res. V kakšni državi živim.
To da je Zoki prijvil Boškota in Bavčarja mi pa šteje v dobro.

777

avtor Pohajalka

26.03.2013 @ 06:04

Tudi meni se tako vidi, da je vsaj majčkeno zlorabljen, za politiko ni glavni. Nič ni samo belo ali samo črno, resnice ružijo med obema skrajnostima.
Tudi Bratuškovo čaka ista usoda … to je pač politika.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |