in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Vreme in nočna kronika v Sloveniji

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 06:26, 28.02.2013

O vremenu so povedali vremenarji, da ’se bo zjasnilo in postopoma otoplilo’. Kar se vremena tiče, je torej v smislu pozitivne naravnanosti verjeti v sončne dneve, ki bodo prišli tudi k nam slej ko prej. Zemlja se vrti še naprej. Cigani radostno plešejo v dežju in se veselijo, ker vedo, da za vsakim dežjem pride sonce. Torej pričakujmo lepo pomlad, lahko se je brezskrbno veselimo en malček že vnaprej. Saj bodo pričakovanja izpolnjena, pomlad je do zdaj prišla še vsako leto.

Kar se kronike tiče, predvsem nočne, pa smo Slovenci izgubili prejšnjo vlado. Mogoče tudi zato, ker je imel Janez Janša v parlamentu včeraj premalo časa na razpolago za svoje zagovore. Konstruktivne nezaupnice se je skušal ubraniti z blatenjem in zaničevanjem svojih političnih kolegov in kolegic, pa je pozabil kaj lepega povedati o sebi. Najbrž tudi sam sebe ne spoštuje dovolj, da bi sebe videl kaj lepše od žrtve in žrtvenika. Po določenem času šele narod drugače vidi stvari, kot takrat, ko se dogodek zgodi, nikoli ni vse zanič, in vsak plameneče rumen lesket še ne sije iz pozlate, čas izgradi resnico nekje vmes.

Mu pa gredo, Janezu Janši oni posli ‘na pol viagre’ odlično, torej se ni bati, da bo nova mandatarka zabluzila, krepko bo pod drobnogledom tako glede zunanje obličnosti (dolžine krila), kot koalicijske notranjosti (program) in tudi rezultati bodo vnaprej in sproti podkladani. Slovenci pač rabimo enega JJ, da ni treba narodu voditi državne politike in se vtikati v vse politične posle, jih tehtati in ocenjevati, paziti, da ne bi kakšen predsenik zafural naše male državice čisto do konca. Čez dva tedna, če uspe ministrski nabor vsaj v dveh tretjinah, gremo končno državljani lahko v miru spat.

Pogajanja o novi vladi bodo že danes, naši politiki bodo od včeraj na danes bolj malo spali. Pred pogajanji se bodo verjetno v posameznih strankah še malo ‘dol usedli’ in se poskušali poenotiti znotraj sebe, urediti lastna stališča in nastop. Saj dosti se zmeniti več ne morejo, kar so si naredili v zadnjih tednih štale, bodo morali dol požreti, ampak vtis na državni ravni bo pa le močnejši in hkrati finejši, če bodo prav usklajeni.

Tako je zdaj, ja, imamo pač mandatarko, če nam je prav ali ne, če smo razočarani skupaj z JJ, ali če smo polni veselja in delimo zmagoslavje z Bratuškovo. Svoje bodoče kolege, kandidate za ministrske resorje je že vnaprej nagovorila, da v koalicijskem partnerstvu ni več čas za politična preigravanja, ne bo okopov (in barikad) in bo treba delat v dobro Slovenije. Mandatarka nima (še) programa, ministrov, koalicijske zaveze, nič še ni rekla dokončnega o slabi banki, pa o holdingu in kar je resnično velik problem tudi nove vlade: kje bomo dobili denar. A Pahor pravi, da bo znala v najtežjih trenutkih odločati najbolje, kako bo, bomo itak videli in doživeli.

Slovenci nismo različni le med seboj, tudi parlamentarizem imamo malo po svoje urejen. Slovenska ustava uvaja t.i. dvofazni postopek pri imenovanju vlade, zato naše ministre imenuje državni zbor, predlaga pa jih predsednik vlade. Vladni zakon pa uvaja še termine: vladna ekipa mora postati popolna najkasneje v treh mesecih, sicer pade, od tod so izšle najave še bivše kandidatke za mandatarko, da se bo po treh mesecih pogledalo, kako naprej.

Če bo šla potrjevat svoj mandat po enem letu znova v državni zbor, bo pa res treba počakati na razplet političnih dogodkov, če ga bo sploh obdržala – je še toliko če-jev in kako-jev in s čim-jev, da glava peče ne le njo, tudi vse tiste v drugi vrsti, pa tretji, pa … do zadnje parlamentarne vrste. Na programu, mimo konstruktivne nezaupnice, mimo padle vlade, mimo začasnega mandata po rokih, mimo sindikatov, zadenjskih stricev in tet, morda celo mimo dejstva, da je zdaj mandatarstvo v rokah ženske – je za soboto razpisana še četrta vseslovenska vstaja.

Časa za razmišljanje res ni več dosti, za veliko potrošnjo lepih besed ga tudi ni več, kljub temu, da je politika prvinsko besedičenje, je nastopil čas, da besede ‘meso postanejo’. Treba bo pokazati rezultate, ki se bodo realno izmerili v številkah – toliko imamo, toliko lahko porabimo. Le vprašanje časa je, koliko jih ne bo imelo pokazati rezultatov in bodo morali oditi. Dnevna politika se moti, če meni, da si je kupila čas. Ni dovolj, da se politika zjasni in otopli, to zadošča za boljše vremensko počutje, za državljansko dobro počutje bo pa treba takoj in veliko delati. Še vedno namreč visi v zraku ‘dol z vso politično elito’ …

  • Share/Bookmark
 

5 komentarjev

453
NoMercy

avtor NoMercy

28.02.2013 @ 11:21

v govorih AB (razen, če sem kaj preslišal, ko sem kozlal na sekretu in pod TV_jem brisal stopljani cuker) ni bilo niti za vejico o socialnih partnerjih in njihovi podpori ☺

torej vidim dva “scenarija”:
- AB je pušnila (me zanima kako ji bodo sindikati dovolili krajšanje ((pri)krojevanje ☺) plač, ugodnosti, stroškov za malico … )
- DDV bo 25% že za 1. maj 2013 ☺

455

avtor Pohajalka

28.02.2013 @ 13:59

NoMercy, tretji scenarij je pa ta, da zdaj, ko je še frišno vse skupaj, Janković ven iz žaklja skoči …

:twisted: ;)

460

avtor NoMercy

28.02.2013 @ 21:35

emmm … ocene o Zokiju so popolnoma napačne … ker on JE žakelj, embalaža … :(

461

avtor NoMercy

28.02.2013 @ 21:37

AB je kot izdelek na prodajni polici (kao demo verzija na ogled), za katerega je embalaža v predalu :

464

avtor pohajalka

1.03.2013 @ 18:05

NoMercy, možno, da je ocena napačna … ampak svoje žakeljstvo pa zna ZJ dobro tržiti in super zaslužiti.

AB bo še pokazala vraga, verjemi. Bo pospravila prodajno polico.

:)

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |