in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Boj za obstanek

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 06:58, 23.02.2013

Pred dnevi so se vrstila različna srečanja strank, strankarskih liderjev, kandidatov, vse v enem samem boju za obstanek (pravzaprav za oblast). Tokrat se je premier sam ujel v resnično past žrtve, opozicija in koalicija diha in dela vse za njegov odhod. Da bodo ostali vsi, razen njega in biankiranega liderja stranke, je več ali manj že jasno. Ministrska mesta so že skoraj razdeljena, službice po eu pa tudi za tiste, ki jim je pošla sapa v boju za obstanek.

Zadostna politična podpora se je tudi ujela v zanko, kajti če ne bodo speljali stvari do novega premierstva, bo vse skupaj padlo v vodo. Ne glede na to, ali stvar uspe ali ne uspe, politični veljaki dobijo plačo, tudi vse dodatke in ugodnosti, ki jim pripadajo, saj država ne bo v stečaju, le vladajoče osebe rotirajo, rotacija pa bo delovala po starih pravilih. Za državljane torej nič novega.

Že nekaj dni nazaj se je začutil boj za politični prestiž z leve strani. Tudi ideja projektne vlade se je še kar prodajala, vsaj uradno, medtem ko so v zakulisjih tekli že novi dogovori, nova paktiranja o medsebojnem nenapadanju in podpori pri skupnem cilju, enem in edinem. Koliko Slovencem pomeni ev. nova konsolidacija, ni zanemarljivo vprašanje, saj smo večina že kar utrujeni od vseh političnih spletk, služb pa ni, tudi občasnega dela je vedno manj, ker vse čaka, kdaj bo počilo in kako dolge bodo razpoke.

Tudi strahovi nekaterih, da bi Pozitivni Sloveniji uspelo, se kažejo kot realni. Zakaj ta kombinacija ni več tako zelo strašljiva, je mogoče ugotoviti le v skupni borbi za preživetje, za obstanek, ampak zgolj politične elite, vsi drugi pa gremo lahko pesniti nove scenarije. Celo vlada, ki naj bi bila zamišljena za krajšo dobo, potem za malo daljšo, je zdaj zamišiljena za eno leto z možnostjo podaljšanja vse do rednih volitev. Zamrznitveni štosi in igranje žrtve res niso politika, odslužijo pa dobro v namenu obstanka.

Trojček se je zadnje dni iz javnosti umaknil v ozadje, se je pa takoj odzval na bianko varianto. Neformalno na hodnikih se je več dogovarjalo kot v javnosti, izjave strankarskih liderjev so bile bolj cirkusantske, za kanaliziranje javnega mnenja, za zavajanje javnosti. Bratuškova pa od vsega začetka v javnosti igra vlogo velike povezovalke, v zakulisju pa lobira zase.

Volja ljudstva v obstoječem političnem vzdušju ni zaobsežena, če se upošteva javno izražene zahteve državljanov na vstajah in demonstracijah. Janez Janša ne bo odstopil kot premier, mu bodo morali kolegi in kolegice reči, da naj gre, da bodo vsaj oni preživeli na oblasti. Politična elita nima namena odstopiti, ampak vneto paktira s sebi podobnimi za obstanek v ligi prvakov. Oblast pripada ljudstvu na papirju, v resnici je nima, ker nima finančne zmožnosti, ni delovnih mest. Pravična in socialna država je še vedno parola za na ulice, udejanja se ne in se tudi v pripravljenih scenarijih boja za obstanek še ne bo. Hitrega in učinkovitega sojenja lopovom v garnituri politikov in gospodarstvenikov ni videti zametkov in ni realnih obetov, prej bodo vsi podurhali v široki svet. Uničevanje skupnega dobra se bo še naprej vleklo, ker se nekaj keša potrebuje za tekoče vladne stroške.

Vlada še kar kadruje in zapravlja, kljub negotovi lastni usodi se zaganja v nove in nove razrešitve in imenovanja. Res vsi akterji hočejo, da Janez Janša odide, a pod prste mu nihče še ne gleda. Še vedno se ukvarja vsak najbolj s samim seboj in svojimi koristmi, ki jih nekateri bolj uspešno, drugi manj, navezujejo na svoje bodoče stolčke. Kot bi bili v prvi svetovni vojni, vkopavajo se jarki in bijejo fronte, pešadijo pa se preriva od leve frontne linije proti desni in spet nazaj.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

398

avtor stricmarc

23.02.2013 @ 08:37

Tudi z zamnejavo vlade se navadnemu ljudstvu ne bo nič spremenilo. Varčevalni ukrepi se bodo nadaljevali, privatizacija in reforme pod taktirko mednarodnega kapitala tudi.

400

avtor NoMercy

23.02.2013 @ 14:03

sorry – but you can do better :(

412

avtor pohajalka

25.02.2013 @ 19:14

Stric Marč, spremenila se bo količina pufov, varčevalni ukrepi bodo še bolj stiskali tudi javni sektor, gospodarstvo bo počenilo še bolj z ritjo do tal, to so velike spremembe, tudi dolgoročne.
Na kapitalu pa ne piše, čigav je. Denar pač, ta pa je že od nekdaj vsega sveta vladar.

413

avtor pohajalka

25.02.2013 @ 19:16

NoMercy, ne razumem – kaj naj bolje?
Težko napisati kaj boljšega, ko je štof takšen.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |