in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Modrost in pogum oz. pogum in modrost

Zapisano pod: Domovina Tagi: , , — pohajalka ob 09:38, 17.02.2013

Predsednik naše države je včeraj govoril v Kočevju na slovesnosti Slovenske vojske. Pripadnikom specialne brigade Moris in prvi generaciji nabornikov Teritorialne obrambe v letih 1990 in 1991 so podeljevali so spominske in bojne znake. Takšne slovesnosti so idealne za pogled v preteklost v navezi z razgledom po današnjosti in zazrtjem v prihodnost. Predsednik je namreč omenil tudi modrost in pogum.

Prvi postroj slovenske vojske je brez dvoma vplival na osamosvojitveno dogajanje, pa tudi narodna enotnost je takrat bila in ni prišla čez noč in ni padla z neba – je v govoru povedal predsednik države. V devetdesetih je narodno enotnost sproduciral intelektualni zalet, zato meni, da bo projekt Slovenija 2030 potreben za zdajšnjo opredelitev vizije in razvoja Slovenije v takšno družbo, ki jo želimo zaupati svojim otrokom.

Torej je rešitev krize, politične in gospodarske, v rokah modrosti – slovenskih intelektualcev in nedvomno je treba pogumnih mladcev in mladenk (vsaj po duhu, tukaj ni mesta za mlačne), ki se jo bodo upali uvesti. Brez sodelovanja mladosti in starosti se take spremembe ne zgodijo, brez upoštevanja različnosti ne gre. Če to povezovanje uspe našemu predsedniku države, bo narejen velik korak.

Lahko pa ima v mislih le nekaj pisateljev, ki raje politizirajo kot pišejo, tudi to je mogoče, a potem se bo projekt sfižil, pa zagonska ideja pred tem seveda tudi. Če bodo v projektu sodelovali fosilni osebki levih in desnih in oportunistov, tudi ni realno pričakovati zdravih političnih idej. Čas je za spremembe, s tem se je treba sprijazniti, jih sprejeti in ponotranjiti, narediti okoliščine in ljudi presegajoče dnevno politiko.

Slovenski intelektualni potencial za reševanje težav ne more biti uspešen, če mu doprinosa ne prizna vladajoča politika, kajti ta je tista, ki odloča. Verjetnost, da bi politika prikimala intelektualnim rešitvam je milo rečeno nizka, vsaj če je soditi po nedavni preteklosti, ko je podobno poskušal razreševati probleme nekdanji predsednik Drnovšek, za njim pa Turk niti ni nadaljeval Drnovškovega projekta iz 2003 in 2005, Pogovori o prihodnosti Slovenije.

Vsekakor pa je pogovarjanje in dogovarjanje – izgovarjanje ali zapisovanje besed – osnovno in glavno orodje politike. Tukaj, v komunikaciji lahko predsednik države veliko naredi, v duhu njegove pripravljenosti, da bi bil »povezovalna institucija, ki bo navdihovala različno misleče ljudi«. Navsezadnje se bo vendar treba skupaj usesti, povedati, prešteti in se dogovorjenega držati, sicer to sploh ni politika, niti ni demokracija, ampak samodržno divjanje.

SAZU oz. predsednik sazuja je vabilo predsednika države sprejel, da bi »skupaj pomagali Sloveniji pri intelektualnem zaletu in reševanju problematik, ki gredo čez mandate vlade, parlamenta oziroma predsednika«. Začuda nikomer ne pride na misel, da bi v takšne pogovore pritegnili kakšnega vseslovenskega vstajnika, saj udeleženci vstaj jasno in na glas izkazujejo interes. Smiselno in koristno ni le mnenje akademije kot »nepristransko in ni v konfliktu interesov«, ampak naveza vseh zainteresiranih. Če niso vsi zainteresirani zraven v pogovorih, je brž lahko zelo podobno nedavnemu dopoldanskemu shodu, t.j. prepričevanju prepričanih.

Vse tako kaže, da čas za modrost in pogum trka na domača vrata.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

354

avtor NoMercy

17.02.2013 @ 09:57

a nismo lekcije iz “sedeče politične elite” že oddelali in (pre)živeli?
Nekje sredi 1980 je vse kar je kaj veljalo v Yugi iskalo neke “izhode” iz krize – kriza se je pa širila kot poletni požar po suhih Kraških gozdovih.

356

avtor Pohajalka

17.02.2013 @ 19:06

Ja, takrat je dogajala politična elita sede in tudi potem ni bilo dosti vstajanja. Mogoče je tudi zato bolj prav, da danes vsi skupaj sedejo, vsi zainteresirani. Ideja se lahko razširi po celi domovini kot poletni požar … :)
Sodelovati bo treba, pa usklajevati, dogovarjati, slej ko prej in vedno znova. ;)

357

avtor Stric Marč

17.02.2013 @ 19:14

Pohajalka je prava pozitivka.

359

avtor pohajalka

18.02.2013 @ 17:30

Stric Marč, verjamem ja, da bo jutri bolje, če ne jutri, pa pojutrišnjem.
;)

362
NoMercy

avtor NoMercy

18.02.2013 @ 20:28

mene je moj otrok naučil vsega o “jutri”, ko mi je (za hec rekel): “ata, tožil te bom, ker si me naredil zato, da bom umrl” — brihten mulc, ni kaj :P

365

avtor Pohajalka

19.02.2013 @ 05:20

NoMercy, tvoje modro dete razmišlja o svojem smislu in poslanstvu, če je zrel za faks, predlagam filo-faks, ker ekonomijo očitno že obvlada, ;)

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |