in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Na volišča bo spet treba, smo pripravljeni?

Zapisano pod: Domovina Tagi: , — pohajalka ob 16:16, 14.02.2013

In to samo zaradi denarcev, a žal tistih, ki jih (še) ni. Denarce bomo najbrž kupili, za obresti, ampak na koncu jih bo treba oddelati in poplačati, na tem svetu ni nič zastonj. Če kdo še misli, da bodo volitve kar same od sebe naredile tako, da ne bo treba delati in pufe vrniti z obrestmi, je v strašanski zmoti.

Boniteta nam baje strmo upada, ker se je Slovenija ujela v spiralo zaradi bank, pa smo spet pri denarjih. Zaradi nemočnih domačih bank nam tudi javni dolg še naprej energično raste. Banke naše so krive tudi tega, da se v Sloveniji premalo dela, ker se zaradi bank gospodarstvu ne splača proizvajati. Ustvarjanje delovnih mest, znižanje davkov za pridne in zagnane, večanje naložb so temelj lepe prihodnosti, a žal nam naše lastne banke tega ne dajo! Politika in vlada nimata nič s tem?

Resnično so denarci ključ rešitev vseh problemov, s katerimi se krizno otepamo Slovenci. Namesto dogovora o nujnih ukrepih sanacije bank politikanti stopnjujejo politično krizo in razpihujejo zarote. O odgovornosti ni ne duha, ne sluha, politikanti furajo ekskurzije po slovenskih pokrajinah (na Štajersko jih najbrž ne bo), izgovarjajo velike in lepe besede, se celo pošalijo na pustne teme in slovensko kulturno dediščino, skratka, zapravljajo do zadnjega diha. Ja, ključ za rešitev tudi politikantskih problemov in težav so denarci, zato jih vnemarno trošijo.

V resnici bi morali znati uporabljati pravo terminologijo, zapravljanju v odhodu se reče izčrpavanje firme za zasebni interes, pa čeprav to morda zapazimo le gospodinje. Ker tudi Slovenija ni le otok, kljub majhnosti, smo del evropske celine in del sveta, bo kazen za izčrpavanje plačalo ljudstvo, davkoplačevalci. Tisti, ki odločajo, tisti, ki imajo škarje in platno v rokah, ne plačujejo. Imamo izkušnje stečajev in prisilnih poravnav, kjer so preživeli nekateri, vsi pa ne. Lepše se je steklo tistim, ki so se znali pametno priklopiti na javni interes, še bolj pa tistim, ki so bili do bridkega konca vehementno prepričujoči neuko delavstvo, da delajo v njihovem interesu.

Zdaj je vse tako utečeno, da nihče ne more zanesljivo predvideti, kaj se bo zgodilo in kako hitro bo šlo vse še bolj nizdol. V medsebojnih obračunavanjih spregledujemo množico dolgoprstnežev, ki ribarijo v kalnem, šele po njihovem dokončnem odhodu se bo namreč pokazalo, koliko so spravili podse. O integriteti in preprečevanju korupcije se je lušno meniti, saj gre za vnemarne napake, ki jih je mogoče dokazati, pa še z velikimi številkami ni potrebno znati, do treh jurjev le.

Večinsko slovensko mnenje je, da so predčasne volitve edina rešitev za Slovenijo. Problem je, ker večina ljudstva nima ponudbe, kdo bi bil junak, ki bi nas zmogel rešiti. Ne le junak, celo stvarnik bi bilo najbolje, če bi bil, ker je veliko vsega, kar se rabi za rešitev iz krize šele ustvariti. Mnogočesa še nimamo, še ne znamo, še nismo usvojili za svoje, za slovensko.

Najnevarnejša je ranjena zver, zato bi bilo modro pohiteti z volitvami, a ljudstvo, to so ljudje z volilno pravico, se mora zavedati, da s tem, ko obkroži kandidata, podaja svojo osebno voljo koliko in komu – denarja in oblasti. Veliko področij človekovega življenja se ureja z najvišje državne ravni: ključna so gospodarska vprašanja, ker se tukaj tenstajo plače in pokojnine. Uravnotežiti je potrebno nujne projekte: zagon gospodarstva, konsolidacija javnih financ, reformo trga dela, pa še nova finančna perspektiva se lepo politično prebere, ali rešitev bančnega sistema tudi spada v rešilno mantro.

Za pravo ukrepanje pa potrebujemo pravega, pametnega in delovnega človeka, ne lutko na vrvicah kogar si že bodi, takega, ki mu osebna odgornost lepo zveni in jo hoče prakticirati. Sanje o pravni, politično in moralni državni avtoriteti pozabimo do boljših časov, zdaj je treba delati. Prepričljivo dejstvo krize je, da je bilo do zdaj veliko vsega narobe in bo treba od zdaj naprej drugače in z drugimi ljudmi. V nasprotnem ne rabimo predčasnih volitev niti volitev sploh.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

335

avtor Stric Marč

15.02.2013 @ 09:48

Je še druga pot. janšo za dosmrtnega predsednika!Še prej pa morajo biti izredne razmere. Smo na dobri poti.

344

avtor pohajalka

16.02.2013 @ 09:35

Mogoče pa je čas za slovnico, ‘izredne razmere’ imajo najbrž svojo definicijo. ;)

346

avtor stricmarc

16.02.2013 @ 11:56

Zakaj za slovnico? Saj nisem napisal ” vanredne razmere”. Izredne razmere se lahko tudi ustvari. Če niso naravne katastrofe, ki pridejo same od sebe, aproksimacija politčnih in gospodarskih razmer vodi ravno do njih.

348

avtor Pohajalka

16.02.2013 @ 17:09

Ne, ne! Stric Marč, v mislih imam definicijo. Saj izredne razmere niso samo tisto, ko vojska šiba po ulicah z nabitimi puškami in je policijska ura in te reči …
Bi bilo fino biti seznanjeni, kdaj smo – bomo notri padli, sicer se bomo fajtali še za to.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |