in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Prazen sedež

Zapisano pod: Ljudje Tagi: — pohajalka ob 18:24, 11.02.2013

Čez dva tedna bo po potrjenih vatikanskih napovedih izpraznjen papeški sedež. Tako rekoč v.d. papež je zagovornik skrajno konservativnih stališč Cerkve, tako skrajnih, da verjetno po njem ne bo več podobnega. Funkcija ni pomembna le po cerkveni hierarhiji, ampak gre prav za petrijanskega in božjega namestnika na Zemlji.

Kot so razhajanja in različni pogledi v državni politiki, so razhajanja in različne struje tudi v cerkveni politiki. Tisti, ki jim bo naložena izvolitev novega papeža, bodo imeli nezavidljivo in tečno opravilo. Politika je pač politika in je ženskega spola in sinonim najstarejše obrti, tudi v Cerkvi. Tudi cerkveni politiki so najprej ljudje, pa če se bičajo na zalogo, furajo kontemplacijo vse dni in noči ali pospravljajo svoje arhive.

Novica o odstopu je tako divje zaružila po vseh slovenskih medijih, da je razmisliti, ali je resnično Cerkev tista, ki sili v politiko, gospodarstvo, javni sektor … ali ji državljani sami dajemo ta položaj, pa ga Cerkev samo usvoji, kot ostale milodare. Novica dneva, zgodovinska odločitev, nekaj, kar se ni zgodilo že 600 let, šok tudi za papeževe najbližje sodelavce, veliko presenečenje – vsi ti presežniki zaradi latinskih besed ob jutranji maši.

Kardinalski zbor je že pozvan na položaje, prvič v zgodovini je mogoče, da bo med kandidati tudi naše gore list. Možnost je, tako Rode, večja možnost zanj kot za njegovo sestro. Verjetnost pa je najbrž majhna, saj je našega kandidata nedaleč nazaj zaznamovala medijsko-medicinska afera. Ljudje pa smo narejeni tako, da nalepko zlahka nalepimo človeku, odlepimo je pa nikoli, vsem dokazom in dejstvom navkljub.

Rode se osebno ni opredelil bolj kot v velikem presenečenju. Ugibanja se bodo vrstila prav do tistega dima, ki se bo pokadil nad vatikanskimi konklavami. Bo morda črne polti, naslednji? No, ženska oz. ženskega spola gotovo (še) ne bo.

Benedikt VI. ima namen svoj preostanek življenja posvetiti izpolnitvi svojih največjih želja – molitvi, premišljevanju in pisanju. Njegov visoki sedež je že skoraj izpraznjen, lobiranje in špekuliranje pa že prvi dan v polnem teku, zaradi medijske odmevnosti seveda, spet so vsega krivi mediji, ljudje pa prav nič.

  • Share/Bookmark
 

3 komentarjev

312

avtor NoMercy

11.02.2013 @ 20:12

1. novinarji / medijci so pač prasci in natepavajo prazne besede presežnikov, pri katerih jim ne more priti ( uporaba presežnkov za nekaj, kar je povsem običajno – Papež je pač star :) )
2. Rode mi je zanimiv ad person … “priplezal” je tako daleč in živi toliko časa, da bo volil novega Papeža (ne vem, ali je kdo od tukaj imel kaj opravka z volitviji sekretarja ZN (primerljiva funkcija)) (saj za to menda gre med judmi -> vplivati!!)
3. iz povsem osebnih razlogov (ad himen) me žalosti, da ta Papež zapušča položaj :)

313

avtor Stric Marč

11.02.2013 @ 21:04

Domače aferice Rodetu v izvolitveni tekmi ne škodujejo prav veliko, saj papeža volijo kardinali in ne verno ljudstvo.Ne vem, ali bi bili Slovenci ponosni, če bi imeli slovenskega papeža ali pa bi se le okrepil strah pred klerifikacijo slovenske družbe. Tako smo sprti in razdeljeni.

316

avtor Pohajalka

12.02.2013 @ 06:56

Takšnim afericam, alarode, je cerkev res zlahka kos. Papež se je že javno pokesal in izrazil sočutje do zlorabljenih otrok, ostajajo še močne finančne afere, pa istospolne poroke ipd.
O bolnih področjih cerkvenega delovanja pa bo seveda treba zavzeti stališče pred kardinali, dobrih sto ljudi moškega spola bo tistih, ki bodo odločali.
Posebej v teh časih se postavlja pod vprašaj zacementirana dogma papeške nezmotljivosti.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |