in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Nateg brez lubrikanta

Zapisano pod: Ljudje Tagi: — pohajalka ob 12:33, 5.02.2013

To je prevara, za katero sami naivno sprosimo največkrat zaradi pohlepa. Spletne prevare, kiberkriminal, spletni nakupi, spletno izpolnjevanje in podpisovanje formularjev, to so sodobni nategi na suho, ki nas končno lahko spravijo celo v zapor, če že ne ob vse premoženje.

Človek bi ne verjel, pa je vendar res! Se spominjate (že pred leti krožečega) elektronskega sporočila tiste revice-soproge-vdove afriškega poslovneža, ki bi rada dvignila velikansko dediščino iz švicarske banke, pa ubožica ne more iz države zaradi grdega političnega režima … ? V zameno za pomoč ste prav vi izbrani, da dobite tretjino poslovneževe zapuščine. Verjetnostni račun prikaže žalosten rezultat: darežljiva ponudba je manj verjetna kot sedmica na lotu, žrtve pa verjamejo in žanjejo razočaranje ter izgubo keša.

Lani je bilo poslanih na desetine milijard podobnih elektronskih sporočil, nekatera teh so zaključila v spam-filtrih, nekatera v koših za smeti, nekatera pa so vsem elektronskim oviram navkljub pritegnila pozornost pohlepnežev. Ker kaj bi bil verjetnejši razlog, da ljudje verjamejo, drugega, kot preprost pohlep po hitrem ‘zaslužku’? Recept, edini ki vzdrži, je ta, da če je nekaj fantastično lepo, ni verjetno! Ampak kar podlegamo, globalni nateg je preko palca težak že čez tisoč milijard dolarjev.

Nategi so mogoči na prvo žogo zato, ker mogoče ne pomislimo, da gre za prevaro. Logično – če bi vedeli, bi ne nasedli! Zgornja prozorna zgodba pa se v večih inačicah pojavlja že vsaj od 16. stoletja: španski zapornik je najstarejši, sledijo še bogate vdove diktatorjev, politični zaporniki ipd. – obljuba darežljivega deleža za odkupnino, osvoboditev ipd. Nekoč so bila ročno napisana pisma, potlej pa telefoni, faksi, danes internet. Psihološki mehanizmi natega pa ostajajo enako na suho.

Razen zaradi pohlepa ležemo na hrbet še zaradi občutka pomembnosti. Žrtev mora aktivno sodelovati, zato mora lubrikant nadomestiti substitut izredno pomembne naloge, bombastične ponudbe ali poslovne priložnosti, kjer bo dobiček nakazan že včeraj … Prevaranti so prevaranti prav zato, ker jim gre dobro zaradi naših slabosti in znajo onesposobiti trezno razmišljanje žrtve.

Finte so hudo podobne marketinškim, ampak tam so dovoljene, družbeno sprejemljive, zaradi mišljenja, da je kupec sam kriv, če je neumen. Trgovec ali prevarant pridobivata naše zaupanje, ko se nam zdi, da nam je oni podoben, a pozabimo, da v resnici prodaja. Če se prodajalec veliko ukvarja z nami, se nam zdi, da je že nespodobno, da bi ga kar zavrnili. Spletnemu prevarantu pa damo signal žrtve že v tistem trenutku, ko se mu odzovemo, takrat smo večinoma že pečeni polsurovo. Brž se približajo, prosjačijo, izsiljujejo za usluge in denar, in ker smo tako zelo pomembni, tako zelo želimo pomagati, smo zamudili, da bi pravi čas izstopili. V prevaro se ugreznemo še pod vplivom skupine, ali če smo podvrženi avtoritetam, če smo osamljeni, ko nimamo zaupanja v institucije ali če smo pod nenehnim stresom.

Prevaranti imajo nekatere osebnostne lastnosti izrazitejše: psihopatija, narcisizem in makjavelizem (najprej korist, potem nravnost). Pri žrtvah so to: ekstravertnost in odprtost za nova doživetja.

Šibko samoobvladovanje je po kriminoloških študijah najpomembnejši dejavnik, ki iz spodobnih in zglednih državljanov naredi tako prevarante kot žrtve. Samoobvladovanje je mogoče izboljšati z redno vadbo, ga spraviti v boljšo kondicijo – s prehudo obremenitvijo pa ga izčrpamo.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

236

avtor NoMercy

5.02.2013 @ 18:09

če ne kupiš srečke, ne vplačaš lota, ne daš za “mašo” … nimaš kaj pričakovati, da si ravno TI tisti srečneš, ki je zadel neskončno bogastvo :)

239

avtor LittleSweetie

5.02.2013 @ 19:59

Veš kako jaz temu pravim? Naravna selekcija. Če si bedak , si zaslužiš, da te na tak način nategnejo. Grdo rečeno, a tako pač je.

Tudi v poslovnem svetu se vsak dan srečujem s takšnimi in drugačnimi osebki, ki bi radi na hitro zaslužili, meni pa ukradli denar. Vsaj tisti kanček zdrave kmečke logike in pameti moraš imeti, pa ne bo hudega… :-)

245

avtor pohajalka

6.02.2013 @ 19:20

NoMercy, tako gre to, res. Mi je pravil prodajalec na pumpi, da na 2 tankanji pride 20+ vplačevalcev iger na srečo. :)

246

avtor pohajalka

6.02.2013 @ 19:50

LittleSweetie, selekcija se tako žalostno prebere! Večina ljudi razmišlja podobno, se pa pogosto ti ljudje premislijo, ko sami pokasirajo nateg.

Končno pa je vendar res, da sami sprosimo.

259

avtor LittleSweetie

7.02.2013 @ 13:12

@Pohajalka
Se strinjam, se žalostno bere a kot si sama rekla, v določenih momentih prav sami prosimo, da se nas na suho nategne…

272

avtor Pohajalka

8.02.2013 @ 06:12

LittleSweetie, saj vem, sami smo krivi, če se damo nategovat, ampak ‘naravna selekcija’ se čuti tako dokončno – si zraven, ali pa te ni več, si izumrl – ta misel je žalostna.
Ljudje v trmasti naivnosti res mislijo, da bodo nategu kos, tečejo ‘jim pokazat’ v eksotične države in velikokrat to plačajo tudi s svojim življenjem .
Obstaja kiber-prostor, obstaja tudi kiber-mafija.
:-(

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |