in continuo

pohajalkine pisarije o vsem mogočem in nemogočem

Vedno enak vonj po moči

Zapisano pod: Ljudje Tagi: , , , — pohajalka ob 19:57, 4.02.2013

Po načelu moči je determinirana raba naravnih virov še od časa plemenskih oblik človeških družb. Kdor iz plemena si je pridobil moč, si je pridobil tudi vpliv, da je mogel razpolagati z naravnimi viri. Pokazal je ‘mišice’ in zaprl usta tistim, ki bi se želeli kaj usajati. Pravičnost je bila znotraj zaključenih skupin sorodnikov, pa še tam so veljala pravila oz. vrstni red. Izum zakonov je bil zaradi zagotavljanja varovanja šibkejših, da so še ti kaj dobili od pogrnjene mize, pa tistih skupin, ki jih niso vezale sorodstvene vezi in s sorodstvom povezana pravila igre.

Nekoč v davnini človeške zgodovine so plemena naselila ozemlje, ko so nastali med nami prvi obdelovalci zemlje. Počakati so morali na istem mestu, da je iz semena dozorel sad, pa še ozimnico je bilo treba čuvati, zato so rabili ’svoj kos zemlje’. Z drugimi plemeni so včasih zlepa, včasih v vojni ohranjali meje, znotraj njih pa zmogli poskrbeti zase in za svoje.

Kasneje so se izumili cesarji, grofje, fevdalci, osvajalci in misijonarji. Kolikor veliko so mogli, so ozemlja razglasili za svoja in podjarmili ali pobili avtohtona plemena. Najprej zase, v svojem imenu, kasneje, ko so se razmahnile monoteistične religije, pa v imenu božjem. Plemena so ostala celo v sodobnih časih, a zgolj tam, kjer je zemlja uboga, brez interesantnih naravnih virov in zato nezanimiva za zemeljske ali božje vladarje.

Vladarji so poveljevali svoji vojski, ki je vladarjevim podanikom zagotavljala varstvo pred močjo – drugih vladarjev ali cesarjev, torej so se že od nekdaj tolkli med seboj vladarji preko svojih podanikov. Vojne so nekdaj trajale dolgo, tudi več desetletij, lastništvo nad zemljo in naravnimi viri na njej in naseljenci seveda, pa se je spreminjalo, zato so se spreminjale meje vladavin. Ob razpadu nekaterih cesarstev so narodi ustanavljali samostojne, svoje države.

Vojne bodo obstajale na vekomaj, ali vsaj do takrat, ko bo obstajal človek. Meje se bodo spreminjale in ozemlja bodo menjala lastništvo. Poskusi ustanavljanja različnih oblik vladavin samostojnih držav – socialističnih, komunističnih, demokratičnih ipd. – so se izjalovili v samih bistvih, saj pravila igre še naprej določajo najmočnejši, ti pa se niso pripravljeni odpovedati se svoji moči.

Danes si največ moči pridobi tisti, ki je vešč v finančnih mahinacijah in manipulacijah in je s pravičnostjo tako, kot je bilo v starodavnimi preteklosti, v plemenskih skupnostih, le da je imel takrat denar obliko žita, ali korenja ipd. Novodobni izum obvladovanja ljudstva, zakon, prvinsko varuje moč oblastnikov in ne zagotavlja pravičnosti, s katero tako radi mahamo (na demonstracijah).

Naravne vire (energente, vodo, zrak, gozdove) pri nas obvladuje vedno manjša cifra ljudi, moč in vpliv nad njimi se segregira izven ljudstva. Demonstracije so dobre za izkašljevanje, morda se bodo karte premešale z novimi kralji in kraljicami, pravila igre pa bodo še naprej standardna. Spremembe bi prinesla le spremenjena pravila igre, zamenjava igralcev ali morda celo kart so le blažev žegen.

  • Share/Bookmark
 

6 komentarjev

230

avtor NoMercy

4.02.2013 @ 21:33

pa se vseeno tudi med vojnami rojevajo otroci, plamenijo ljubezni … :)

232

avtor pohajalka

5.02.2013 @ 06:05

NoMercy, in prav za otroke in ljubezen je prav, da se trudimo narediti svet dober in prijazen v pravičnosti za vse.

Stari ljudje, ki so vojno izkusili na svoji koži, pravijo, da je vojna najhujša stvar, kar hudega lahko doleti živega človeka.

237

avtor NoMercy

5.02.2013 @ 18:11

takole čez palec se 90%+ ljudi “trudi” narediti vse za dobro SVOJEGA potomstva … da drugo potomstvo pri tem najeba je pač “kolateralna” škoda :P

238

avtor Stric Marč

5.02.2013 @ 18:46

Nitsche se je zelo motil, ko je ugotavljal, da človek nima želje do moči. Uveljavljanje znotraj družbe in pozneje tudi širše je pri ljudeh stalnica. Sploh pri alfa samcij in alfa samicah. Res je vonj po moči zgodovinsko enak, vendar se je z razvojem zakonodaje in političnih svoboščin moč teh izbrancev omejevala.
Ob istem vonju oblasti je danes mali človek vendarle bolj varen, kot je bil v zgodovini kdajkoli prej.

243

avtor pohajalka

6.02.2013 @ 17:46

NoMercy, imaš res prav, :D
To delamo ljudje zato, ker računamo na pomoč otrok v starosti. Ampak naši otroci v novih časih so prostovoljci, pa voluntirajo drugje, doma pa malo, :-) .
In šment, potlej se sprijaznimo s tujimi otroci, da nam voluntirajo, :-( .
Jap, takole se potlej svet vrti naprej, kolateralni škodi se pač ni mogoče izogniti.
lp

244

avtor pohajalka

6.02.2013 @ 19:16

Stric Marč, politične svoboščine so relativni štof – če komu politično svobodno na rep stopiš, ni rečeno, da ne bo vzpostavljena moč izbrancev. Zakonodaja se ta čas razvija vsaj nenavadno, z vidika malih.

Človek da je varen zaradi zakonov? – nisem prepričana. Ameriški model je jasen in zdi se, da na stranska vrata skupaj z valentinovim in bučami oz. čarovnicami ipd. rečmi vstopa pištolca-uzi-zakon k nam.

Mogoče pa sem ta večer malo pesimistična zaradi … vsega.

RSS vir za komentarje na objavo.

Trenutno obrazec za komentarje ni dosegljiv.

 

Blog in continuo | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |